Kaņepes Kultūras centrs jaunā pasākumu sērijā aicina izzināt un sajust Rīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kaņepes Kultūras centra pasākumu sērijā “Pilsētas maņas” mākslinieki Eds Shoutens, Reinis Lodziņš un Ernests Vilsons pētīs un dažādos veidos aktualizēs dažādas pieredzes, ko sniedz pilsēta. Savos darbos viņi iepazīstinās ar individuāli izvēlētu pieeju vienam un tam pašam materiālam – Rīgai. “Pilsētas maņas” pasākumi notiks no 24. jūlija līdz 7. septembrim, informēja organizatori.

Ko nozīmē – pazīt pilsētu? Kādas maņas mēs izmantojam, to iepazīstot? Šie būs galvenie jautājumi, kurus pasākumu formātā pētīs “Pilsētas maņu” pasākumu kuratori Eds Shoutens, Reinis Lodziņš un Ernests Vilsons.

“Ideja par šādu pilsētas izpēti caur mākslu radās pirms pāris mēnešiem, kad ceļošanas iespējas bija diezgan ierobežotas, apkārt valdīja mājsēde un lielākā daļa mākslas vietu bija slēgtas. Šķiet, arvien vairāk visi sākām pievērst uzmanību tam, kas mums bija apkārt un vēl pieejams. Tāpēc arī "Pilsētas maņu" ietvaros aicinām paskatīties uz Rīgu kā uz māksliniecisku un iedvesmas pilnu telpu, vienlaikus uzdodot sev jautājumu –

kā mūsu klātbūtne ietekmē Rīgu? Un kā tās klātbūtne ietekmē mūs? 

Manuprāt, atklājot jaunus un dažādus veidus, kā ieraudzīt ikdienišķo, mēs varam ne tikai no jauna atklāt pilsētu, bet arī pārdomāt mūsu attiecības un izpratni par mākslu,” skaidroja “Pilsētas maņu” organizatore, EVS brīvprātīgā Kaņepes Kultūras centrā Ada Ružkovica.

Pasākumu sērija sāksies ar notikumu “24 vienas stundas pastaigas, viena katrai dienas stundai”, kurā mākslinieks un horeogrāfs Eds Shautens vienu un to pašu maršrutu izstaigās 24 reizes, pa vienai pastaigai katrā dienas stundā. “Pastaigās rodas piederības sajūta. Katrs zemē atstātais solis apliecina pieķeršanos ceļam, kas mūs ved tālāk un virza kustību. Šajā pieredzē dalās visi, kas ceļus ir kādreiz šķērsojoši un kas to vēl tikai darīs. Šajās pastaigās pieredzēsim, kā viena un tā pati telpa vienmēr ir atšķirīga un nekad nav visiem vienāda,” skaidrots notikuma pieteikumā.

Savukārt “Klausās Rīga!” aicina Rīgas iedzīvotājus ierakstīt galvaspilsētas skaņas, izmantojot ikkatram telefonā pieejamo ierakstītāja funkciju. Tā būs iespēja kļūt par sava rajona pētnieku, ieklausīties sev zināmajās vides skaņās un tajās atklāt ko jaunu. Iesūtītie ieraksti tiks apkopoti divu sēriju raidījumā.

Projektā “Dažādi skati” mākslinieki aicinās apmeklēt noteiktas vietas Rīgas pilsētvidē un veikt pierakstus, reģistrējot novērojumus par apkārtni (tās iekārtojumu, norisēm tajā) un savas domas un sajūtas esot šīs apkārtnes daļai. Izmantojot līdzradītāju veiktos pierakstus, 4. septembrī tiks veidota performance.

Gaidāma arī “Aktīvās pastaigas darbnīca”. Aktīvā pastaiga (angļu val. – “engaged walking”) ir pastaigas metode, kuru mākslinieks un horeogrāfs Eds Shoutens jau vairākus gadus izmanto, lai horeografētu dejotājus un izpildītājus. Ar šo metodi viņš arī pēta paša māksliniecisko procesu un rada performatīvas partitūras.

“Pilsētas maņu” programma pieejama Kaņepes Kultūras centra mājaslapā.

Par māksliniekiem:

Eds Shoutens ir holandiešu starpdisciplinārs mākslinieks un horeogrāfs. 2005. gadā Hāgas Karaliskajā mākslas akadēmijā absolvējis "ArtScience" programmu. Pašlaik mākslinieks dzīvo Rīgā, kur nododas dažādu darbu un norišu pētniecībai, kā arī bieži radošajos projektos sadarbojas ar mākslinieci Ingu Erdmani, pēdējoreiz – festivālā “Komēta” 2020. gadā un 2021. gadā mākslas notikumu sērijā Cēsīs "Mākslas kūre".

Reinis Lodziņš ir mākslinieks, dizainers un skaņu entuziasts. Savos darbos bieži iekļauj un apskata rūpīgas klausīšanās procesu, kā arī interesējas par pilsētvidēm. Veido elektronisko mūziku zem segvārda Nieris.

Ernests Vilsons ir latviešu komponists un skaņu mākslinieks, ieguvis izglītību Hāgas Karaliskās konservatorijas Sonoloģijas institūtā. Visbiežāk raksta mūziku akustiskajiem instrumentiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti