Kultūra

Rīga un Rundāle jau ierasti jūlija sākumam būs piepildīta ar senās mūzikas atmosfēru

Kultūra

250. jubilejā Karlam Gothardam Grasam veltīta īpaša izstāde

11.Cēsu mākslas festivāls piedāvās vairākus Latvijā vēl nekad nebijušus notikumus

Kino seansi uz Gaujas un flamenko opera - Cēsu mākslas festivāla lielākie pārsteigumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Dažādu mākslas žanru mijiedarbību un vairākus Latvijā vēl nekad nebijušus notikumus piedāvās 11.Cēsu mākslas festivāls, kas sāksies 15.jūlijā un ilgs vairāk nekā mēnesi. Lielākie festivāla pārsteigumi solās būt īpaši filmu seansi uz Gaujas upes pie Ērgļu klintīm, kā arī flamenko operas „Ainadamar” iestudējums Cēsu pils parka estrādē.

Iepazīstinot ar šī gada Cēsu festivāla programmu, tā direktors Juris Žagars vispirms uzsver – kad pirms 11 gadiem festivāls sākās, tas bija notikums jau pats par sevi kā pirmā tik ļoti vērienīgā akadēmiskās mākslas parāde ārpus Rīgas. Tagad līdzīgu festivālu jau ir daudz, tādēļ ļoti svarīgi piedāvāt ko īpaši atšķirīgu, un Cēsīs šogad būs vairāki šādi piedāvājumi.

Pirmkārt jau patiešām ļoti oriģinālā kino programma „Upe”, kuras laikā filmas tiks izrādītas uz Ērgļu klintīm, ko skatītāji vēros uz speciāli ierīkotas platformas Gaujas vidū. Ideju plašāk izklāsta Juris Žagars:

„Skaistākā Latvijas upe ir Gauja, skaistākās klintis uz Gaujas ir Ērgļu klintis, plus vēl tas, ka šīs klintis veido tādu unikālu akustisko kabatu, un skaņa, kas tur rodas, ir unikāla. Mēs jau to paspējām pamanīt iepriekš, bet tad mēs nedomājām par to klinšu vizuālo potenciālu, bet pagājušogad mums radās ideja, ka mēs varētu projicēt filmas uz šīm klintīm."

Cēsu mākslas festivāla rīkotāji iepazīstina ar festivāla programmu
Cēsu mākslas festivāla rīkotāji iepazīstina ar festivāla programmu

Kino programma „Upe” piedāvās kopumā četras filmas, ko izraudzījies režisors Jānis Putniņš un kurās visās nozīmīgs tēls ir upe. Tas nozīmē, ka četrus vakarus festivāla apmeklētājiem būs iespēja baudīt – kā saka Juris Žagars – efektīgu un, visticamāk, nekad līdz šim neizjustu mākslas un dabas noskaņu kokteili.

Apzinoties, cik neprognozējams šogad ir laiks, rīkotāji nolēmuši, ka kinoseansi nenotiks tikai vētras un ekstrēma lietus gadījumā, kad tos pārcels uz citu vakaru, citādi – viss ritēs pēc programmas, skatītāji tikai aicināti attiecīgi saģērbties.

Arī Cēsu festivāla mūzikas programma tiks atklāta uz Gaujas pie Ērgļu klintīm, kad uz speciālas upē izvietotas platformas pirms pirmā filmas seansa koncertu sniegs sitaminstrumentu kvartets, šī gada Lielās mūzikas balvas nominanti „Perpetum Ritmico”. Skanēs plaša stilistiskā diapazona mūzika, ko līdzās ierastiem instrumentiem - marimbām, vibrofoniem, timpāniem un citiem - mūziķi atskaņos arī uz puķu podiem, pudelēm un automašīnu detaļām.

Festivāla mūzikas programmā pārsteigumu sola arī eksperimentāls koncerts ar izcilo latviešu pianistu Reini Zariņu un holandiešu gleznotāju Maelēni, kā arī jaunās latviešu ērģelnieces Lienes Andretas Kalnciemas un klarnetista Mārtiņa Circeņa saspēle. Pēc ilgāka pārtraukuma festivāla programmā atgriezīsies arī baleta vakars, kas šoreiz veltīts mūsu izcilajam baleta premjeram Aleksejam Avečkinam.

Vēl viens ļoti īpašs notikums festivālā būs pasaulslavenā argentīniešu komponista Osvaldo Golihova flamenko operas ''Ainadamar'' iestudējums Cēsu pils parka estrādē, ko veidos režisors Viesturs Kairišs.

Šī laikmetīgā opera jau guvusi milzu panākumus ASV lielākajos opernamos, Austrālijā, Madridē un daudzās citās vietās, bet Latvijā to būs iespēja iepazīt pirmo reizi.

Flamenko operas „Ainadamar” sižeta pamatā ir aktrises Margaritas Širgu atmiņas par spāņu rakstnieku Federiko Garsiju Lorku, un galvenās lomas Latvijā dziedās pieredzējuši flamenko dziedātāji no ārvalstīm.

Jau vēstīts, ka 11.Cēsu mākslas festivāla norises sāksies 15.jūlijā un ilgs līdz 19.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti