KM: Pasākumu organizatoriem, tostarp kultūras nozarē, pieejama virkne atbalsta mehānismu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pieejami vairāki atbalsta mehānismi, kuriem Covid-19 krīzes negatīvās ietekmes mazināšanai var pieteikties kultūras pasākumu, tostarp tehniskā nodrošinājuma uzņēmumi, mediju pasākumā pavēstīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

ĪSUMĀ:

  • Latvijas pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumi rīko piketu, lai vērstu uzmanību uz kritisko situāciju nozarē.
  • Kultūras ministrija: Pasākumu rīkotājiem jau krīzes sākumposmā nodrošināti tie paši atbalsta mehānismi, kas citām Covid-19 izraisītās krīzes nozarēm.
  • Kultūras ministrija: Šobrīd tehniskā nodrošinājuma uzņēmumiem pieejams atbalsts VKKF un LIAA programmās.
  • Nozares pārstāvis: Šobrīd pieejamās VKKF un LIAA programmas nav pietiekams atbalsts nozarei, jo pieejamas šauram uzņēmumu lokam.

Kā informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, reaģējot uz tehniskā nodrošinājuma uzņēmumu rīkoto akciju “Kultūrai IR jāstrādā”, 11. augusta mediju pasākumā Nauris Puntulis, Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) padomes loceklis Valts Ernštreits un Pasākumu rīkotāju un pasākumu producentu padomes vadītājs Ģirts Majors skaidroja, kādi atbalsta mehānismi nozarē pieejami.

Kokale skaidroja, ka pasākumu rīkotājiem, t.sk. tehniskā nodrošinājuma uzņēmumiem jau krīzes sākumposmā nodrošināti tie paši atbalsta mehānismi, kas citām Covid-19 izraisītās krīzes nozarēm: apgrozāmo līdzekļu aizdevumi saimnieciskās darbības veicējiem, kredītu brīvdienu garantijas uzņēmumiem, kuriem Covid-19 izplatības dēļ radušās objektīvas grūtības veikt aizdevumu maksājumus komercbankās, nodokļu samaksas termiņa pagarinājumi vai sadalīšana nomaksas termiņos uz laiku līdz 3 gadiem, kā arī iespēja neveikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus 2020. gadā un valsts atbalsts dīkstāvē esošo darbinieku darba algas nosegšanai. Tehniskā nodrošinājuma kompānijas minēto atbalstu izmantojušas, uzsvēra Kokale.

Ministrijā arī norādīja, ka šobrīd pasākumu rīkotāji, tostarp arī tehniskā nodrošinājuma uzņēmumi var pieteikties atbalstam VKKF 2,4 miljonu eiro vērtajā mērķprogrammā “Covid-19 ietekmēto kultūras institūciju ilgtspēja.” Tās mērķis ir atbalstīt komersantus, biedrības un nodibinājumus, t.sk. ar pasākumu organizēšanu saistīto nozaru uzņēmumus, kuru darbība ir saistīta ar pastāvīgu publisku kultūras norišu nodrošināšanu un ir bijusi ierobežota Covid-19 valstī noteikto ierobežojumu dēļ. Lai nodrošinātu to darbības nepārtrauktību, VKKF mērķprogrammas ietvaros komersantiem, biedrībām un nodibinājumiem tiek daļēji kompensēti ierobežojumu pastāvēšanas laikā radušies kārtējie izdevumi.

Tāpat tehniskā nodrošinājuma uzņēmumiem pieejama Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalsta programma “Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai un nodarbinātības sekmēšanai tūrisma nozares uzņēmumiem”. Tā paredz vienreizēju grantu jeb dāvinājumu darba samaksas kompensēšanai, ko uzņēmējs saņems 30% apmērā no 2019. gadā nomaksātām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet ne vairāk nekā 0,8 miljoni eiro. Šī atbalsta programma ir paredzēta pamatā tūrisma un saistīto nozaru saimnieciskās darbības veicējiem, tomēr uz atbalstu tajā var pretendēt arī pasākumu tehniskie nodrošinātāji (NACE kods 7739 - Citur neklasificētu pārējo mašīnu, iekārtu un materiālo līdzekļu iznomāšana un ekspluatācijas līzings; NACE kods 7490 – Citur neklasificēti profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi; un NACE kods 8230 - Sanāksmju un tirdzniecības izstāžu organizatoru pakalpojumi.

Šī LIAA atbalsta programma jau ir atvērta. Kokale arī atzīmēja, ka tuvāko nedēļu laikā Ekonomikas ministrija solījusi vērtēt pieteikumu apjomu un pieprasījuma summas, lai izsvērtu, vai ir iespējams veikt izmaiņas programmā ierobežota finansējuma apstākļos.

Tomēr šobrīd pieejamās VKKF un LIAA programmas nav pietiekams atbalsts nozarei, 11. augustā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" norādīja kompānijas “NA” valdes priekšsēdētājs Aldis Janēvics. Janēvics skaidroja, ka dalību VKKF konkursā ierobežo dalījums pēc saimniecisko darbību statistiskās kvalifikācijas (NACE) kodiem, savukārt pieejamās LIAA programmas mērķētas tieši tūrisma un eksporta atbalstam, kas nozīmē, ka tās pieejamas šauram nozares uzņēmumu lokam.

KONTEKSTS:

Lai informētu sabiedrību par pasākumu nozares tehnisko piegādātāju situāciju un aicinātu valdības atbildīgās institūcijas rīkoties nozares glābšanai, 11. augustā Latvijas pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumi rīko piketu, izstumjot savas tehniskā aprīkojuma transporta kastes Krišjāņa Valdemāra ielā iepretim Kultūras ministrijai un pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja. Pulksten 15:00 piketa dalībnieki ar 100 transporta kastēm dodas gājienā uz aleju Brīvības bulvārī iepretim Latvijas Republikas Ministru kabinetam.

Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai investīcijām kultūrā tika lemts piešķirt 32 miljonus eiro: 10,6 miljonus eiro Covid-19 radīto seku mazināšanai valsts kultūras iestādēs un radošo personu atbalstam; 10,4 miljonus eiro modernizācijas pasākumiem kultūras nozarē – valsts pasūtījumiem jaunu kultūras vērtību radīšanā, kā arī 11 miljonus eiro kultūras infrastruktūrai.

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā atsevišķi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

No augusta ārā drīkst pulcēties 3000 cilvēku. Ierobežojumi iekštelpās atkarīgi no telpas lieluma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti