Kultūrdeva

Kultūrrandiņš Siguldas pils atjaunotajā interjerā ar Agri Daņiļeviču

Kultūrdeva

Ineses Zanderes mantojums

Kultūrdevas ABC – Latvijas Nacionālā bibliotēka

Kam pieder Latvijas Nacionālā bibliotēka?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) tika dibināta 1919. gadā, un tās pirmais direktors bija bibliotekārs Jānis Misiņš, kura vārdā joprojām ir nosaukta latviešu nacionālās literatūras krātuve Rūpniecības ielā Rīgā. Šobrīd LNB vadītājs jau kopš 1989. gada ir filologs un bibliotekārs Andris Vilks.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Pirmoreiz ideja par Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvniecību izskanēja 1928. gadā, bet 60 gadus vēlāk – 1989. gadā – ASV dzīvojošais latviešu arhitekts Gunārs Birkerts izstrādāja ēkas projektu, kam viņš iedvesmojies no Raiņa lugas “Zelta zirgs”. Birkerts redzēja Latvijas Nacionālo bibliotēku kā simbolisku stikla kalnu, kurā naivais Antiņš uzjāj un atmodina tajā guļošo Saulcerīti. Šī viņa vīzija fizisku veidolu Daugavas kreisajā krastā beidzot ieguva tikai 2014. gadā.

Neoficiāli bibliotēka tiek dēvēta arī par Gaismas pili – vārdu savienojumā, kas pirmoreiz, apzīmējot viedu zināšanu krātuvi, parādījās Ausekļa tāda paša nosaukuma dzejolī. 2017. gadā BBC kultūras un arhitektūras nodaļa LNB ēku nosauca par vienu no 10 skaistākajām 21. gadsimta bibliotēkām pasaulē.

LNB krājumā atrodas vairāk nekā 4 miljoni vienību, un kopš 2006. gada sākušies centieni tos pakāpeniski padarīt pieejamus arī interneta vidē – digitālajā bibliotēkā. Bibliotēkas paspārnē izveidota arī Latvijas Nacionālā enciklopēdija, kas gan digitālā, gan papīra formātā iznāca valsts simtgadē 2018. gadā. Lai nodrošinātu visu mūsu garīgo vērtību uzkrāšanu nākamajām paaudzēm, ir ieviests obligātā eksemplāra likums, kas nosaka – jebkura izdevēja pienākums ir dažus izdevuma eksemplārus dāvāt bibliotēkai.

Bibliotēka tika atvērta gadā, kad Rīga varēja lepoties ar Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu. Atklāšanas dienā tika īstenota akcija “Gaismas ceļš – grāmatu draugu ķēde”, kuras laikā aptuveni 12 000 cilvēku sastājas garā ķēdē, lai no rokas rokā palīdzētu grāmatām no vecās LNB ēkas Barona ielā aizceļot uz jauno mītni Daugavas kreisajā krastā.

Tas bija simbolisks veids, kā paziņot sabiedrībai, – jauno bibliotēku veidosim mēs visi kopā.

Jau kopš atklāšanas dienas cilvēki tiek aicināt bibliotēkai dāvināt arī vienu sev īpašu grāmatu. Līdz šim bibliotēkai izdevies savākt aptuveni 7000 grāmatu 50 valodās, kuras ir izvietotas vienā no LNB ēkas centrālajiem elementiem – Tautas plauktā.

Vēl viens izšķiroši svarīgs LNB apskates objekts, protams, ir Krišjāņa Barona izveidotais Dainu skapis.

Tomēr pirmie bibliotēkas apdzīvotāji nebija ne bibliotekāri, ne grāmatu lasītāji, bet gan ekstrēmo sporta veidu cienītāji. Bibliotēkas vadība joprojām pret viņiem izturas ar sapratni, jo – bibliotēka taču pieder mums visiem. Par šiem pirmajiem LNB iekarotājiem uzņemta dokumentāla īsfilma “Mana bibliotēka ir mans spots”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti