Krustpils pils saņem vērtīgu dāvinājumu no baronu fon Korfu radinieka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jēkabpils Vēstures muzejs, kas saimnieko Krustpils pilī, saņēmis vērtīgu dāvinājumu no baronu fon Korfu radinieka – fotogrāfijas un citas liecības par laikiem, kad pilī dzīvoja baroni.

Krustpils pils saņem vērtīgu dāvinājumu no baronu fon Korfu radinieka
00:00 / 03:52
Lejuplādēt

Vairāk nekā 300 gadus – līdz pat Pirmajam pasaules karam – Krustpils pils bija baronu fon Korfu īpašums, bet pēdējos gadu desmitus pilī mājvietu radis Jēkabpils Vēstures muzejs, kas aktīvi pēta pils vēsturi. Vēl pirms 15 gadiem vērtīgu informāciju par pili muzeja darbinieki regulāri saņēma no fon Korfu dzimtas pēdējās pēcteces – baroneses Juttas fon Korfas, kas vairākkārt apmeklēja savu senču kādreizējo īpašumu. Muzeja pārstāvji uzskatīja, ka Jutta ir pēdējā fon Korfu dzimtas pārstāve, jo viņai nav bērnu, tādēļ viņiem bija liels pārsteigums, pēc Juttas nāves uzzinot, ka viņai ir brālis.

“Mūsu direktorei e-pastā uzrakstīja pēdējo Krustpils baronu fon Korfu vedeklas Juttas brālis. Viņš uzrakstīja, ka diemžēl Jutta pirms vairākiem gadiem aizgājusi no šīs pasaules, bet ka viņa atstājusi divus foto albumus un vai mēs negribētu tos iegūt savā īpašumā, jo arī šim viņas brālim ar sievu nav bērnu un viņi baidās, kad viņi nomirs, nebūs, kam atstāt un kāds vienkārši izmetīs mēslainē šos albumus, kas patiesībā mums ir ļoti, ļoti vērtīgi," stāsta Jēkabpils Vēstures muzeja izstāžu un ekspozīciju kuratore Ieva Aldiņa.

Dāvinājumā saņemti gan foto albumi, gan dažāda izmēra kartes – pārsvarā datētas ar 19. gadsimta beigām vai 20. gadsimta sākumu. Materiāli ataino ne tikai Krustpils pils, bet arī citu īpašumu teritorijas, kas piederēja baroniem fon Korfiem.

Muzeja galvenā krājumu glabātāja Iluta Bērziņa atklāj: "Tā būs liela vērtība daudziem speciālistiem, pētniekiem un interesentiem par tā laika dzīvi, kā dzīvoja... Fantastiski materiāli par zemes apsaimniekošanu kā tādu.

Viena no lielām bagātībām ir kartes, kurās mēs varam redzēt noteiktas muižas, pusmuižas, kas agrāk ir bijušas Korfu īpašumā, bet viņi tās iznomāja.

Piemēram, karte liecina par Veseļu muižu un blakus esošo pusmuižu zemes īpašumiem, cik lieli bijuši, kam piederējuši, kādas bijušas ēkas.”

Dāvinājumā saņemtie fotoalbumi satur daudz fotogrāfiju, kurās atainota baronu ikdienas dzīve. Iluta Bērziņa ar sajūsmu stāsta: “Ļoti daudz fotogrāfiju, kas saistās ar dabu, ar piknikiem. Korfiem paticis doties brīvā dabā. Fantastiskas bildes! Mēs redzam tērpus, kā ģērbās, redzam galda klājumu vairākās fotogrāfijās, redzam, kas uz galda ir atradies. Zem katras fotogrāfijas ir paraksts, kurā gadā un kas ir fotografēts. Lūk, piemēram, katra zirga vārds. Vai te mēs redzam Korfu bērnu izpriecas, kā bērni tajā laikā izklaidējās, priecājās. Tas ir karuselis. Griežas uz riņķi un ar sava ķermeņa spēku iegriež ratu augšā. Krusts ir augšā, un tas krusts grozās.”

Izmantojot krājuma jaunieguvumu, muzeja darbinieki varēs uzzināt vairāk ne tikai par baronu sadzīvi, bet arī Krustpils pils telpu iekārtojumu. Iluta Bērziņa uzsver, ka beidzot ir zināms, kāda izskatījusies pils bibliotēka:

“Līdz šim mums nav bijusi neviena fotogrāfija, kur redzama bibliotēkas telpa. Mēs zinājām, kurā telpā tā bijusi, bet kāda izskatījusies – līdz šim nav bijis [zināms].”

Tāpat baroneses Juttas brālis dāvinājumā nodevis dažādus dokumentus, piemēram, ciltskokus. Jēkabpils Vēstures muzeja darbiniekiem tagad priekšā intensīvs izpētes darbs. Daļa no vēstures materiāliem vēlāk būs pieejama apskatei arī muzeja apmeklētājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti