Kairiša runa Mūzikas balvas ceremonijā izraisa rezonansi sabiedrībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rezonansi sabiedrībā izraisījusi Viestura Kairiša runa “Lielās mūzikas balvas 2013” pasniegšanas ceremonijā, kurā režisors pauda savus uzskatus par "bļodlaižu" kultūru. Par Kairiša runu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" diskutēja arī Zigfrīds Muktupāvels, muzikoloģe Ilze Šarkovska-Liepiņa, diriģents Andris Vecumnieks un pianists Juris Žvikovs.

“Es, piemēram, esmu šokēts, kad redzu, ka Krievijā šajās dienās uz vienas rokas pirkstiem saskaitāms kultūras darbinieku skaits ir izteicis protestu Putina agresijai Ukrainā. Tas manī izraisa izbrīnu,” uzrunā norādīja Kairišs. “Mums ir jāsaprot, ka tas ir tāpēc, ka Krievijā ir izveidota "bļodlaižu" kultūra."

Un es negribu, lai arī Latvijā tiktu izveidota "bļodlaižu" kultūra. Es gribu Latvijā tādu kultūru, kas ir izaicinājuma kultūras, kas neapkalpo sabiedrību, akli tai izdabājot un izklaidējot. Es gribu tādu kultūru, kas izaicina izdarīt neiespējamo, kas patiešām strādā pie tā, lai radītu brīvu cilvēku. Un brīvs cilvēks brīvi domās, brīvi radīs, brīvi izteiks savu pozīciju vēlēšanās. Un brīvu cilvēku galu galā nav iespējams okupēt,” runu noslēdza Kairišs.

Klausītāja telefona zvans Kultūras Rondo studijā
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

Kultūras Rondo diskusija par Kairiša uzrunu LMB ceremonijā
00:00 / 08:20
Lejuplādēt

“Ļoti asi un drosmīgi,” – tā Viestura Kairiša izteikumus no Latvijas Nacionālās operas skatuves, saņemot “Lielo mūzikas balvu”, raksturo Latvijas Radio raidījuma “Kultūras Rondo” vadītājs Zigfrīds Muktupāvels.

Diriģents Andris Vecumnieks raidījumā “Kultūras Rondo” izsaka prieku, ka pie mums mākslinieku runas netiek cenzētas, tomēr atgādina, ka, ja atceramies iepriekšējos gadus, katru gadu varam atrast kādu aktuālu notikumu, kas tiek pieminēts nominantu runās.

Pēc “Lielās mūzikas balvas” runām mēs vairāk vai mazāk varam pateikt, kas notiek Latvijā un kas tajā brīdī bijis aktuāls,” atzīst Vecumnieks, bez Viestura Kairiša runas izceļot arī Rēzijas Kalniņas uzstāšanos, piesakot balvu kategorijā “Gada koncerts”.

Rēzija Kalniņa savā uzrunā vērsa uzmanību uz to, ka sportistu sasniegumi Olimpiskajās spēlēs ir tik pat augstu vērtējami, cik mūziķu sasniegumi starptautiskajā apritē.

“Ticiet vai nē, kad es gāju uz koncertu, manā sestajā prātā bija tāda doma, ka kāds, saņemot balvu, pieminēs Ukrainas notikumus,” atklāj pianists Juris Žvikovs, tomēr norāda, ka viņam nepatīk, ja mākslu saista ar politiku, jo tomēr šis pasākums ir svētki mūziķiem, kas notiek reizi gadā.

Taču ceremonijas laikā, kad Kairišs teica runu, Žvikova emocijas bijušas citādas.

Es varu saprast, ka cilvēkam ir sasāpējušas tādas domas. Viņš to izsaka. Un, paldies Dievam, ka var to brīvi izteikt,” norāda pianists.

 Muzikoloģe Ilze Šarkovska-Liepiņa uzsvēra, ka respektējot Viestura Kairiša pozīciju.

Mani ir fascinējuši mākslinieki un mūziķi, kas ir pauduši savu viedokli tādos brīžos, kāds ir šobrīd,” atzīst muzikoloģe, skaidrojot, ka “Lielās mūzikas balvas” pasniegšanas ceremonija varētu būt labākā vieta, kur paust savu viedokli.

Apzināta norobežošanās no karadarbības un netaisnības, pēc Šarkovskas-Liepiņas domām, uzskatāma par personības vājumu.

Kā iepriekš vēstīts, 4.marta vakarā Latvijas Nacionālajā opera noskaidroti „Lielās mūzikas balvas 2013” laureāti. Pie balvas tika režisors Viesturs Kairišs, diriģents Jānis Liepiņš, pianiste Herta Hansena un komponists Jānis Petraškevičs. Koncerta otrajā daļā tika godināta mūža ieguldījuma balvas laureāte Regīna Frinberga. Balvu saņēma Jura Karlsona baleta "Karlsons lido..." veidotāji, klarnetists Egīls Šēfers un pianists Reinis Zariņš. Par "Gada koncertu" tika atzīts Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas atklāšanas koncerts 25.septembrī Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti