Dienas ziņas

Izstrādāts Kokneses Jaunās pils virtuālais 3D modelis

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

Kuldīgā izveido kopkori Latvijas dzimšanas dienai

Kuldīgā par godu Latvijas dzimšanas dienai izveido kopkori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Visi bijušie, esošie un topošie dziedātāji aicināti pieteikties 18. novembra valsts svētku koncerta apvienotajā korī," ar šādu aicinājumu Kuldīgas kultūras dzīves rīkotāji pie iedzīvotājiem vērsās oktobra sākumā. Un ideja guva lielu atsaucību. Izaicinājumam mēneša laikā apgūt 16 dziesmas ļāvies ne viens vien, kurš ikdienā korī nedzied. Šāds kopkoris Kuldīgā Latvijas dzimšanas dienā uzstāsies pirmo reizi.

Sācies ģenerālmēģinājums kopkorim, kurš 18. novembrī Kuldīgas Rātslaukumā kāps uz skatuves, lai ikvienu priecētu ar svētku koncertu. Savu ideju, ka Latvijas dzimšanas dienā koriem jādzied kopā, Ernesta Vīgnera Kuldīgas Mūzikas skolas direktore Andra Zvejniece īstenoja jau pirms trim gadiem, bet šai reizē papildu koriem aicināts ikviens dziedāt varošais, kurš vēlas būt koristu rindās. Viņa saka – tā varam svinēt savu tautu, savu zemi un novērtēt katru dienu, ka varam dzīvot brīvā valstī.

"Tie kora dziedātāji, kas ir jau ar pieredzi, var labi palīdzēt tiem, kas nav dziedājuši, tas ir tāds atspaids, līdz ar to es neesmu jutusi saspringumu, plānveidīgi ejam uz priekšu, gatavojamies. Galvenais, lai ir skaņa, īstā emocija, ko pašiem piedzīvot un dot citiem," teic Zvejniece.

Šai idejai atsaucies ne mazums cilvēku. Ieva Knapše mērojusi ceļu no Liepājas. Viņa novērtē kopā būšanu: "Tā ir tā kopkora svētku sajūta, kad visi dziedat, vienojaties dziesmā, tās ir tādas neaprakstāmas sajūtas, un es arī šos uzskatu kā tādus mazos dziesmu svētkus."

Kora dalībniece no Kuldīgas Inese Afanasjeva stāsta: "18. novembris man vispār ir īpaši svētki, vienmēr ar ģimeni un draugiem atzīmējam, pieteicāmies gandrīz visa kompānija un pēc tam nolēmām kopā svinēt svētkus, uzklāt baltu galdautu un ēst vakariņas kopā."

Iveta Einberga ikdienā strādā kulinārijā, viņa neslēpj, ka ļoti patīk dziedāt korī, bet ikdienā nesanākot laika. Dziesma ļauj vairāk izjust Latviju un identitāti: "Dod to laimes sajūtu. Es ieteiktu katram dziedāt, jo dziedāšana palīdz, dziedāšana dod jaunus draugus, dziedāšana dod labāku noskaņojumu, labāku veselību."

Repertuārs gan nav no tiem vieglākajiem. Tās ir 16 dziesmas – gan labi zināmas mūsdienu kormūzikas dziesmas, gan populāri mūzikas aranžējumi. Dziesmu apgūšanai bijis atvēlēts nedaudz vairāk par mēnesi. Ne viens vien no uzrunātajiem dalībniekiem, kuri ikdienā korī nedzied, atzina, ka tas bijis liels izaicinājums, bet vēlme būt kopkorī svētkos ņēmusi virsroku.

Kopkora dalībnieks no Alsungas Jurģis Galiņš stāsta: "Mūzikas skolu es esmu beidzis, notis it kā pazīstu, bet tie ir kādi padsmit gadi, kad neesmu no notīm dziedājis. Atnākot uz pirmo mēģinājumu, tu ieraugi tās notis, tu nesaproti vispār, kur, kā jādzied, vai tu esi tenors vai bass, kas tu vispār esi, bet kaut kā ar kolēģu palīdzību, ar Andras palīdzību kaut kā ir sanācis."

Kopkorī sadziedāsies vairāk nekā 80 dziedātāju. To ar savām balsīm varēs kuplināt arī skatītāji, jo uz ekrāna būs redzami vārdi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti