Ko nepalaist garām Līgo nedēļā? Iesaka «Kilograms kultūras» žūrija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ko gan var ieteikt nedēļā, kad Līgo svinību noskaņa jau pārņēmusi kultūras norišu stafeti ar svētku ielīgošanu Rīgas pakalnos un citviet Latvijā? Šīs nedēļas kultūras notikumus iesaka raidījuma "Ielas garumā" veidotāja, ''Kilograms kultūras'' žūrijas pārstāve Lilita Eglīte.

 

1. Sagatavoties Līgo

Iesaku doties uz Turaidas muzeju, kur 20. jūnijā sāks vīt 90 metru garo ozolzaru spēka viju svētku ielīgošanai. Šobrīd arī īstais brīdis atrast laiku dvēseliskam gājienam pa pļavām, ieelpojot reibinošās vasaras smaržas un baudot ainavu skaistumu.

Protams, katram jau tāpat ir zināms, ka Latvijas Nacionālajā teātrī vēl līdz 22. jūnijam var ļauties “Skroderdienu“ lustēm un smeldzei.

Doma laukumā notiek tradicionālais Zāļu tirgus. Jāpiebilst, ka pašā Jāņu vakarā vairāku teātru aktieri apvienojušies, lai “Skroderdienas Silmačos” spēlētu arī Druvienā.

2. Rotāties

Ziņkāre mudina ielūkoties arī galerijā “Putti”, kur ceturtdien sākas “Vasaras simfonija cīruļa sirdī”. Poētiski pieteikta laikmetīgo rotu izstāde, ko veidojuši latviešu un ārzemju mākslinieki.

3. Opera kinoteātrī

Arī balto nakšu laikā ir vērts aiziet uz kino, šoreiz izvēloties "Splendid Palace", kur pirmdien ir reta izdevība noskatīties Mocarta maz iestudētās operas “Bēgšana no Seraja” tiešraidi no operteātra "La Scala". Operas darbība notiek šeiha pilī, un Mocarts to sacerējis 25 gadu vecumā, apvienojot liriku un bufonādi.

Operas pirmizrāde Vīnē esot izraisījusi pretrunīgu publikas reakciju un visai dzēlīgas imperatora piezīmes. 

"La Scala" iestudējumā pie diriģenta pults būs leģendārais Zubins Meta, kurš muzicējis arī Dzintaru koncertzālē.  

4. Mūzika Dzintaros

Uz Dzintariem jādodas nedēļas vidū, trešdien, jo tur ar grandiozu Karla Orfa kantātes Carmina Burana atskaņojumu noslēdzas "Rīgas festivāls". To nu gan nevajadzētu palaist garām, jo koncerts solās būt visaugstākās raudzes: ar LNSO diriģenta Andra Pogas vadībā, Latvijas Radio kori, VAK “Latvija” un Rīgas Doma zēnu kori. Solistu zvaigznājā mirdzēs ērģelniece Iveta Apkalna un dziedātāji Gunta Gelgote, Vitauts Jozapaitis un Mihails Čulpajevs.

5. Lasāmviela 

Lasīšanai šajā dažādiem rituāliem un mītiem pārpilnajā nedēļā es ieteiktu Kristīnes Ulbergas romānu “TUR.” Tas ir jaunākais darbs vēstures romānu sērijā “MĒS. Latvija, XX gadsimts”un stāsta par nosacīti nesenu pagātni - pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem.

Daudzi to atcerēsies kā stagnācijas ziedu laiku, bet Ulbergas stāsts ir par iespēju būt brīvam no tā visa.

Pašlaik esmu 111. lappusē: “Nezin kāpēc cilvēki teic, ka gaisma svīst. Tā iztek no Visuma, kādu pūļu un pārdzīvojumu dzīta. Un pārdzīvo Visums katru dienu vienādi – lai uzvarētu tumsu.”  

Līgo!   

Sekojiet līdzi arī "Kilograms kultūras" žūrijas veidotajai balvas nominantu kultūrlistei un žūrijas īskomentāriem par nominētajiem kultūras notikumiem!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti