Kultūras rondo

Pie filmas "Bedre" ieceres "vainīgs" Latvijas Radio. Stāsta režisore Dace Pūce

Kultūras rondo

Pētera Krilova attiecības ar Džoisu: JRT tapis iestudējums "Dublinieši Miera ielā"

"Krāsainā Latvija" - Latvijas vēsture krāsu fotouzņēmumos

Kas bija tā vērts, lai to iemūžinātu? Nacionālajā vēstures muzejā fotoizstāde «Krāsainā Latvija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 16. septembra Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina uz fotoizstādi “Krāsainā Latvija”. Tā veltīta mūslaikos tik pašsaprotamai, kaut salīdzinoši nesenai parādībai kā krāsu fotouzņēmumi. Ekspozīcijā aplūkojami gan profesionālu fotogrāfu, gan amatieru un privātpersonu veidoti attēli, kā arī iespējams izsekot krāsu fotogrāfijas tehnoloģijas attīstībai vairāku desmitgažu garumā. 

“Muzeja krājumā mums ir desmitiem tūkstošu melnbaltu fotogrāfiju, melnbaltu fotonegatīvu, kas iemūžina Latvijas vēsturi daudzās desmitgadēs. Var rasties priekšstats, ka pagātne ir bijusi it kā melnbalta. Mēs nevaram pilnībā ieraudzīt mūsu vecvecāku jaunības dienu fotogrāfiju autentiskajās krāsās, kā viņi ar savām acīm redzēja pasauli. Vai arī pilnīgi pretējais – mums šobrīd visriņķī ir krāsains, mēs pat nevaram iedomāties, ka vēl divdesmit, trīsdesmit gadus atpakaļ tā nebija ikdiena. Šis fenomens ir ļoti jauns, tādēļ vēl jo lielāks bija vilinājums censties apkopot vienā vietā un

parādīt skatītājiem tās krāsainās fotogrāfijas, kas mums ir pieejamas par Latvijas vēsturi no tiem senākajiem laikiem,

tās, kas mums nav tik pašsaprotamas, ikdienā redzētas,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” izstādes ieceri viens caur otru skaidro tās veidotāji – muzeja speciālisti Imants Cīrulis un Gunita Baumane.

Pirmais rosinājums šo tēmu apzināt plašāk nācis jau pirms pāris gadiem, kad muzeja darbinieki Zviedrijā viesojās pie Valdemāra Ģintera radiniekiem. Bijušais muzeja direktors Ģinters esot atstājis apbrīnojamu mantojumu, tostarp krāsainos foto diapozitīvus no 30. gadu beigām. 

Dāvinājumā ir desmitiem arheoloģisko izrakumu fotogrāfiju un arī kas tik unikāls, kā īstajās krāsās tverta vēl nesagrautā Jelgava. 

“Šīs fotogrāfijas, kas melnbaltā izpildījumā būtu tik ierastas vēsturnieka acij, tiklīdz viņām pievienojas krāsu dimensija, uzreiz mēs novērtējam šo vērtību. Tas bija pirmais impulss, kas mūs iedrošināja attīstīt tālāk šo ideju, un tad jau šī sniega bumba sāka velties lielāka un lielāka [..],” pauž Cīrulis. 

Izstādē “Krāsainā Latvija” vienuviet apkopoti vairāki simti fotouzņēmumu. Tie būs skatāmi gan izdrukās, gan ekrānu saturā, stāsta Baumane. Ekspozīcijā vispirms pats senākais slānis – melnbaltu fotogrāfiju kolorēšana 20. gadsimta sākumā, kam seko jau nākamais solis – autohromi jeb pašiekrāsojošie diapozitīvi. Tālāk jau 1930. gadu uzņēmumi, padomju posma fotogrāfu veikums līdz pat valsts neatkarības atgūšanai 1990. gadā, kad sākās modernās krāsu fototehnikas ēra.

Jāuzsver, ka uz Latvijas Nacionālā vēstures muzeja aicinājumu dalīties ar savām krāsainajām fotogrāfijām, atsaucies ne viens vien iedzīvotājs, tādēļ ekspozīcijā līdzās muzeja krājuma fotogrāfijām ievērojama vieta atvēlēta arī Latvijas ģimeņu privātajiem fotouzņēmumiem. 

“Bija tiešām grūti izvēlēties tādu reprezentatīvu izlasi no visa iesūtītā materiāla. 

Tur parādās, kas man šķiet it sevišķi vērtīgi un interesanti, tā vērtību skala, kāda bija cilvēku prātos 60. vai 70. gados, kad krāsu fotogrāfija un tie paši diapozitīvi bija pietiekami reti 

– kas bija tā vērts, lai to iemūžinātu? Tur ir ģimenes svētki, izbraukumi brīvā dabā, lauku ainavas, dažkārt pilsētu ainavas,” darbu ar iesūtītajiem privātajiem arhīviem komentē Cīrulis. 

Krāsu fotouzņēmumu izstāde izvietota muzeja ekspozīciju un izstāžu pagaidu mājvietā Rīgā, Brīvības bulvārī 32. Pulks attēlu no daždažādām Latvijas vēstures desmitgadēm joprojām pieejams arī muzeja virtuālajā resursā "Gadsimta albums"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti