Ko izbaudīt kultūrā šonedēļ? Iesaka Gunda Vaivode

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No Garīgās mūzikas festivāla līdz laikmetīgajam cirkam galvaspilsētas ielās un no simfoniskās mūzikas vasaras gaitām Cēsīs līdz jaunākajai Vara Braslas spēlfilmai - tik plašs ir šīs nedēļas piedāvājums kultūrā, ko šoreiz apkopojusi "Kilograma kultūras" pārstāve, Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode.

Latviešu komponistu jaundarbi un Sandstrēma Mesija autora klātbūtnē

Garīgās mūzikas festivāls, ko izveidoja Māris Sirmais, notiek jau divdesmito gadu. Bijušas ļoti spilgtas un mazāk zīmīgas kārtas.

Bet vienmēr pozitīvi neprognozējams un tāds, kuru gribas piedzīvot klātienē, ir latviešu mūzikas pirmatskaņojumu koncerts.

Šogad tas atkal notiks Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā, 22.augustā pulksten 19.00. Skanēs Jura Ķeniņa, Renātes Stivriņas, Edgara Mākena, Irīnas Rebhūnas un Gabriēla Džeksona jaundarbi.

Vārdi zināmi, bet ne tie atpazīstamākie kormūzikas vidē. Varbūt tapsim pārsteigti? Toties pasaulē pamatoti slavens ir Svens Dāvids Sandstrēms, kurš atbrauks uz Rīgu un būs klāt savas “Mesijas” (2009) atskaņojumā 24.augustā pulksten 19.00 Latvijas Universitātes aulā.  

 

Vectēvs, kas bīstamāks par datoru

Latviešu filmas top arvien biežāk. Bet joprojām ir sajūta, ka jāredz pilnīgi katra. No otrdienas kino Splendid Palace rādīs Vara Braslas filmu par astoņgadnieku Oskaru, kas vasaras brīvdienās tiek aizsūtīts prom no datora – uz laukiem pie vecvecākiem. Bezcerīgs sākums un labas beigas.

Zinot, cik meistarīgi Brasla strādā ar bērniem, vienkārši jāiet un jāskatās.

Kā nekā - stāsts iz šodienas dzīves. Emīlam Zilbertam varētu būt smuka mūzika, arī aktieru ansamblis daudzsološs.

LNSO vasarnīcā Cēsīs – paši un ciemiņi

Tādā kā noslēpumā tika turēts atklāšanas koncerts 25.augustā. Tagad zināms, ka LNSO atpūtīsies, bet spēlēs viesi – orķestris „Sinfonietta Riga” Normunda Šnē vadībā. Koncerta pirmajā daļā skanēs Krista Auznieka jaundarbs “Uguns un roze”.

Ar Raini tam nav sakara, ar Eliotu gan. Pirms šī koncerta vajadzētu aiziet uz sarunu par mūzikas klausīšanos, kas notiks 23.augustā LNB Ziedoņa zālē. Vai vismaz noklausīties Edgara Raginska sarunu ar Kristu Auznieku Amerikā.

Bet Cēsīs, vasarnīcas atklāšanas vakara 2.daļā skanēs fascinējošā Bizē – Ščedrina „Karmena”, ko izdejos Viktorija Jansone un viņas kolēģi no Latvijas Nacionālā baleta. Vasarnīcā (patiesībā koncertzālē „Cēsis”) nedēļas nogalē vēl arī citas muzikālas vakarēšanas – Sarkisjans spēlēs Bēthovena sonātes, orķestra stīgas un džeza kvartets Kārļa Vanaga vadībā kavēsies 60.- 80.gadu hitu nostaļģijā, Osokins jaunākais spēlēs Pertu, bet Šipīts (Jānis Šipkēvics) izgaismos Zenītu – jaunu dziesmu ciklu. Būs arī skaņu laboratorija bērniem.

Nu cirks!!

Bieži vien ikdienas leksikā izspraucas šī klišeja, kam ar cirku nav nekāda sakara. Par cirku pēdējā laikā tomēr runā daudz. Man nepatīk tā ņemšanās ap dzīvniekiem. Domāju, vai Rīgas cirka logo paliks divi zirdziņi? Bet man patīk arī Saules cirks. Un tās laikmetīgā cirka izpausmes, kas redzētas ielās festivālā „Re Rīga”!

No trešdienas līdz piektdienai akrobāti, iluzionisti un citi burvji būs atkal klāt!

Palladiums būšot speciāli pielāgots, lai brīnumus var redzēt tuvplānā.

Zuzānu kolekcijas izstāde “TOP no top” Nacionālajā mākslas muzejā

Ar izstādēm mēdz būt tā: vēl taču tik ilgi būs skatāma, aiziešu nākamnedēļ. Šī izstāde būs atvērta līdz 17.septembrim, bet uz to došos nekavējoties, jo visi, kas jau apskatījuši, teic - ļoti laba!

Nav šaubu, ka Zuzānu kolekcijā ir vērtīgi darbi, kas parāda Latvijas mākslu no 19.gadsimta līdz pat šim brīdim.

Bet īpaši intriģējošs šķiet kuratoru darbs, sagrupējot mākslas objektus - gleznas, skulptūras, grafikas, fotogrāfijas, video un instalācijas - desmit stilīgās tēmās,

kā arī scenogrāfa Reiņa Suhanova iekārtojums. Glauni, ka paralēli izstādei apgādā „Neputns” izdota grāmata ar  kolekcijas 230 darbu reprodukcijām.

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti