Ko nepalaist garām kultūrā šonedēļ? Iesaka Māra Rozenberga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kultūrnotikumiem piesātinātajā pavasarī "Kilograma kultūras" žūrija turpina piedāvāt savus iknedēļas orientierus. 15. - 21.maija kultūras pasākumu izlasē - arhitektūras izcilnieku parāde, Muzeju nakts neiemītās takas, Hrestomānija, Plakidis un Trasuns. Izvēlas Māra Rozenberga.

1. Arhitektūras gada parāde

Latvijas Arhitektūras gada balvas pasniegšanas laiks apņēmīgi izaudzis līdz veselai Arhitektūras nedēļai. Viss sāksies jau pirmdien, 15.maijā, ar Arhitektūras gada balvas 18 pusfinālistu izstādi pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, kas pērn saņēma šī konkursa Lielo balvu. Nedēļas garumā – lekcijas, diskusijas un augstas raudzes viesi. Viņu vidū – arī 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu stadiona arhitekts Kengo Kuma.

Pietuvoties Japānas arhitektūrai ļaus arī filma "INSIDE ARCHITECTURE: A Challenge to Japanese Society", kuras vienīgais seanss Latvijā būs skatāms 16.maijā.

2. Daugavpilieši Rīgā spēlē Trasunu

Uz nupat atzīmētās Latgales kongresa simtgades viļņa Daugavpils teātris uz Rīgu atvedis tikai maija sākumā pirmizrādi piedzīvojušo muzikālo izrādi “Nūgrymušõ pile”.

Pēc izcilā latgaliešu valstsvīra, garīdznieka un literāta Franča Trasuna darba motīviem to iestudējis režisors un Daugavpils teātra vadītājs Oļegs Šapošņikovs.

Uzmanību piesaista arī komponista Kārļa Lāča un horeogrāfa Agra Daņiļeviča dalība šī iestudējuma tapšanā.

Režisors par “Nogrimušās pils” vēstījumu teicis tā: “Ja cilvēki ignorē un neievēro Dieva likumus, tad agrāk vai vēlāk viņiem nāksies par to ļoti, ļoti daudz samaksāt. Tā maksa var būt arī cilvēka dzīve. Par to ir šī izrāde, tāpat kā par to, ka cīņa par Dieva likumu ievērošanu, ideāliem un pašu Latviju vēl nav pabeigta.”

Daugavpilī izrāde jau nospēlēta, bet Rīgā to varēs skatīt 15.maija vakarā Nacionālajā teātrī.

3. Latvijas mūsdienu mākslas kaleidoskops Kuldīgā

Izstāde “Hrestomānija jeb Katram savs” Kuldīgas Mākslinieku rezidencē skatāma vēl līdz 28.maijam. Ja esat Kuldīgas pusē, nepalaidiet garām iespēju ielūkoties gaumīgi veidotajā mākslas kaleidoskopā, kur rezidences seno mūru iekšpusē pārsteidzoši draudzīgi sadzīvo šķietami stilu un noskaņu pretpoli.

Tieši to vēlējušies izstādes veidotāji – ignorējot kritiķu un mākslas institūciju piekopto mākslas iedalījumu dažādos plauktiņos, ļaut skatītājam pašam kuģot pa mākslas iespaidu jūru,

kur viens otram līdzās caur saviem mākslas darbiem runā Kristians Brekte, Jānis Anmanis, Jānis Deinats, Helēna Heinrihsone, Krišs Salmanis, Valdis Celms, Ojārs Feldbergs, Aleksejs Naumovs, Ieva Maurīte un, un ...

kopumā 28 mākslinieki, bet katram skatītājam ar mazliet ironisku zemtekstu ļauts iejusties kritiķa ādā un ar sarkanu aplīšu uzlīmēm noteikt “labākos”.

4. Veidenbaums un naksnīgas pastaigas ārpus ierastajiem maršrutiem “Muzeju naktī”

Uzlīmju aplīši kļuvuši arī par vienu no Muzeju nakts firmas zīmēm – apmeklēto mākslas un kultūras tempļu kolekcionēšana reizi gadā dažu labu aizrauj tik ļoti, ka garumgaras rindas pie pilsētu populārākajiem muzejiem šajā maija vakarā jau divpadsmit gadus kļuvušas teju par normu. Eiropas Muzeju nakts Latvijā ir viens no Kultūras ministrijas pasludinātā Muzeju mēneša centrālajiem notikumiem.

Šogad Muzeju nakts rīkotāji goda vietā likuši laiku un dzejnieku Eduardu Veidenbaumu, kuram aprit apaļi 150.

Ja vēlaties patiešām piedzīvot Muzeju nakts burvību, nevis ļaužu burzmas izraisītu nīgrumu, 20.maija vakaram iesaku veidot maršrutu, izvēloties pāris pieturpunktu ārpus ierastā un patiesi tos izbaudot, nevis caurskrienot. Ienirstiet www.muzejunakts.lv piedāvājumā un dodiet iespēju muzejiem, kuri līdz šim nekad nav nonākuši jūsu redzeslokā. Muzeju nakts ir par plašākiem apvāršņiem un jauniem atklājumiem, nevis par uzlīmīšu kolekcionēšanu un nīkšanu rindās.

5. Koris “Kamēr...” . Pelēcis. Plakidis

Kaut uz kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” sezonas noslēguma koncertu nedēļas nogalē biļešu vairs nav, tas nenozīmē, ka jāpaliek bez augstvērtīgas mūzikas baudīšanas lielisku mūziķu sniegumā. Jauniešu koris “Kamēr...” 21.maija vakaram Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā sarūpējis koncertu ar mūsdienu latviešu kormūzikas klasiķu un 2017.gada jubilāru Pētera Plakida un Georga Pelēča darbiem jauktajam korim.

Sekojiet līdzi arī "Kilograms kultūras" žūrijas veidotajai balvas nominantu kultūrlistei un žūrijas īskomentāriem par nominētajiem kultūras notikumiem!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti