Kultūras ziņas

Jaunu varoņu meklējumos…

Kultūras ziņas

Māksla un tehnoloģijas "Eiropas kafejnīcā"

Katlakalna baznīcai 220

Katlakalna baznīca svin 220 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 18. līdz 23.augustam 220 gadu jubileju ar koncertiem un pasākumiem svin Katlakalna baznīca.

Katlakalna baznīcas jubilejas svinības 18.augustā iesāk tekstilmākslinieces Ainas Muzes izstādes “Pieraksti” atklāšana, klasiskās mūzikas koncerts un profesora Ojāra Spārīša lekcija par Katlakalna baznīcas vēsturi. 

19.augustā baznīcā paredzēts muzikāli vēsturisks vakars, bet 20.augustā svētki bērniem un jauniešiem. Visas nedēļas garumā baznīcā skanēs senās ērģeeles un uzstāsies mūziķi

Katlakalna baznīca unikāla ar savu birģeru klasicisma stila būvi, ko projektējis tiem laikiem ļoti progresīvs un moderns arhitekts Kristofers Hāberlands. Luterāņu dievnamiem Latvijā šāda arhitektūra ir neparasta. Sākotnēji kancele atradusies virs altāra, bet baznīcas ārējo formu slaidāku darījis virs apaļā kupola veidots mazs tornītis.  Interesanti, ka baznīca strādājusi un tās draudze eksistējusi visus padomju gadus.

"Vislielākā pateicība bija pašiem cilvēkiem, kas šeit nāca, bija gatavi upurēties, jāmaksā lielas naudas, lai baznīcu neaizvērtu, pārdeva lopiņus, lai nomaksātu nodokļus, un arī no vietējās padomju valdības nebija ļoti agresīva attieksme. Esmu dzirdējis stāstus, ka valdības vīri nāca pie mācītāja - nevis uz baznīcu, bet mājās kristīt bērnus," stāsta draudzes mācītājs Māris Ziemelis

Runā, ka tieši baznīcas vēsturnieka, profesora un mācītāja Roberta Feldmaņa unikālā augu kolekcija bijusi viens no iemesliem, kādēļ Katlakalna baznīcai izdevies padomju gados saglabāt dievnama funkcijas.

Šoruden baznīcas rekonstrukcijas darbos iecerēts nomainīt jumtu, bet jau nākamgad pilnībā pabeigt būvdarbus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti