Dienas ziņas

Rokdarbnieces Jelgavai dāvina musturdeķi

Dienas ziņas

Ar prāta spēlēm popularizē tūrismu

Ikonu izstāde Kuldīgā

Kuldīgā Mākslinieku rezidence izstāžu sezonu sāk ar ikonu izrādīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerija savu jauno izstāžu sezonu atklājusi ar Ikonogrāfu biedrības izstādi “Deisus”. Tā skatītāju iepazīstina ar ikonu daudzveidību. Daudzi darbi izstādē apskatāmi pirmo reizi, viens no tiem – lielformāta Svētās Aleksandrijas Katrīnas ikona. 

Izstāde “Deisus” ieved ikonu glezniecības pasaulē. Te ikvienam ir iespēja iepazīt, cik smalki uz koka pamatnes ar olas temperu, zeltu un citām ikonu gleznošanas tehnoloģijām atveidoti svēto tēli, kas ir kā saikne starp tagadni un mūžību. Ikonu glezniecība balstās gadsimtiem ilgi veidotos kanonos. Ikonas ierasti atrodas dievnamos un ticīgo mājokļos, kur kalpo savam primārajam – sakrālajam mērķim.

Tāpēc liels izaicinājums kuratorēm bija izstādē apvienot gan pietāti pret ikonu, gan ļaut to baudīt kā mākslas darbu un dot ieskatu ikonu daudzveidībā. 

Izstādes kuratore Viktorija Vika Safonova paskaidroja, ka izstādē tiecās parādīt visu ikonu tipoloģiju. "Jēzus Kristus, vairākas dievmātes ikonas, 12 svētku ikonas, kas sākas no dievmātes piedzimšanas, līdz svētā krusta pacelšanai," viņa paskaidroja.

Savukārt izstādes kuratore Jana Pakalna uzsvēra, ka patiesībā tā nav glezniecība. "Tā ir vairāk kā ikonas rakstīšana," viņa teica. "Ne tikai kompozīcija ir nopietns izpētes process, katrs mazais sīkums, kas ir ikonā, tam ir nozīme, nav neviena nejauša elementa."

Izstāde veidota kā ceļojums – no galerijas pirmā stāva, kur askētiskais iekārtojums ļauj visu uzmanību koncentrēt ikonu niansēm. līdz otrajam stāvam, kur tās harmoniski iekļaujas neierastākā vidē, bet kulmināciju sasniedzot pēdējā telpā, kur pie vienas sienas ir izstādes nosaukuma ikonu tips Deisus, bet pie otras – pavisam neierasta lielformāta Annas Zandbergas-Šenkes radītā Svētās Aleksandrijas Katrīnas lielformāta ikona.

Svētā Katrīna ir arī Kuldīgas pilsētas aizbildne, tāpēc bijis svarīgi šī darba pirmo satikšanos ar skatītāju rast tieši Kuldīgā. "[Ikona] tika pabeigta burtiski neilgi pirms izstādes, izpēte ilga sešus mēnešus, pati ikona tika gleznota vairākus gadus," pastāstīja Pakalna.

Ikonu autori ir Latvijas Kristīgās akadēmijas absolventi, kas apvienojušies Ikonogrāfu biedrībā. Izstādē ir astoņu mākslinieku gleznotās vairāk nekā 50 ikonas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti