Ko izbaudīt kultūrā šonedēļ? Izvēlas Henrieta Verhoustinska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sabiedrisko mediju gada balvas "Kilograms kultūras" žūrija turpina pievērst uzmanību arī vēl gaidāmiem kultūras notikumiem, kas varētu sagādāt daudz prieka. Žūrijas pārstāve un teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska šai nedēļai izvēlējusies trīs pirmizrādes, vienu koncertu un kādu intriģējošu kino darbu. Ieskatieties!

1. Vestarda Šimkus improvizācijas

18.oktobrī Zirgu ielas koncertzālē pianista – atzīšos, mana favorīta - Vestarda Šimkus koncerts “Improvizācijas. Pierakstītās un brīvās”. Pirmo reizi Latvijā izcilais latviešu pianists atskaņos improvizāciju programmu, ar kuru uzstājies prestižos starptautiskos festivālos.

2. Varoņi vai teroristi

Pasaulē viņi bija un ir varoņi, bet Krievijā – joprojām teroristi. Izraēlas - Latvijas kopražojuma dokumentālā filma “Operācija Kāzas vēsta par vienu no dramatiskākajiem un svarīgākajiem notikumiem padomju ebreju kopienā – plānu nolaupīt lidmašīnu, lai aizbēgtu no PSRS.

Grupas līderiem PSRS tiesa piesprieda nāvessodu, tomēr vēlāk bija spiesta tos apžēlot.

Filma "Operācija “Kāzas”" uz lielā ekrāna plašai publikai būs skatāma Izraēlas filmu nedēļas ietvaros kinoteātrī "K.Suns" 20. oktobrī plkst. 18.30. Filmas televīzijas pirmizrāde LTV programmā - 24. oktobrī plkst. 22.00.

3. Eiridike sapņo par Orfeju

Teju pirms četrdesmit gadiem Valmieras teātrī Māra Ķimele iestudēja diplomdarbu jaunajiem aktieriem – franču intelektuālā dramaturga, mietpilsonības un nodevības nīdēja Žana Anuija lugu "Eiridike", kur jaunības sapņi sadūrās ar cinisku dzīves realitāti. Nu režisore atgriezusies pie skaudrā stāsta,

tikai šoreiz viņa teic, ka „stāsts ir par mīlestības lielo spēku. Divu cilvēku satikšanās man joprojām šķiet kaut kas ārkārtīgi mistisks”.

No tās – pirmās – izrādes uz šo jau citās lomās pārcēlušies Inese Ramute un Aigars Vilims, bet galveno varoņu lomās šoreiz – Inese Pudža un Aigars Apinis.

4. Pilns ar Ļeņinu

Pēdējais "Rīgas Laiks" pilns ar Ļeņinu, tomēr, kāpēc tā galvenais redaktors Uldis Tīrons tik ļoti aizrāvies ar šo mumificēto vēsturisko personu, līdz galam neatklāj.

Varbūt to atklās 20.oktobrī Jaunajā Rīgas teātrī gaidāmā pirmizrāde Ulda Tīrona iestudējumam “Pēdējā Ļeņina eglīte” (filozofam režisora ampluā startējot jau otrreiz).

Tā stāsta par pusparalizētā un tikai daļēji pie apziņas esošā Krievijas revolūcijas vadoņa pirmsnāves dienām.

Lomās lieliskie Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Inga Tropa, Kaspars Znotiņš, Ģirts Krūmiņš u.c. JRT aktieri.

5. Otrā grupa

Ingas Gailes brīnišķīgais dzejoļu krājums bērniem "Vai otrā grupa mani dzird?" (saņēmis arī Literatūras Gada balvu) "Dirty Deal Teatro" pārtapis sa-dzīvošanas spēlē.

Ar aktieru Gata Gāgas, Lienas Šmukstes un Karīnas Tatarinovas līdzdalību dzejoļus teātrī pārnesusi pati dzejniece – viņa arī dramaturģe un režisore. Pirmizrāde 22.oktobrī.

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti