Dienas ziņas

ASV izlūkdienesti: Putins gatavojas ilgam karam

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Karadarbības ietekmi izjutīs arī kultūras mantojuma objekti

Kara Ukrainā finansiālās sekas skar arī kultūras mantojuma pieminekļus Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No Nacionālā kultūras mantojuma sarakstā esošajiem 9000 objektiem kritiskā stāvoklī pašlaik ir tikai neliela daļa. Saistībā ar karadarbību Ukrainā situācija gan, visticamāk, mainīšoties, un ne uz labo pusi. Jaunpils viduslaiku pilī šogad rekonstruēta pastāvīgā ekspozīcija, bet pirms 115 gadiem uzliktā jumta nomaiņai naudas nepietiek ne pašvaldības maciņā, ne valsts atbalsta programmā.

14. gadsimtā būvētās Jaunpils pils pastāvīgā ekspozīciju zāle šogad piedzīvojusi rekonstrukciju. Rekonstruēta ir ne vien telpa un komunikācijas, bet arī ekspozīcija, kas apmeklētājiem durvis vērs Muzeja naktī. Kā skaidroja pils vadītāja, saturs būšot tas pats, bet veids, kā to apskatīt, gan pavisam cits.

"Šeit mēs pils vēsturi skatīsim barona ģimenes griezumā caur šo laiku – kā tad baronam ir gājis. Protams, ka vēstures fakti nemainās, bet mainās pasniegšanas veids, lai tas ir interaktīvāks un interesantāks gan jaunajai paaudzei, gan senioriem," stāstīja SIA ''Jaunpils pils'' valdes locekle Kristīne Liepiņa.

Ekspozīciju zāles rekonstrukcija izmaksājusi vairāk nekā 32 tūkstošus eiro. Lielākā daļa ir Valsts kultūrkapitāla fonda atbalsts, bet iztrūkstošais pielikts gan no pašu budžeta, gan Kurzemes plānošanas reģiona. Rekonstruētais pils stūrītis gan ir tikai piliens lielajā vajadzību jūrā. Vissteidzamākā esot 1907. gadā uzliktā jumta nomaiņa. Saulainā laikā pils bēniņos var ķert saules zaķīšus, bet ziemā situācija esot krietni drūmāka.

"Tad, kad snieg sniegs un ir pareizais vējš, tad te var nākt pikoties. Tad ir sniegs, bet labi ir tas, ka te spēlējas saules zaķīši, jo, kad salīst, vējš ātri izžāvē. Līdz ar ko necieš lejas telpas," stāstīja Liepiņa.

To, ka Jaunpils pils jumts ir diezgan katastrofālā stāvoklī, atzīst arī  Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs. Jaunpils  gan nebūt neesot vienīgā ar trūkumiem, tomēr no kopumā vairāk nekā 9000 kultūras mantojuma objektiem kritiska situācija esot tikai nelielā daļā objektu. Ņemot vērā karadarbības izraisītās krīzes, situācija nākotnē gan varētu mainīties, un ne uz labāko pusi.

"Tās būves jau ir pastāvējušas vairākus simtus gadu un noteikti izdzīvos, bet, protams, tur, kur ir nepieciešami kādi glābšanas darbi, tās naudas pietrūks.

Jāskatās, kā pēc iespējas racionālāk darbus pabeigt. Protams, tāds satricinājums būs, bet ar to katram saimniekam ir jātiek galā," norādīja Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis.

Tukuma novada pašvaldības īpašumā ir divi lielie kultūras mantojuma objekti, kā arī vairākas muižas. Jaunpils pils esot prioritāšu sarakstā, tomēr finansējuma šo objektu remontdarbiem neesot.

"Neskatoties uz to, ka novadi apvienojās, šis gads ir ļoti smags. Brīvo finanšu resursu praktiski nav. Plus vēl ir nezināmie – kurināmais, degviela, elektrība. Visticamāk, ka tas, ko mēs atstājām rezervei, mēs to apēdīsim," izteicās Tukuma novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa (Latvijas Reģionālā apvienība).

Valsts kultūrvēstures pieminekļu restaurācijai un konservācijai  pieejams arī valsts atbalsts. Tomēr tas vairāk ir simbolisks. Šogad programmā pieejams nedaudz vairāk kā viens miljons eiro Salīdzinoši – Jaunpils pils jumta  un nesošo siju nomaiņai nepieciešams ap pieciem miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti