Kultūras ziņas

Maestro-Piano-Pauls

Kultūras ziņas

Aktrišu kaislības un izdzīvošana "Grimētavā"

Netikumīgās mākslas vakars

Kaņepes kultūras centrā notiks «Netikumīgās mākslas vakars»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 30. oktobrī, no plkst. 18.30 ikviens interesents ir aicināts uz „Netikumīgās mākslas vakaru”, kura ietvaros gaidāma publiska diskusija „Ko nedrīkst mākslā?”, Dr. Art. Denisa Hanova lasījums „Netikumība kā simboliskā vara: trīs stāsti par autoriem un viņu darbu nozīmēm”, kā arī radošā programma ar dažādu latviešu mūziķu un dzejnieku piedalīšanos.

Reaģējot uz pēdējā laika diskusijām publiskajā telpā par mākslas ētisko dabu, dažādi latviešu dzejnieki un mākslinieki piekrituši piedalīties „Netikumīgās mākslas vakarā”, kuras iniciators ir žurnālists un mūziķis Edgars Raginskis, bet līdzorganizētāji – interneta žurnāls „Satori.lv”, Kaņepes kultūras centrs un nevalstiskais teātris „Dirty Deal Teatro”.

„Kā zināms, sabiedrībā viedokļu apmaiņa par mākslas tikumiskajiem aspektiem īpaši saasinājās pēc tam, kad kādā Rīgas ģimnāzijā literatūras skolotāja Iveta Ratinīka saņēma aizrādījumu par Agneses Krivades dzejoļa „ō” izmantošanu 10. klases mācību stundā, jo tajā izmantoti necenzēti krievu leksikas vārdi. Tas bija arī pirmais precedents, uz kuru varēja attiecināt Saeimas ieviestos grozījumus Izglītības likumā. „Netikumīgās mākslas vakars” ir sava veida atbildes reakcija uz šo notikumu, turpinot sarunu ar sabiedrību par mākslu, tās izteiksmes veidiem un mākslinieka brīvības robežām,” par pasākumu stāsta tā iniciators Edgars Raginskis.

Pasākuma pirmajā daļā, kas norisināsies no plkst. 18.30 Kaņepes kultūras centra 1.stāvā, gaidāma interneta žurnāla „Satori.lv” vadīta diskusija „Ko nedrīkst mākslā?”, kurā piedalīsies Latvijas Universitātes profesore Skaidrīte Lasmane, Rīgas Stradiņa universitātes docents Ivars Neiders, interneta žurnāla „Punctummagazine.lv” redaktors Igors Gubenko, Saeimas deputāte Ilze Viņķele un kultūrpētnieks Deniss Hanovs. Savukārt plkst. 20 Kaņepes Kultūras centra 2. stāva zālē Deniss Hanovs sniegs īsu lasījumu „Netikumība kā simboliskā vara: trīs stāsti par autoriem un viņu darbu nozīmēm”. Pēc lekcijas vārds tiks dots tulkotājam Nikolā Ozano, kas aizsāka kustību „Dzeja is a poem est un poème ist ein Gedicht это поэзия”, kurā apvienojās tulkotāji, lai atdzejotu Agneses Krivades dzejoli „ō” dažādās pasaules valodās.

Pasākuma otrajā daļā, kas sāksies plkst. 20 Kaņepes kultūras centra 2. stāvā, gaidāma arī „Netikumīgā mākslas vakara” radošā programma divos cēlienos, kurā dažādi latviešu mākslinieki uzstāsies ar priekšnesumiem, kas to tematikas vai satura dēļ varētu tikt uzskatīti par netikumīgiem. Pirmajā cēlienā uzstāsies akadēmiskās mūzikas pārstāvji – vokālais ansamblis "Matīsa kvadrāts" (mūziķi Gundega Vaska, Māra Rozenberga, Mārtiņš Medens, Uldis Strautkalns), komponists un pianists Edgars Raginskis, mecosoprāns Santa Pētersone, vijolniece Eva Bindere, čellists Kārlis Klotiņš -, kā arī dažādu paaudžu latviešu dzejnieki – Iveta Ratinīka, Rihards Bargais, Toms Treibergs un Guntis Kursišs. Savukārt otrajā cēlienā ar muzikālām performancēm piedalīsies dažādi latviešu multimākslinieki - elektroakustikas komponists Platons Buravickis, komponists Jēkabs Nīmanis un aktieris Ivars Krasts, elektroniskās mūzikas novators Oyaarss, dzejnieks Ilmārs Šlāpins, Virtuves Kabarē Apvienība „Gapoljeri”, kā arī mūziķis un dzejnieks Imants Aurora Daksis.

Pasākumā ieeja ir bez maksas. Visi iesaistītie dalībnieki „Netikumīgajā mākslas vakarā” piekrituši piedalīties brīvprātīgi un par savu darbu nesaņems atalgojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti