Kultūras ziņas

Noskaidrotas labākās jaunrades dejas

Kultūras ziņas

Jaungada izstāde "Līdz baltajām pelītēm"

Kavējas Dailes teātra ēkas un skvēra labiekārtošana

Kavējas Dailes teātra remonts un skvēra labiekārtošana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tika prognozēts, ka vairāk nekā 40 gadus senā un vietām izdrupušā Dailes teātra skvēra labiekārtošana varētu sākties pērnā gada nogalē, lai to pabeigtu līdz teātra simtgadei – šī gada rudenī. Ir skaidrs, ka šis darbu grafiks vairs nav spēkā. Arī otrs – ēkas siltināšanas – projekts ir aizķēries, kā skaidro atbildīgās amatpersonas – sadārdzinājuma dēļ.

“Var dažādi gadīties – varbūt simtgadi mēs sagaidīsim kādā būvlaukumā,” tā apmēram pirms gada pajokoja Dailes teātra direktors. Tomēr ne solītie energoefektivitātes paaugstināšanas un siltināšanas darbi, ne arī skvēra labiekārtošana nav sākušies. Teātrī saka – lieta pat bijusi mazliet pieklususi.

“Satraucošāk un lielākās bažas ir par teātra priekšlaukumu, kur ir iesaistītas vairākas puses,”

uzsver Dailes teātra direktors Andris Vītols. “Ātrākais, kad darbi varētu uzsākties, ir vasaras sākums, bet, kā mēs zinām, 2020. gada novembrī ir teātra simtgade.” Viņš arī norāda: vienīgais, uz ko atliek cerēt – ja darbi tiek veikti vairākās kārtās, tad priekšlaukuma remonts varētu būt prioritāte.

Pērn martā tapa zināms teātra teritorijas labiekārtojuma metu konkursa uzvarētājs – biroja “MADE arhitekti” piedāvājums. Decembra beigās arhitekti noslēguši trīspusēju līgumu ar Rīgas domes Īpašuma departamentu un VAS “Valsts nekustamie īpašumi”, un patlaban rit projektēšana.

Arhitektu biroja “MADE arhitekti” arhitekte Linda Krūmiņa skaidro: “Projektēšanas darbi pēc grafika beidzas septembrī [..]. Kad būs pirmās kārtas noslēgšanās, ļoti grūti prognozēt, kaut vai redzot to, kā iet ar energoefektivitātes paaugstināšanu, ka tas neiet grafikā.”

Tas, ka projekts ir aizkavējies, neesot tik slikti, jo ir paveikta apjomīga teritorijas apsekošana – tā norāda biroja “MADE arhitekti” arhitekts Miķelis Putrāms.

“Mēs ar “Labiem kokiem” esam izpētījuši visu koku stāvokli, ir apsekota teritorija, saprastas visādas tehniskās nianses, un esam izpētījuši visu Dailes teātra projektu, arhīvu, milzīgus skapjus, pilnus ar rasējumiem. Tā kā ir lielāka sapratne par to, kāds bija tas projekts un kā varētu uz to atbildēt skvēra risinājumā,” stāsta Putrāms.

Skvērs pie Dailes teātra izveidots 1976. gadā. Un vizuālās izmaiņas, kas sakritušas ar pārmaiņu arī teātra iekšienē, esot dāvana teātrim simtgadē.

“Projektu sasaistīšana ar politiskajiem termiņiem – simtgade un vēl kaut kas, tas viss ir diezgan aplami,

jo šis skvērs nav rekonstruēts jau desmitiem gadu, un vai tas tiek realizēts sasteigti uzreiz vai pēc gada, diviem, bet labi – labāk es redzētu, ka tas tiek labi uztaisīts,” uzskata Miķelis Putrāms.

Drīzumā iepirkumā meklēs būvnieku skvēra labiekārtošanai – sola “Valsts nekustamie īpašumi”. Uzņēmums pērn piesaistījis 1,7 miljonus eiro energoefektivitātes darbu veikšanai pašai teātra ēkai, lai siltinātu ārsienas, mainītu durvis, logus, jumtu, pārbūvētu apkures sistēmu un nomainītu skatuves apgaismojumu.

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits stāsta, ka projekts ir būvniecības līguma slēgšanas stadijā:

“Un to mēs plānojam izdarīt līdz aprīlim, un tad faktiski būvniecību varētu uzsākt vasaras sākumā un pabeigt nākamgad vasaras sākumā.”

Viņš arī norāda: “Aizķeršanās saistās ar būvniecības iepirkumu energoefektivitātes pasākumam - septembrī noslēdzās iepirkums, un pretendenta, kas uzvarēja, piedāvātā līgumcena pavisam nedaudz pārsniedza mums pieejamo finansējumu. Rezultātā mēs līgumu noslēgt nevarējām un meklējām iztrūkstošo daļu. Šobrīd tā ir atrasta un gaidām valdības lēmumu par to, ka tas tiek pārdalīts. Konkursa laikā tika iesniegts par 166 000 eiro dārgāks piedāvājums.”

Taču šie darbi teātrim un tā apmeklētājiem netraucēšot. To uzsver Dailes teātra direktors Andris Vītols: “Tas ir diezgan unikāli, ka teātris turpina darboties. Kad ir bijuši visi lielākie darbi, tad esam redzējuši, ka teātris dodas no mājas ārā.

Varbūt, no otras puses, tā ir garantija, ka šeit neuzsāks un nepametīs [darbus], kā ir Jaunajā Rīgas teātrī.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti