Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Rektoru vēlēšanu gads mākslu augstskolās

Gruzijas parlamenta deputāte par kultūras profesionāļu sadarbību

Ko mācīties no Latvijas kultūras nozarē? Rīgā viesojas Gruzijas parlamenta deputāte, pianiste Elisso Bolkvadze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kāda ir Latvijas pieredze kultūras izglītībā un kultūras mantojuma saglabāšanā? Tiekoties ar nozares profesionāļiem, šos jautājumus skaidroja Gruzijas parlamenta deputāte un viena no zināmākajām šīs valsts pianistēm Elisso Bolkvadze, kura šajās dienās viesojas Rīgā.

Līdz šim viena no zināmākajām Gruzijas pianistēm un starptautisku godalgu laureāte Elisso Bolkvadze Latvijā ir viesojusies ar košām koncertprogrammām. Šoreiz viņa ir ieradusies kā Gruzijas parlamenta deputāte un Kultūras komisijas priekšsēdētāja. Pēc tikšanās ar Latvijas kultūras nozares pārstāvjiem vaicājām, kādas sadarbības iespējas Elisso Bolkvadze redz starp abām valstīm?

"Mākslas industrijas attīstība, menedžmenta darbs – šīs lietas Gruzijai ir svarīgas. Tāpat mēs tikāmies ar "Latvijas koncertiem" un pārrunājām, kāda varētu būt to sadarbība ar Gruzijas māksliniekiem un kā varētu attīstīt jaunas idejas gan valstiskā, gan arī privātuzņēmēju līmenī. Tā ka mēs šobrīd apzinām iespējas un mēģināsim tās īstenot Gruzijā," skaidroja Bolkvadze.

Gruzijas parlamenta Kultūras komisijas priekšsēdētāja piebilda, ka viņas valstī lieti noderētu Latvijas pieredze kultūras izglītības jomā: "Kultūras izglītības sistēma vienmēr atrodas kustībā. Kas bija svarīgs pirms 20 gadiem, iespējams, tagad vairs nav tik nozīmīgs. Mums ir jājūt šis laika ritms. Kādēļ mums Gruzijā tas ir svarīgi? Tādēļ, ka mums ir ļoti daudz apdāvinātu bērnu. Iespējams, viņi dzīvo lauku rajonos un viņiem nav pieejama kvalitatīva izglītība. Un šajā ziņā Latvijas piemērs spēj palīdzēt izstrādāt vadlīnijas, kā attīstīt šādu izglītības sistēmu."

Ar palīdzību talantīgiem jauniešiem Elisso Bolkvadze nodarbojas gan kā fonda "Lira" dibinātāja, gan kā UNESCO Miera māksliniece. Tādēļ vaicājām viņai ne tikai par izglītību, bet arī par UNESCO darbību kultūras mantojuma saglabāšanā. Īpaši šobrīd, kad Eiropas vidū plosās iznīcinošs karš.

"Protams, tas ir ļoti sarežģīti. Biju Armēnijā, kur situācija ir līdzīga. Ir valstis, kurās ir problēmas ar agresiju. Tagad Ukrainā ir karš. Daudzas kultūras ēkas, daudz kultūras mantojuma ir iznīcināts. Kā palīdzēt? Tas ir globāls jautājums. UNESCO pie tā daudz strādā, bet, saprotams, tas nav viegls uzdevums," norādīja Bolkvadze.

Noslēgumā Elisso Bolkvadze izteica cerību, ka labprāt atgrieztos Latvijā kā pianiste ar koncertprogrammu: "Esmu sajūsmā par jūsu publiku. Te ir ļoti daudz siltu cilvēku. Katrs koncerts ir tuvinošs, cilvēkiem patīk mans sniegums un klaviermūzika. Tas rada siltu atmosfēru. Piemēram, Liepājā, kur bija izpārdots koncerts tūkstotim klausītāju. Mūzika Latvijā ir ļoti svarīga. Nezinu, kā jums, bet man radies tāds iespaids. Jums ir spilgti un labi zināmi mākslinieki. Sekojoši – tas nozīmē, ka jūs šo sfēru nemitīgi attīstāt."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti