Kavējas Tabakas fabrikas pārbūve; JRT šogad nepārcelsies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pārlieku dārgu būvdarbu piedāvājumu dēļ joprojām nav sākusies Tabakas fabrikas pārbūve Jaunā Rīgas teātra vajadzībām. Līdz ar to ilgi plānotā teātra pārcelšanās uz jaunajām telpām šovasar nenotiks, un vēl vismaz līdz 2016.gada vidum Jaunais Rīgas teātris izrādes spēlēs vecajās telpās Lāčplēša ielā. 

 „Valsts nekustamie īpašumi” tikmēr cer vēl vienoties ar potenciālajiem būvniekiem par iekļaušanos divarpus miljonu eiro vērtajā pārbūves tāmē, ko līdzšinējie piedāvājumi krietni pārsniedz.

Par tukšās Tabakas fabrikas ēkas pielāgošanu Jaunajam Rīgas teātrim uz remonta laiku tika nolemts jau 2012.gada beigās, un pašlaik tur jau pilnā sparā bija jārit būvdarbiem.

„Būvdarbi tur šobrīd nav sākušies tā vienīgā iemesla dēļ, ka konkurss ar būvniekiem mums notika mazliet ne tā, kā bijām prognozējuši,” skaidroja „Valsts nekustamo īpašumu” vadītājs Mārtiņš Tols.

Viņš norādīja, ka neviens no astoņiem potenciālajiem būvniekiem nav spējis iekļauties pārbūvei atvēlētajos 2,6 miljonos eiro. Lētākais piedāvājums tāmi pārsniedz par vairāk nekā miljonu. Ar diviem būvniekiem, kas iekļuva otrajā kārtā, tagad sāktas sarunas par iespēju samazināt cenu, jo ir aizdomas par nepamatotu sadārdzinājumu. 

„Prognozēt, vai ar kādu no šiem diviem atlikušajiem [pretendentiem] mums sarunas beigsies rezultatīvi, es nevaru, jo naudas mums ir tik, cik ir – 2,633 miljoni eiro. [..] Līdz ar to, ja samazinājums netiks panākts, ir iespējams arī sliktākais scenārijs – jāsludina jauns konkurss,” atzina Tols.

Tols gan pauda, ka ir optimists un cer ar kādu no būvniekiem tomēr vienoties. Taču pat tad Jaunajam Rīgas teātrim šovasar pārcelties uz Tabakas fabriku izredžu vairs nav, jo būvdarbu ilgums ir desmit mēneši.

„Mēs esam reālisti. [..] Līdzšinējā pieredze ar kultūras būvēm ir tieši tāda, ka visi projekti tajos termiņos, kā ir bijis noteikts, nenotiek. Tā kā milzīga pārsteiguma mums tas nav…” tā par kārtējo reizi atlikto pārcelšanos saka Jaunā Rīgas teātra direktore Gundega Palma.

Ziemā pārvākties nevar, tāpēc arī vēl visu 2015./2016.gada sezonu teātris pavadīs pēc remonta alkstošajā Lāčplēša ielas namā.

„Arī šobrīd ir trubas, kas turas uz godavārda. Vienreiz nedēļā ejam paskatīties, vai nav pārplīsušas. Tagad ziemā, kad ir aukstums, tas jādara vēl biežāk. Uz avārijas situācijām momentā reaģējam,” stāstīja Palma.

Pārcelšanās gaidās Jaunais Rīgas teātris dzīvo jau vairākas sezonas. Scenogrāfijas gatavo tā, lai varētu lietot arī jaunajās telpās. Prāto, kā veidos izrāžu grafiku, jo pagaidu „lielajā zālē” būs divreiz mazāk skatītāju vietu. Nezināmā vēl daudz.

Tikmēr vismaz vēsturisko telpu pārbūves projektēšana pagaidām rit raiti. Pabeigts pārbūves mets, februāra beigās jānodod skiču projekts, līdz rudenim – tehniskais projekts, stāstīja arhitekte Zaiga Gaile.

„Mums ir ļoti laba sadarbība ar „Valsts nekustamajiem īpašumiem”, kas ir pierādījums tam, ka var ar visiem strādāt, tikai – kā veido attiecības. Ar teātri tiekamies vismaz reizi nedēļā, uz biroju nāk direktore, tehniskais direktors, Alvis Hermanis, aktieri. Makets trīs nedēļas stāvēja teātrī, visi varēja izpētīt,” stāstīja Gaile.

Ja neievilksies arī šis būvdarbu iepirkums, Lāčplēša ielas mājā celtnieki varētu sākt rosīties nākamvasar. Pie nosacījuma – ja būs gatava Tabakas fabrika, kas šobrīd arvien ir uz jautājuma zīmes.

Jāpiebilst, ka pēc JRT uz Tabakas fabrikas radošā kvartāla apdzīvošanu jau pretendē Latvijas Kultūras akadēmija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti