KM apsver iespēju sludināt jaunu konkursu uz LNO mākslinieciskā vadītāja amatu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ņemot vērā, ka komponists Arturs Maskats, kuram ir piedāvāts kļūt par Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētāju, ir publiski paziņojis par atteikšanos no šī amata, Kultūras ministrija apsver iespēju sludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu, lsm.lv informē ministrijas pārstāvji.

Vienlaikus tiek apsvērta iespēja vakantajam valdes locekļa amatam izvirzīt kādu no konkursa dalībniekiem, kurš arī saņēmis augstu novērtējumu mākslinieciskās vadības jomā.

Kā ziņots, pirmdien Maskats paziņoja, ka grasās atteikties no amata, ja Žagars netiks iekļauts valdē. Savukārt kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, komentējot Maskata paziņojumu, nosauc to par "ālēšanos".

„Ar jauno valdes sastāvu – tādu, kāds viņš man tiek likts priekšā, es redzu lielas problēmas,” telefonintervijā Latvijas Radio norādīja Maskats.

Maskats uzskata, ka Žagara devums operai ir jāiezīmē šajā valdē, bet, „ja tas tā nav, tad lai tā valde strādā kaut kādā citādā sastāvā”.

Nevar nolikt vienos svaru kausos divas dāmas, kas ienāk no ārpuses, ar to lielo kapacitāti, ko teātrim var dot Andrejs Žagars,” uzsvēra Maskats.

Savukārt kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende norādīja, ka LNO valdē nav nepieciešami divi mākslinieciskie vadītāji, tāpēc Žagaram piedāvāta cita iespēja.

„Mums valdē nevajag divus mākslinieciskos vadītājus,” izteicās ministre, skaidrojot, ka komisija ieteikusi valdei Maskatu, bet Žagara darba specifika nosaka to, ka viņš pusi laika atrodas ārpus Latvijas, realizējot savus radošos projektus. „Bet šobrīd Latvijas Nacionālās operas valdē ir nepieciešams pilns fokuss, pilns darba laiks Latvijas Nacionālās operas izaicinājumu risināšanai.”

„Neviens nav neaizstājams. Tā visa tagad ir tāda ālēšanās,” Maskata paziņojumu komentēja ministre. „Iespējams, ka operai ir pienācis laiks pēc kaut kā jauna.”

Lai nodrošinātu sekmīgāku operas administratīvo pārvaldību, pagājšnedēļ tika pieņemts lēmums LNO valdes vadību turpmāk uzticēt pieredzējušajam operas darbiniekam, komponistam Arturam Maskatam. Valdē darbosies arī vairāku lielu uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja, Rīgas biznesa skolas pasniedzēja Inese Eglīte, kā arī Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore, RISEBA lektore un muzikoloģe Daina Markova.

Kā ziņots iepriekš, līdzšinējam operas vadītājam Andrejam Žagaram, ņemot vērā viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, ir piedāvāts LNO padomnieka amats, lai nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu, operai gatavojoties Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014, Latvijas Prezidentūras ES padomē un citiem nozīmīgiem pasākumiem.

Ņemot vērā to, ka A.Žagars vairākkārt publiski bija uzsvēris, ka viņu vairāk saista radošā darbība, kā arī faktu, ka viņš ļoti bieži uzturas ārpus Latvijas, bet darbs operas valdē prasa ikdienas darbu un arī operatīvo darbību, padomnieka amats A. Žagaram ļautu viņa talantu koncentrēt uz māksliniecisko jautājumu risināšanu. Šādā veidā A. Žagars arī vairāk laika varētu veltīt operas un tādējādi arī Latvijas tēla popularizēšanai ārvalstīs.

Lēmuma pieņemšanas gaitā kultūras ministre uzklausīja dažādus, tostarp operu pārstāvošo arodbiedrību viedokļus, jo bija saņēmusi vairāku operas arodbiedrību parakstītu vēstuli ar lūgumu A.Žagaru valdē neapstiprināt. Pagājušo ceturtdien ministre arī tikās ar arodbiedrību pārstāvjiem, lai viņu viedokli uzklausītu klātienē.

Savukārt piektdien kultūras ministre uz sarunu klātienē bija aicinājusi visus konkursa komisijas valdei izvirzītos pārstāvjus, lai klātienē pārrunātu katra kandidāta redzējumu, tostarp sadarbību ar operas darbiniekiem un arodbiedrībām. Diemžēl A.Žagars uz sarunu neieradās, telefoniski informējot, ka neatrodas Latvijā. Šobrīd Kultūras ministrija gaida A.Žagara paskaidrojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti