Dienas ziņas

Rīgas jūras līcī aizdedzies kuģis ar bīstamu kravu

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Knibgalis, pensis, mūksts un citi jauni apvidvārdi

Knausis, pensis, mūksts, žurme un citi – apvidvārdu talkā reģistrēti 15 000 vārdu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gada laikā apvidvārdu talkā reģistrēti tūkstošiem vārdu no visas Latvijas. To vidū arī tādi, kuri neparādās nevienā vārdnīcā. Piemēram, vārds "mūksts" – cilvēks kurš strādā vēl pēc saules rieta.

Atzīmējot valodnieka Jāņa Endzelīna 150. dzimšanas dienu, trešdien, 22. februārī, Latvijas Universitātes Lielajā aulā sveikti pagājušā gada čaklākie apvidvārdu meklētāji.  

Apvidvārdu talkā cerēts savākt līdz tūkstotim vārdu. Atsaucība bija liela, un reģistrēti vairāk nekā 15 000 vārdu.

To starpā arī tādi, kas seni, bet nekur nav bijuši reģistrēti.

"Mēs konstatējām arī tādu vārdu šajā apvidvārdu talkā, kas nav reģistrēts nevienā vārdnīcā, bet izrādījās, ka daudzi to zina un lieto. Tas ir "mūksts" Varakļānu pagastā. Un vārda "mūksts" nozīme ir – cilvēks, kurš strādā vēl pēc saules rieta. Talkas laikā reģistrēti arī jaunu vārdu savārstījumi," stāstīja Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta direktore, pētniece Sanda Rapa.

"Šķiet, ka jauns vārds, darinājums, kas pagaidām ir varbūt tikai vienā ģimenē vai vienā pagastā lietots, ir "dukūdens". Tas ir enerģijas dzēriens. Jaunām reālijām izdomā jaunus nosaukumus," skaidroja Rapa.

"Īpaši ražīgi bija Rēzeknes novada pagasti. Tur ir ļoti cītīgas apvidvārdu vācējas, un tur tiešām vairāki tūkstoši [vārdu savākts]," viņa piebilda.

Otrdienas pasākumā vairākkārt tika uzsvērts, ka valoda ir dzīva, kamēr to lieto, un valoda ir nemateriālais mantojums, kuru spēcīgu pārnes no paaudzes paaudzei. Atzīmējot valodnieka Jāņa Endzelīna jubileju, otrdien atklāja arī viņam veltītu pastmarku.

LU Latviešu valodas institūta zinātniskā asistente Anete Ozola: Par apvidvārdu talku
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti