Krievijas operas režisors Pentkovskis: Karu izvērš tie, kuriem nav nekādas saistības ar krievu kultūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krievijas iebrukumu un karu Ukrainā izvērš cilvēki, kuriem nav nekādas saistības ar krievu kultūru, taču pasaules reakcija uz notiekošo ir diezgan saprotama, intervijā Rus.LSM.lv raidījumam "TČK" pauda Krievijas operas režisors Mstislavs Pentkovskis.

Viņš uzskata, ka runāt par "krievu kultūras atcelšanu" pašlaik ir pāragri ,un tajā neredz nekādu racionālu pieeju. "Runa nav par to, kā civilizāciju ietekmēja krievu, Krievijas, krievvalodīgie rakstnieki, mākslinieki, muzikanti. Krievu kultūra kopā ar citu tautu kultūrām deva milzu ieguldījumu pasaules kultūrā, sabiedrības garīgajā dzīvē. Mēs visi to saprotam, un nav loģiska iemesla to atcelt," sacīja režisors.  

Viņš gan atzina – šobrīd tas notiek, reaģējot uz Krievijas sākto karu Ukrainā, un šī reakcija ir saprotama.

Taču pašlaik "karu izvērš tie, kuriem nav nekādas saistības ar krievu kultūru. Viņi ar to piesedzas.

Krievu kultūra ir balstīta humānistiskajās vērtībās, tā virza cilvēku dzīvības vērtību. Un tam ir milzumdaudz piemēru. [..]  Runāt par krievu kultūras atcelšanu ir absolūti pāragri. Tā ir pamatota, saprotama reakcija, kas notiek, jo cilvēkus pārņem jūtas par notiekošo. Tas izpaužas dažādi – kaut kur sit mašīnas, noskrūvē numurus, bet kaut kur atceļ Čaikovski. Atkarībā no uzvedības modeļiem cilvēki emocionāli reaģē," sprieda režisors.

"Tas nav kultūras jautājums. Tas ir jautājums atsevišķām personām, kuras dod šīs pavēles. Dod šīs pavēles krievu valodā. Un tāpēc visas pasaules reakcija skar krievu valodu un krievu kultūru," uzskata režisors.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas nepamatota un neizprovocēta iebrukuma Ukrainā, kurš sakās 24. februārī, rietumvalstis noteica pret Krieviju plašas sankcijas, daudzi ārvalstu investori pametuši Krievijas tirgu, Krievija izslēgta no starptautiskiem sporta pasākumiem, apturēti arī daudzi sadarbības projekti kultūras jomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti