Kampaņu #TiekamiesTagad min kā labākās muzeju prakses piemēru pandēmijas ierobežojumu samazināšanas laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas muzeju realizētā kampaņa #TiekamiesTagad nosaukta par labāko praksi Eiropas Muzeju Asociāciju tīkla (NEMO – Network of European Museum Association) ziņojumā par pandēmijas ietekmi uz muzejiem Eiropā. Ziņojumā uzteikta Latvijas muzeju “pieeja pēc pandēmijas” (post-pandemic approach) jeb veids, kā muzeji veicina atkalsatikšanos ar apmeklētājiem.

Kā paziņojumā medijiem informē Latvijas Muzeju biedrības pārstāvji, NEMO pētījuma un ziņojuma rekomendācijas iekļauj trīs virzienus ikviena Eiropas muzeju atbalstam. Pirmā rekomendācija ir valstīm nodrošināt atbalstu muzeju darbībai šajā laikā, ņemot vērā to zaudējumus. Otra rekomendācija ir valstīm investēt kultūras mantojuma digitalizācijā. Trešā rekomendācija ir nekavējoties sniegt finansiālu atbalstu muzejiem, lai tie varētu atkal vērt durvis apmeklētājiem, nodrošinot sanitārās drošības līdzekļus un prakses.

Eiropas muzeju līmenī kā labākās prakses ir atzīmētas arī Vācija, Šveice un Spānija divās citās kategorijās: “Tūlītēja atbilde pandēmijai” un “Digitālās iniciatīvas”.

Kategorijā “Tūlītēja atbilde pandēmijai” (immediate responses) kā labākā prakse atzīmēts Prūsijas Kultūras mantojuma fonda (Prussian Cultural Heritage Foundation) aizsarglīdzekļu un masku, ko ikdienā izmanto restauratori, ziedošana. Kategorijā “Digitālās iniciatīvas” kā labākās prakses atzīmētas divas iniciatīvas. Šveices organizāciju ierosinātās “Radošās koronavīrusa lekcijas” (Creative Corona Classes) saskaņā ar mērķauditoriju profiliem un vienkāršu pietiekšanās sistēmu, kā arī jaunizveidotas izstādes  “Rembrants un portretēšana Amsterdamā 1590 – 1670” virtuālās versijas ar audiogidu un digitāli ieskaujošas pieredzes izveidošana Spānijā, kas mēneša laikā palielināja konkrētā muzeja virtuālo apmeklējumu par 50%, salīdzinot ar to pašu periodu pirms gada.

NEMO ziņojumā iekļauti aptaujas dati par situāciju pandēmijas skartās 48 valstīs, īpašu fokusu pievēršot situācijai Eiropā. Aptauja notikusi no 24. marta līdz 30. aprīlim.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 2,3 muzejiem no katriem 5 muzejiem Covid-19 slēgšanas dēļ ir radušies būtiski zaudējumi (līdz pat 75%-80%). Lielākā daļa muzeju tomēr nav uzsākuši darbinieku atlaišanu. Trīs no pieciem muzejiem ir pārtraukuši brīvprātīgo programmas. Tie muzeji, kuru lielāko ieņēmumu daļu sastāda privāts finansējums, ir visneaizsargātākie. Muzeji, kuri apkalpo starptautisko tūrismu, ir būtiski cietuši no tūrisma kustības pilnīgas apstāšanās, kā arī tiek prognozēta dramatiska ieņēmumu krišanās nākotnē. Četri no pieciem muzejiem ir palielinājuši digitālo klātbūtni. Aptuveni puse ir uzsākusi jaunu tiešsaistes pakalpojumu sniegšanu, būtiski palielinot digitālo klātbūtni un apmeklējumu, salīdzinot ar iepriekšējiem periodiem.

Par kampaņu #TiekamiesTagad

Sākot no 13. maija Latvijas muzeji pakāpeniski ver durvis apmeklētājiem, īstenojot kopīgu informatīvo kampaņu #TiekamiesTagad. Līdz šim durvis vēruši 38 Latvijas muzeji. Pārējie pakāpeniski durvis vērs nākamajā nedēļā. Visa informācija ir pieejama mājaslapā muzeji.lv.

Kampaņas laikā apmeklētāju ērtībai daudzos Latvijas muzejos ir izvietoti spilgti dzelteni vienota dizaina un informācijas materiāli, kas veidoti kā palīgs valstī noteiktā sanitārā protokola prasību izpildei. Platforma muzeji.lv tiek regulāri atjaunota, lai iedzīvotāju ērtībai būtu apkopota informācija par apmeklējumu ierobežojumiem, atvērtajiem muzejiem un to piedāvājumiem.

Kampaņu realizē Latvijas Muzeju biedrība, kas ir lielākā muzejus un mākslas centrus apvienojošā nevalstiskā organizācija Latvijā un pārstāv 115 biedrus. Kampaņa realizēta, sadarbojoties ar Latvijas muzejiem, Latvijas Muzeju padomi un Kultūras ministriju.

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

No 12. maija pakāpeniski atsāk darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas un var notikt nelieli kultūras pasākumi gan iekštelpās, gan ārtelpās. Kultūras iestādēm noteikti dažādi sanitārie protokoli, kas jāievēro, atsākot darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti