Kultūras ziņas

Kārļa Kazāka un "mūzicikla" radošais pavasaris

Kultūras ziņas

"Slazdā" – Daces Judinas jaunākais detektīvs

Pagātnes domātāju pieredze patiesības meklējumos

Kāpēc Sokrats nebaidījās mirt? Kultūras vēsturnieks Andrejs Mūrnieks atklāj tiešsaistes lekciju ciklu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šis ir īstais laiks, kad domāt par nopietno – tā uzskata kultūras vēsturnieks un Latvijas Universitātes docents Andrejs Mūrnieks. Viņš jau vairākus gadus lasa publiskas lekcijas, piedāvājot meklēt atbildes uz cilvēka izaugsmei būtiskiem jautājumiem. Arī 8. aprīlī, atklājot tiešsaistes lekciju ciklu “Patiesības meklētāji”, Andrejs Mūrnieks Mazās ģildes interneta vietnē lasīs lekciju “Kāpēc Sokrats nebaidījās mirt? Acīmredzamais un ideālais”.

Kultūras vēsturnieks Andrejs Mūrnieks atzīst, ka, strādājot attālināti no mājām, ļoti pietrūkst ierastās lekciju lasīšanas vietas – Mazās ģildes gaisotnes un interjera, kas rosina domāt par dziļiem un nopietniem jautājumiem.

Lekcijā “Kāpēc Sokrats nebaidījās mirt? Acīmredzamais un ideālais” Andrejs Mūrnieks analizēs grieķu filozofa Sokrata argumentus diskusijā par dvēseles nemirstību, jo pastāv uzskats, ka cilvēks tā īsti sāk dzīvot tieši liela satricinājuma laikā.

“Katra paaudze acīmredzot ir spiesta piedzīvot kaut ko tādu, un tas liek mums padomāt, kāpēc mēs vispār šajā pasaulē esam un kāda ir mūsu misija dzīvē,” skaidro Mūrnieks.

“Pēc šī notikuma varbūt mūsu skatījums uz pasauli izmainīsies. Mēs redzam, cik patiesībā trauslā pasaulē mēs dzīvojam. Visas šīs globālās sistēmas, kas ļāva tik ērti dzīvot, iekārtoties, ceļot, izrādījās nāvi nesošas."

Vienlaikus Andrejs Mūrnieks atzīst, ka šobrīd pasaulē notiekošais daudziem varētu kļūt par uzmundrinājumu nezaudēt dzīvesprieku. Lai arī zudusi drošības sajūta daudzās sadzīviskās jomās, cilvēkam tomēr nepieciešamas augstākas vērtības un ideāli, uz ko tiekties.

Andrejs Mūrnieks atzīmē:

“No vienas puses, varētu domāt, ka pieaugs virtuālās realitātes nozīme, bet, no otras puses, es domāju, kad tas viss beigsies, cilvēki būs izslāpuši pēc personiska kontakta.

Un mēs novērtēsim, cik tas ir brīnišķīgi, ka varam viens otru apkampt, varam sarokoties un skatīties klātienē viens otra acīs. Tā ir brīnišķīga lieta, ko pēc šī perioda novērtēsim vēl jo vairāk.”

Turpinoties ārkārtējai situācijai, arī nākamās Andreja Mūrnieka bezmaksas lekcijas būs klausāmas Mazās ģildes mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti