KM pārstāve: Šobrīd piesardzīgi jāvērtē ieguldījumi jaunos kultūras objektos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde, paužot ministrijas nostāju pret fonda "Mākslai vajag telpu" izplatīto vēstuli, kurā ministrija aicināta pievērst uzmanību modernās mākslas muzeja jautājumam, Latvijas Radio intervijā norāda, ka šobrīd visai piesardzīgi jāvērtē iespējas tikai no valsts budžeta līdzekļiem uzsākt jaunu lielu kultūras būvju celtniecību vai rekonstrukciju. 

Fonda “Mākslai vajag telpu” valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns vispirms precizē, ka šobrīd ir runa par modernās mākslas muzeju, jo laikmetīgās mākslas muzejam ir atrasts privātais investors. Problēma ir tas, ka pastāvīgā ekspozīcijā nav iespējams skatīt pēckara perioda mākslinieku veikumu.

"Mūsu mērķis ir pievērst uzmanību tam, ka jautājums nav atrisināts un jāturpina strādāt," uzsver Zuzāns. "Nevar izmest no cilvēku apziņas, no aprites piecdesmit gadu garumā veidoto mākslu. Tai ir jābūt publiski pieejamai pastāvīgi - tāds ir mūsu mērķis."

Tāpat Zuzāns norāda, ka fondam ir ļoti konkrēts redzējums par RTU ēkas Kaļķu ielā 1 piemērošanu modernās mākslas muzeja vajadzībām.

"Pēc sarunas ar Rīgas mēru Ušakova kungu sapratu, ka viņš ir gatavs šo ēku gandrīz vai dāvināt vai nodot ilgstošā lietošanā, ja tik ir gatavi šo funkciju ņemt un pildīt," stāsta fonda vadītājs, paužot uzskatu, ka telpas ir ārkārtīgi piemērotas modernās mākslas muzejam. 

Jautāts, ko kultūras ministrei adresētās vēstules autori vēlas no Kultūras ministrijas, Zuzāns skaidro, ka galvenā vēlme ir tas, lai ministrija neuzskatot par atrisinātu modernās mākslas izstādīšanas jautājumu pēc privātās iniciatīvas būvēt Laikmetīgās mākslas muzeju. 

"Mums šī telpa tiek iedota kā dāvana. Mums tā ir jāņem," teic Zuzāns.

"Mums par šo ēku ir daudz nezināmo," norāda kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde. Nav zināms, kad ēka atbrīvosies un kādas investīcijas nepieciešamas telpu piemērošanai. Zuzāns piekrīt Grīnfeldes teiktajam, taču piebilst, ka nav jau runa par šo gadu un viss ir plānošanas jautājums.

Kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos norāda, ka Kultūras ministrija (KM) vienmēr ir uzskatījusi, ka valstī nepieciešams Laikmetīgās mākslas muzejs, taču nedrīkst aizmirst, ka šobrīd ir daudzi citi aktuāli jautājumi risināmi, kuros nepieciešami budžeta ieguldījumu. 

"Galvenā prioritāte ir un būs kultūras nozarē strādājošo atalgojums," teic Grīnfelde, piebilstot, ka šobrīd svarīga ir arī esošās infrastruktūras sakārtošana, - lai Latvijas Nacionālās mākslas muzejs pilnvērtīgi iekārtojas atjaunotajās telpās, kad tas brīdis pienāks.

Ministres pārstāve atzīmē, ka šobrīd visai piesardzīgi jāvērtē iespējas tikai no valsts budžeta līdzekļiem uzsākt jaunu lielu kultūras būvju celtniecību vai rekonstrukciju.

Jau vēstīts, ka fonda "Mākslai vajag telpu" pārstāvji ir nosūtījuši vēstuli Latvijas Republikas kultūras ministrei Dacei Melbārdei, kurā aicina atgriezties pie diskusijas par valsts veidotu mūsdienu mākslas muzeju.

Vēstulē tiek uzsvērts, ka privāta muzeja tapšana, ar kuru paredzēts aizstāt valstiski veidotu, plānotu un attīstītu laikmetīgās mākslas muzeja izveidi, nav un nevar būt pilnvērtīgs risinājums problēmai, ko Latvijas valsts ilglaicīgi ir ignorējusi. Ir ļoti svarīgi apzināties, ka tikai valsts var sekmēt objektīvu un pilnvērtīgu mākslas saglabāšanas un publiskošanas procesu, kas nedrīkst būt atkarīgs no privātu investīciju piesaistes.

 “Valsts veidots muzejs nav tikai “sienas darbu izkāršanai”,” uzsver fonda “Mākslai vajag telpu” valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns. “Tā galvenās funkcijas ir kvalitatīvi dokumentēt visu XX gadsimta pēckara periodu Latvijas mākslā, Latvijas mākslas profesionāļu vadībā veidot konceptuāli pārdomātu mākslas darbu kolekciju, kā arī radīt piemērotu vidi mākslas procesa attīstībai valstī. Bez šo nosacījumu izpildes nav iedomājama pilnvērtīga Latvijas iekļaušanās Eiropas un pasaules mākslas procesos.”

Tikmēr Latvija joprojām ir vienīgā Eiropas valsts, kurā nav sava mūsdienu mākslas muzeja, lai gan teju 14 tūkstoši valsts iedzīvotāju, parakstot iniciatīvas “Mākslai vajag telpu” deklarāciju, ir izteikuši atbalstu tā izveidei, norādīts vēstulē.

Fonda “Mākslai vajag telpu” pārstāvji savā vēstulē norāda, ka mūsdienu kultūras procesu apzināšana nevar aprobežoties ar fragmentārām iniciatīvām, piemēram, Mākslinieku savienības veidoto “muzeju”, – ēka 11. novembra krastmalā nedz tehniski, nedz funkcionāli nav piemērota elementārām muzeja pamatvajadzībām. Mūsdienu mākslas muzejam ir jākļūst par organisku Nacionālā mākslas muzeja daļu un jātiek iekārtotam mūsdienīga muzeja funkcijām un misijai atbilstošā namā. Ideja par Rīgas Tehniskās universitātes ēkas Kaļķu ielā 1 pārveidi muzeja vajadzībām, ļautu izveidot lieliski pieejamu muzeju, integrējot to viduslaiku, pēckara laika un mūsdienu arhitektūrā.

Ēka ideāli atbilstot muzeja vajadzībām, tā atrodas Vecrīgas centrālajā daļā ar skatu uz Daugavu, Vecrīgas vēsturisko apbūvi un Strēlnieku laukumu; muzejs un Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka varētu veidot sabiedriski nozīmīgu ēku pilsētbūvniecisku ansambli.

Vēstulē Latvijas mākslinieki, mākslas vēsturnieki un zinātnieki, mākslas galeriju īpašnieki un kolekcionāri, kā arī citi šīs nozares profesionāļi uzdod un vēlas saņemt valstiska mēroga kultūrprocesam adekvātas un ilgtermiņā dzīvotspējīgas atbildes uz šādiem jautājumiem: kāda/kad/kur būs mūsu valsts mūsdienu mākslas telpa?

Vēstuli parakstījuši: Džemma Skulme, Jānis Zuzāns, Laima Slava, Miķelis Fišers, Kaspars Zariņš, Katrīna Neiburga, Ilze Avotiņa, Kristīne Luīze Avotiņa, Daiga Rudzāte, Vija Zariņa, Aigars Bikše, Baiba Morkāne, Kristaps Ģelzis, Zaiga Gaile, Ieva Kalniņa, Kristaps Zariņš, Ritums Ivanovs, Līga Sāne, Diāna Barčevska, Anda Treija, Inga Šteimane, Ilze Žeivate, Ilona Arne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti