Koncertzālē «Lielais dzintars» apskatāma izstāde par plakātu mākslu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Koncertzālē „Lielais dzintars” šobrīd ir Plakātlaiks – tāds ir nosaukums jaunākajai izstādei, kas apskatāma Liepājas koncertzālē. Izstāde „Plakātlaiks. Kanons un individualitāte” runā par vienu no mākslas veidiem, kas spilgti izpaužas 20. Gs. 70.-80. gadu Latvijas mākslinieku daiļradē un ļauj viņiem runāt par politiski jūtīgiem tematiem, kurus izdodas paslēpt zem plakātmākslas.

Ierasts, ka oriģinālā plakāti parasti ir 90/60 cm lieli. Plakāti, kas apskatāmi koncertzālē „Lielais dzintars” ir lielformāta digitālas izdrukas, kas piemērotas izstāžu formātam un ļauj tuvāk iepazīt plakātu mākslu, kas tapusi 20. gadsimta 70. - 80. gados.

Izstādes kuratore Ramona Umblija atceras laikus, kad pie Nacionālā teātra veidojušās pat rindas, lai apskatītu plakātu izstādes. Latvijas kultūras dzīvē jau sākot ar 1960. gadu bija vērojams liels uzplaukums. Glezniecībā, literatūrā un teātrī tas ir spožu personību laiks.

Tajā pašā laikā plakāti nebūt neskaitījās kā īpašs mākslas veids, uzsver Umblija. Apzīmējumam plakātisks bija drīzāk nievājoša pieskaņa, kaut gan labi redzams, ka izstādē, kas skatāma Liepājā nav nekāda sakara ar sociālreālismu, kas slavina padomju laiku iekārtu, drīzāk pretēji.

Izstāde „Plakātlaiks. Kanons un individualitāte” koncertzālē „Lielais dzintars” būs apskatāma līdz 28. Decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti