Dienas ziņas

Jāveicina drošības dienestu amatpersonu izglītošana

Dienas ziņas

Jaunieši izvēlas dzīvi laukos

Kuldīgā atklāj pieminekli Ē.Valteram

Kuldīgā atklāts piemineklis Ēvaldam Valteram

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piektdien, 1. aprīlī, Ēvalda Valtera 122. dzimšanas dienas priekšvakarā Kuldīgas rātslaukumā atklāja tēlnieka Oskara Mikāna vides objektu “Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru”, kas veltīts leģendārajam aktierim un sabiedriskajam darbiniekam, latviešu strēlniekam, kuldīdzniekam Ēvaldam Valteram.

Pieminekli atklāja ar īpašu režisores Daigas Pirtnieces veidotu iestudējumu, kurā Ēvaldu Valteru jaunībā attēloja aktieris Kārlis Tols, bet ar dejas priekšnesumu uzstājās Ruslans Kurlovičs.

“Brīdī, kad sākām runāt par šo pieminekli, izrādījās, ka tas daudziem ir ļoti svarīgi, jo tik lielu iesaistīšanos un interesi mēs līdz šim nebijām sajutuši. Tas arī parādīja, cik vienreizēja, unikāla personība ir bijis Ēvalds Valters. Paldies ikvienam no jums, kas piedalījās diskusijās par to, kādam būt Ēvalda Valtera piemineklim, un liels paldies visiem tiem, kuri strādāja, lai šis piemineklis taptu! Prieks, ka šodien tā atklāšanā ar mums kopā ir arī Ēvalda Valtera dēls Raits. Es domāju – mēs katrs sajutām, ka Ēvalds Valters ir atgriezies Kuldīgā, un tagad viņš šeit būs katru dienu. Ja kāds no mums vēlas nodzīvot līdz 100 gadiem, tad ir jāapsēžas blakus Ēvaldam Valteram kopā ar viņu iedzert tēju,” savā uzrunā, atklājot pieminekli, sacīja Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa. Savukārt Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa pauda gandarījumu, ka Ēvalds Valters šodien atgriežas mājās, vietā, kur viņš jutās vislabāk.

Pieminekļa atklāšanā piedalījās arī Mudīte Šneidere, kura kopā ar Hariju Liepiņu sarakstījusi grāmatu “Ēvalds Valters. Liepājas līkais velns”. “Ēvalds Valters jau kaut kad pašos pēdējos gados teica – es tik ļoti mīlu Kuldīgu, ka man vajag tikai pateikt vārdu Kuldīga, un es jau esmu laimīgs,” dižo aktieri citēja Šneidere. “Man bija tas gods viņu uzrunāt uz Tu. Un tagad Tu te nu sēdi. Tu esi smuks, zeltīts, lai gan Tu biji tik pieticīgs,” piebilda Šneidere.

Uz pieminekļa atklāšanu atbraukušais pazīstamais režisors Jānis Streičs pateicās Kuldīgai un personīgi novada Domes priekšsēdētājai Ingai Bērziņai par to, ka ir tapis šāds piemineklis. “Tā ir zīme Latvijas garīgai atbrīvošanai. Paldies jums par to, ka visos strīdos ir uzvarējis dzīvais Ēvalda Valtera tēls, kādu viņu redzējām,” sacīja Streičs. Uz pieminekļa atklāšanu diemžēl nevarēja ierasties režisors Varis Brasla. Viņš pašvaldībai atsūtīja sveicienu, kurā pauda: “Meistars ir godam pelnījis šo brīdi – mūžīgu palikšanu pilsētā!”

Inga Bērziņa par Ēvalda Valtera pieminekļa atklāšanu Kuldīgā
00:00 / 00:40
Lejuplādēt

„Sajūtas ir neaprakstāmas. Ļoti liels prieks, ka mums ir izdevies un Ēvalds Valters ir atgriezies Kuldīgā. Bija tik ļoti emocionāls pasākums, kura laikā Ēvalda Valtera dzīve tika parādīta tik mīļi. Mēs redzējām, cik viņš ir bijusi vienreizēja personība – strēlnieks, aktieris, Dievturis, velnišķīgs pēc rakstura, bet īsts Latvijas patriots. Tagad visiem ir jābrauc uz Kuldīgu un jāpadzer tēja kopā ar Ēvaldu Valteru, lai var nodzīvot vismaz līdz 100 gadiem," pēc pasākuma norādīja Inga Bērziņa.

Tēlnieka Oskara Mikāna darbs „Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru” leģendāro aktieri attēlo reālistiski, draudzīgi, vienkārši, bet vienlaikus cēli. Piemineklis atveidots bronzā. Tēlnieks pats diemžēl nevarēja būt klāt pieminekļa atklāšanā. “Mums katram ir savs stāsts par Ēvaldu Valteru, un tēlnieks Oskars Mikāns dižo aktieri atveidoja tādu, kādu viņš viņu atcerējās, kādu viņš viņu sajuta. Darbs vispirms tika samīļots mālā, tad atliets ģipsī un pēc tam atkal samīļots, izslīpēts un uzspodrināts bronzā,” atklāšanas pasākumā sacīja tēlnieka dzīvesbiedre Ramona Cīrule.

 Kuldīgas novada pašvaldība izsludināja metu konkursu „Ē.Valtera pieminekļa (vides objekta) izveide Kuldīgas vecpilsētā” 2015. gadā. Paralēli konkursa žūrijas darbam norisinājās arī sabiedrības viedokļa noskaidrošana par iesniegtajiem piedāvājumiem. „Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru” ieguva gan vislielākās kuldīdznieku simpātijas, gan atzinīgu žūrijas vērtējumu.

Kuldīdznieki cer, ka jaunais vides objekts pie tikko restaurētā vecā rātsnama Baznīcas ielā 5 piesaistīs daudz tūristu un iedzīvinās ticējumu – ja vēlies nodzīvot līdz 100 gadiem, jāatbrauc uz Kuldīgu un jābauda tēja kopā ar slavenāko latviešu simtgadnieku Ēvaldu Valteru.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti