Kairišs: Latgale ir manas īstās garīgās mājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Es domāju, ka tās ir manas īstās garīgās mājas,” stāstot par Latgali, Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” saka režisors Viesturs Kairišs, kura senči tālākā vai tuvākā pagātnē cēlušies no šī Latvijas austrumu reģiona.

Stāstot par filmas „Pelikāns tuksnesī” tapšanu, Viesturs Kairišs atklāj, ka neuzskata sevi par dokumentālā kino režisoru.

Dokumentālo kino, es uzskatu, jātaisa citiem cilvēkiem. Es taisu dokumentālo kino, bet angliski tas ietilpst kategorijā „creative documentary”. (..) Es zināmā mērā to filmu izdomāju un tad uzfilmēju,” stāsta Kairišs.

Režisors stāsta, ka Latgalē viņš dzīvojot tādā vietā, kur apkārt ir daudz katoļu un vecticībnieku sādžu. Viena no viņa mīļākajām nodarbēm ir braukāšana apkārt pa šīm vietām.

„Man tas šausmīgi patīk, jo tā ir ļoti poētiska vide, kādu es nemaz filmā nerādīju,” norāda Kairišs.

Veidojot filmu, režisoru vairāk interesējuši cilvēki, kuriem kristietība ir savā ziņā garīga ekstrēmisma izpausmes nevis pieklājīgas eksistences forma.

„Meklēju cilvēkus, kas kaut kādā ziņā ir neprātīgi, dedzīgi, neatbilstoši tiem kanoniem un likumiem, bet joprojām ļoti strikti iestājas par vērtībām,” skaidro Kairišs.

Protams, es meklēju to pasauli, kas izzzūd, nevis to pasauli, kas uzpeld kā kaut kas vārdā nenosaukts.”

Izzūdošo pasauli režisors uzskata par vērtību. Tās izzušanu viņš pārdzīvo īpaši sāpīgi tad, kad dodas uz Latgali. Vienlaicīgi Kairišs to arī mākslinieciski baudot.

Es domāju, ka tās ir manas īstās garīgās mājas,” uzsver režisors, piebilstot, ka, lai gan pēdējā laikā esot visai apmierināts ar savu dzīvi Pārdaugavā, viņš tomēr cerot kādreiz pārvākties uz dzīvi Latgalē.

Šobrīd režisors „darbina lielus projektus” un tas viņam patīk, tāpēc nav iemesla sūdzēties par dzīvi.

 „Man ir jānodzīvo kaut kā līdz 2015.gada beigām un jāpalaiž virkne lielu projektu, un jānobeidz galu galā „Melānijas hronika”, tad es varētu kādu gadu strādāt, bet citādā veidā nevis ar aktīvo režiju,” savu sapni atklāj Viesturs Kairišs, tomēr tajā pašā laikā atzīst, ka labāk vispār nesapņot .

Kā vēstīts, arī iepriekš režisors lokālpatriotiski runājis par Latgali. "Tas, kā Latvijā izturas pret Latgales novadu, ir mūsu politikas nožēlojamības galējā izpausme," intervijā "Rīta Panorāmā" maija vidū uzsvēra Viesturs Kairišs.

Latvijasd Radio ēterā 29.jūnijā plkst. 16.05 iespējams nosklausīties raidījumu „Viena Rīga – daudz talantu” par režisoru Viesturu Kairišu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti