Konferencē apskatīs mākslas, kultūras un mantojuma lomu krīžu pārvarēšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 2. līdz 4. novembrim Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) notiks starptautiskā zinātniskā konference "Kultūras Krustpunkti XVI", kurā vairāk nekā 80 pētnieki, kultūras un radošā sektora profesionāļi no Latvijas un Eiropas pievērsīsies mākslas, kultūras un mantojuma lomai epidemioloģiskās, drošības, ekonomiskās un psiholoģiskās krīzes kontekstā un vērtēs to nozīmi sabiedrības izturētspējas veicināšanā, informēja LKA.

2. novembra atklāšanas konferencē "Kultūra, māksla un mantojums starp krīzi un izturētspēju", kas no plkst. 9.30 līdz 17.30 notiks Tallinas kvartāla "Angārā", nozares profesionāļi reflektēs par kultūras un mākslas nozīmi iedzīvotāju labbūtības nodrošināšanā un nemateriālā kultūras mantojuma lomu sabiedrības izturētspējas stiprināšanā, ņemot vērā nesenos Covid-19 pandēmijas ierobežojumus un psihoemocionālos izaicinājumus laikā, kad Eiropā tiek pastrādāti bezprecedenta kara noziegumi, skaidroja rīkotāji. Konferenci organizē LKA Kultūras un mākslu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju.

Plenārsēdes pirmajā daļā "Sabiedrība, politika un personība: kultūra un māksla vērtību krīzes epicentrā" savā pieredzē dalīsies režisore Liene Linde, kura šobrīd strādā pie savas pirmās pilnmetrāžas filmas "Melnais samts", mākslinieces "Skuja Braden" (Inguna Skuja un Melisa Breidena) pievērsīsies mākslas vērtību krīzei, aicinot apšaubīt visu, ko domājam un kam ticam. Konferencē par teātra lomu un izaicinājumiem krīžu laikā reflektēs Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktore Dana Bjorka, piedāvājot jaunus risinājumus sabiedrības saliedēšanai, savukārt par mākslu krīzi izdejot stāstīs horeogrāfe Ramona Galkina. Kultūras mantojuma lomai izturētspējas veicināšanā konferences pirmajā daļā pievērsīsies UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Kultūras sektora vadītāja Inga Surgunte, kura vērtēs iespējas un robežas, ko muzeji spēj sniegt veselībai un labbūtībai. Britu muzeju speciālists Henrijs Makgī (Henry McGhie), kurš tikko prezentējis sadarbībā ar Latvijas Muzeju biedrību tapušo rokasgrāmatu "Muzeji un katastrofu riska mazināšana", stāstīs par kultūras mantojuma lomu kopienu izturētspējas stiprināšanā.

Plenārsēdes otrajā daļā "Kultūras un mākslas valodā pret krīzēm" aktrise un publiskās runas pasniedzēja Zane Daudziņa, balstoties savā pieredzē, analizēs pašsuģestiju kā krīžu pārvarēšanas veidu, Latvijas Nacionālā muzeja Izglītības un pieejamības daļas vadītāja Elīna Bērziņa pievērsīsies muzeju lomai sabiedrības labsajūtas veicināšanā. Režisore Una Celma, kura šobrīd kopā ar ukraiņu režisori Marinu Nazarenko veido filmu "Sievietes bez vīriešiem", ņemot vērā šī brīža situāciju, vērtēs iespējas, kā radošai personībai izdzīvot Latvijā. Par "Rīgas cirka" un apvienības "Acting for Climate"  veidoto projektu "Cirks klimatam", kura mērķis ir Latvijas reģionos radīt telpu, kurā satikties jauniešiem, māksliniekiem un vides ekspertiem, lai sadarbojoties izprastu un apgūtu mākslas aktīvismu kā radošu procesu un iespējamu reakciju uz klimata pārmaiņām, stāstīs Rīgas Cirka pārstāvji. Konferences otro daļu noslēgs saruna ar mūziķi Ralfu Eilandu par mūzikas spēku krīžu pārvarēšanā.

Plenārsēdes noslēgumā LKA sadarbībā ar biedrību "Latvijas Jaunā teātra institūts" aicinās uz diskusiju par starptautiskās sadarbības nozīmi teātra mākslā, kurā piedalīsies Laia Montoija (aģentūras "TINA Agency" izplatīšanas aģente un producente, Spānija/Vācija) un Romāns Pavlovskis (teātra "TR Warszawa" programmas direktors, Polija). Diskusiju moderēs Beka Bergere, biedrības "Latvijas Jaunā teātra institūts" radošā direktore.

3. novembrī plkst. 9.30–14.30 mākslas muzeja "Rīgas Birža" (Doma laukums 6) konferenču zālē  norisināsies konference "Hillforts in the landscape. From the past to the present.", kas būs veltīta kultūrainavas izpētes jautājumiem – LKA darba grupa valsts pētījumu programmas "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai" projekta "Identitāšu ainavas: vēsture, kultūra un vide" ietvaros kopā ar kolēģiem no Vācijas un Polijas priekšlasījumos dalīsies ar starpdisciplināru pētījumu rezultātiem arheoloģiskā mantojuma izpētē, dažādos aspektos atklājot pilskalnu nozīmi ainavā. Konference notiks angļu valodā. Dienas noslēgumā plkst. 15.00 notiks kolektīvās zinātniskās monogrāfijas "Kultūras mantojuma kopienas: prakses, attīstība un izaicinājumi" atvēršanas svētki.

4. novembrī, sākot no plkst. 9.30, LKA Teātra mājā "Zirgu pasts" (Dzirnavu iela 46) norisināsies konferences darbs sešās tematiskajās sekcijās: Kultūras mantojums: aktuālie jaunatklājumi un jaunatklātās aktualitātes; Kultūras un radošais sektors pārmaiņu laikā; Skatuves māksla; Starpkultūru komunikācija un valodas lietojums kultūrā; Māksla, literatūra un vizualitāte. Savukārt audiovizuālās mākslas sekcija "Apokalipses jātnieki un Latvijas filmu dzīres" plkst. 9.30–13.10 notiks LKA Nacionālās filmu skolas lielajā paviljonā (Elijas iela 17).

2. un 3. novembra konferences būs skatāmas LKA sociālo mediju platformā "Facebook".  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti