Ko šonedēļ nepalaist garām kultūrā? Iesaka Orests Silabriedis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aiz loga valdošā atvasara netraucē gatavoties kultūras dzīves ziemas sezonai, vismaz ciktāl tas attiecas, piemēram, uz Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra ziemas sezonas atklāšanu šonedēļ. Ievērības cienīgs ir arī Liepājā gaidāmais kora "Latvija" un Liepājas simfoniskā orķestra koncerts un tautasmūzikas grupu "Auļi" un "Tautumeitas" satikšanās. Jūs gan varēsiet izvēlēties tikai vienu no tiem, jo visi šie koncerti ir vienā vakarā. Bet citās brīvstundās atvēliet laiku Valda Muktupāvela aizraujošajam pētījumam par tautas instrumentiem Latvijā, iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" pārstāvis Orests Silabriedis.

1. MESIĀNS UN MĪLESTĪBA RĪGĀ

LNSO ziemas sezonas atklāšanas koncerts “Mesiāna “Turangalila”” Lielajā ģildē 29. septembrī

Mesiāna simfonija “Turangalila” ir ārkārtīgi iespaidīga skaņuceltne, ko caurvij virtuoza klavierpartija (spēlēs Mesiāna lielspeciālists Rožē Miraro) un savdabīgi kaucoša Marteno viļņu partija (spēlēs ievērojama viļņiste Natalī Foržē).

Mūsu acupriekšā uzzīmējas sendienu Meksikas monumenti, skrienošs laiks, apžilbinošs prieks un simfonijas pēdējā daļā arī labas rokmūzikas cienīgs draivs.

Diriģēs Andris Poga, kuram Mesiāna “Turangalila” ir sensapņota iecere. Koncerta ievadā – viens no 20. gadsimta otrās puses izcilākajiem latviešu komponistiem Tālivaldis Ķeniņš un viņa, iespējams, skaistākais simfoniskais darbs “Pagātnes cildenās balsis”, kurā komponists atceras dažus mūžībā aizgājušus draugus, izmantojot skaņuformulu, ko veido Johana Sebastiāna Baha uzvārds: sibemols-la-do-si.

2. REFORMĀCIJAS JUBILEJAS SVINĪBAS LIEPĀJĀ

Kora “Latvija” un Liepājas simfoniskā orķestra koncerts Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” 29. septembrī

Tajā pašā piektdienas vakarā Liepājā koris “Latvija” un Liepājas simfoniskais orķestris Māra Sirmā vadībā svinēs Reformācijas idejas 500.jubileju. Te pavisam cita skaņupasaule – stalts, izteiksmē skaidrs vēstījums ar klasisku ietērpu un godinājumu Luteram, kas (atgādināsim) pats bijis teicams mūziķis. Gaidām divus jaundarbus, ko piedāvās simfoniskais kinorežisors Rihards Zaļupe un lieliskais kora auduma pazinējs liepājnieks Andris Kontauts. No sendienu vērtībām – mazpazīstamā mocartiskā vētru un dziņu skaņraža Homiliusa kantāte, kas savulaik komponēta Reformācijas svētkiem, un Mendelszona pievilcīgais 98. psalms.

Sagaidām tīras un apskaidrojošas mūzikas vakaru.

3. TAUTAS MŪZIKAS SPĒKS CĒSĪS

Koncerts ““Auļi” un “Tautumeitas”. Lai māsiņa rotājās” koncertzālē “Cēsis” 29. septembrī

Vasaras vidū klajā nāca tvarts, kurā dokumentēta divu tautasmūzikas grupu satikšanās. “Auļos” spēlē galvenokārt puikas, un meitene viņu vidū ir viena – tā ir igauniete Leanne. “Tautumeitās” dzied galvenokārt meitas, un savā dārzā ielaidušas tikai divus puišus – tas ir basists Staņislavs Judins, un tas ir sitējs un teicamas mūzikas autors Mārtiņš Miļevskis. Puišu un meiteņu satikšanās kuplinājusi abu grupu līdzšinējo darbību, kas “Auļiem” pasena un “Tautumeitām” pavisam nesena.

“Auļiem” nu ir košāki ziedi, savukārt “Tautumeitas” ieguvušas jaudīgāku ritmisko satvaru.

Māsiņa rotājas tautās iešanai, un mums ļauts to noskatīties un noklausīties.

4.LATVIEŠU MŪZIKAS INSTRUMENTI GRĀMATĀ

Valda Muktupāvela pētījums “Tautas mūzikas instrumenti Latvijā” (Latvijas Universitātes akadēmiskais apgāds)

Lai labāk sagatavotos “Auļu” un “Tautumeitu” koncertam, vērts pārlapot Valda Muktupāvela fundamentālo un aizraujošo pētījumu par latviešu tautas mūzikas instrumentiem.

Mācīsimies atšķirt uzsitiena pašskaņus un aptvara grabekļus, priecāsimies par heterogloto vargānu un bezpievadsvilpēm, bet, ja nopietni, – šī nu reiz atkal ir grāmata, kas būtu jāizpēta ikvienam no mums.

Bildes ir aicinošas, teorija pievilcīgi mijas ar pastāstiem, darbs ieguldīts milzīgs!

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti