Kultūras ziņas

Komponistu dienas un nedienas jaunā muzikālā izrādē

Kultūras ziņas

Kāpēc sadārdzinās LNMM rekonstrukcija?

"Kilogramas kultūras 2014" - gada pārsteigumi

Kilograms kultūras 2014: Gada pārsteigumi Uģa Brikmaņa skatījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vēl ir atlikušas nedaudz vairāk par divām dienām līdz gada balvas "Kilograms kultūras" balsošanas noslēgumam. Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio balva par aizvadītā gada spožākajiem kultūras notikumiem tiks pasniegta kino, teātra, mūzikas un citās kategorijās, starp kurām ir arī gada pārsteigums. Savus gada pārsteigumus atklāj arī režisors Uģis Brikmanis.

„Kilograma kultūras” pārsteigumam nominēti četri aizvadītā gada notikumi. Viens  no tiem – Kristapa Pētersona operā “Mihails un Mihails spēlē šahu”. Pārsteigums ir gan stāsta muzikālajā risinājumā, gan Viestura Meikšāna režijā, gan iestudējuma žanrā – tā ir operlekcija.

"Kilograma kultūras" pārsteigumam izvirzīta arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstāde “Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens”. Tas bija viens no "Rīga 2014" programmas ievada pasākumiem, un apskatei tika izlikta viena no apjomīgākajām dzintara kolekcijām pasaulē.

Pārsteiguma balvai izvirzīts skatuves projekts Nacionālajā teātrī “Šengenas zonas spožums un posts”. Starptautiskā četru iestudējumu ciklā, kura autori pētīja ieguvumus un zaudējumus, vairākām Eiropas valstīm apvienojoties Šengenas zonā.

Visbeidzot, pārsteigumam ir nominēts Latvijā līdz šim nebijis festivāls – "Sansusī", kurš mūsdienu festivāliem ierastā vidē pulcina akadēmiskās mūzikas cienītājus. Aknīstes novadā notiekošais festivāls pērn tika aizvadīts ar 16 pasākumiem, starp kuriem bija Sergeja Jēgera, Ievas Paršas, Elīnas Endzeles, Murata Karahana un citu Latvijas un ārvalstu mākslinieku uzstāšanās.

Gada pārsteigumi neaprobežojas tikai ar šiem četriem. Režisors Uģis Brikmanis uzskata, ka aizvadītā gada bagātīgajā kultūras notikumu klāstā pārsteigumiem ir jābūt subjektīviem. Un tie slēpjas tieši niansēs.

"Vai tās ir maza bērna acis grāmatu ķēdē, kad viņš saņem Bībeli, vai tas ir jauneklībā starojošais Gido Kokars, kas no Dikļu baznīcas iet uz atjaunoto Dikļu estrādi, vai tas ir Ilzes Ķuzules-Skrastiņas starojums Koru olimpiādes atklāšanā ar visām 12 saktām brīnišķīgajā tērpā, kad tu redzi, ka visi dziedātāji ir fascinēti, (..) - tādi ir tie sīkie pārsteigumi, kas man devuši prieku," atklāj režisors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti