Kultūras rondo

Valmieras teātris: jāmēģina saglabāt pozitīvu sajūtu

Kultūras rondo

Leļļu teātri piedāvā: tiešsaistes izrādes klasē, bērnu dārzā vai mājās

Kultūras iestāžu sadarbība 4 soļu plānā Covid-19 ierobežojumu mazināšanai

Kad varēsim doties uz kultūrvietām un pasākumiem? Skaidro KM valsts sekretāre Dace Vilsone

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Operatīvās vadības grupa (OVG) izstrādājusi četrus secīgus soļus rīcībai pēc ārkārtējās situācijas beigām.  Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone norāda, ka visos soļos ir paredzētas kādas klātienes iespējas kultūras norisēm. Pirmais solis varētu sniegt iespēju ārtelpās pulcēties, piemēram, ne vairāk kā 10 amatiermākslas kolektīva dalībniekiem. Vilsone uzsver, ka pašreiz visgrūtāk ir prognozēt, kad saslimstība būs tik zema, lai pasākumus varētu organizēt arī iekštelpās. 

Jau vairāk nekā gadu mūsu ikdiena ir pakārtota Covid- 19 pandēmijas apstākļiem. KM valsts sekretāre Dace Vilsone vērtē, ka šī situācija mums ir daudz ko mācījusi – pirmkārt, prasmi, kā sadzīvot šajos grūtajos laikos, kad ik dienu ir jāizšķiras starp sabiedrības drošību un mūsu psihoemocionālo labsajūtu. 

 “Šobrīd notiek ļoti aktīvas debates gan ierēdņu, gan sabiedrības, gan teātra darbinieku vidū un arī valdības vidū par to, kā novērst Covid- 19 izplatību, kā ar to sadzīvot un atrast veidu, kā strādāt arī šajos apstākļos.

Tiek spriests par pasākumiem vai aktivitātēm, ko sabiedrība varētu darīt, lai psiholoģisko labsajūtu uzlabotu, bet vienlaicīgi lai mēs tomēr pasargātos, lai Lielbritānijas celms nepārņemtu sabiedrību un neuzšautu mūs ļoti grūtā, neparedzamā situācijā,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” stāsta Dace Vilsone. 

KM valsts sekretāre norāda, ka šobrīd izšķiršanās ir par vismaz četriem soļiem drošības pasākumu mīkstināšanā. Visos četros soļos, kas katrs plānots uz trīs nedēļām, ierobežojumu mazināšana paredzēta pie nosacījuma, ja Covid-19 saslimstības līmenis nepārsniedz konkrētu slieksni. 

Jāatgādina, ka 24. martā valdība atlika lemšanu par četru soļu plānu Covid-19 ierobežojumu mazināšanai.  Pēc tam – 26. martā – savu vērtējumu par OVG piedāvājumu sniedza ekspertu grupa

KM valsts sekretāre piebilst, ka [detalizēts] lēmums vēl nav pieņemts, taču tas tiek gaidīts šīs darba nedēļas izskaņā – pirms Lieldienu brīvdienām. 

Runājot par kultūras nozares iespējām, Dace Vilsone apliecina, ka visos četros soļos ir paredzētas klātienes iespējas kultūras norisēm. Viņa ieskicē pirmos soļus: “Pirmais iecerētais solis: tā kā konceptuāli tiek atbalstīts tas, ka varētu pulcēties vairāk nekā viena mājsaimniecība, līdzīgi kā sportā, tas mums dod iespēju gan interešu izglītībā, gan amatieru kolektīviem un Dziesmu svētku kustības dalībniekiem satikties grupās līdz 10 personām ārtelpās un attiecīgi veikt savas aktivitātes. [..] Solis numur divi [..] ir paredzēts kultūrvietu, muzeju un bibliotēku atvēršanai, ar tādu domu, ka šīs institūcijas varēs apmeklēt individuāli vai ar savu ģimeni.”

Ja Covid-19 izplatība turpinās sarukt, secīgi varēs pievērsties arī nākošajiem soļiem. Vilsone norāda, ka trešais solis, kas varētu pienākt aptuveni maija vidū, ļaus īstenot brīvdabas pasākumus ar automašīnām, proti, auto koncertus, auto kino izrādīšanu un tamlīdzīgas aktivitātes. Šādi pasākumi notika arī pagājušajā gadā. Siltākā vasaras periodā varēs īstenot pasākumus laivās, kas 2020. gadā iemantoja lielu popularitāti. 

Ceturtais solis, kā skaidro KM valsts sekretāre, ļautu runāt par mums ierastākiem brīvdabas pasākumiem. Tas gan esot iespējams pie kumulatīvā saslimstības radītāja, kas virzās zem 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem.

KM izsaka cerību, ka šis stāvoklis iestāsies jūnijā.

Kā pasākumus varēs organizēt iekštelpās – tas, kā atklāj Dace Vilsone, ir visgrūtāk prognozējamais jautājumus. Lai sabiedrība varētu pulcēties iekštelpās, saslimstības radītājam jābūt ļoti zemam –  no “luksofora principa”  jādarbojas zaļajam signālam. Tomēr nozare nesēžot rokas klēpī salikusi, bet gan izzina citu valstu pieredzi, piemēram, Nīderlandes, kur tika izmēģināta pasākumu dalībnieku Covid-19 testēšana

Ir nepieciešams izvērtēt, kādas drošas un rezultatīvas prakses Latvija varētu pārņemt, lai vasarā atgrieztos pie kaut cik normālas kultūras dzīves.

Taujāta, vai pret Covid- 19 vakcinētām personām varētu atļaut brīvi piedalīties kultūras norisēs, Dace Vilsone stāsta, ka uz šo jautājumu precīzas un drošas atbildes vēl nav, – esot jāuzkrāj pieredze un jāsagaida epidemiologu atzinums. Viņa precizē, ka pašreiz vakcinācija primāri vērsta uz to, lai cilvēkus pasargātu no smagas saslimšanas, taču, cik viņai zināms, vēl nepieciešams līdz galam izpētīt, vai vakcinētas personas vīrusu var pārnēsāt un ja var, tad cik “lipīgs” vai bīstams tas var izrādīties citiem. 

Kamēr Covid-19 izplatību vēl nav izdevies apturēt, kultūras nozarei tiek piedāvāti visdažādākie atbalsta mehānismi – gan vispārēji (piemēram, dīkstāves pabalsti), gan konkrēti kultūras nozarei pielāgoti. KM valsts sekretāre atgādina par vairākiem Valsts kultūrkapitāla fonda pārvaldītajiem atbalsta mehānismiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai – "Kultūras pasākumu rīkotāju biļešu kompensācija" programma, mērķprogramma "Covid-19 ietekmēto kultūras institūciju ilgtspēja” u.c. Vēl viņa izceļ mērķprogrammu “Kultūrelpa”, kas sniedz atbalstu jaunu produktu un pakalpojumu radīšanai, kā arī jau izstrādāto kultūras produktu un pakalpojumu pielāgošanai un īstenošanai pastāvošo ierobežojumu apstākļos. 

Paralēli tiek domāts arī par atbalstu lielo kultūras pasākumu organizēšanai. Skaidro Dace Vilsone: “Ja situācija uzlabosies un jūlijā, augustā jau varēs prognozēt kādu pasākumu norisi, tad šiem lielajiem, naudas ietilpīgajiem pasākumiem ir paredzēta speciāla “Altum” programma, kas sniegs gan grantu, gan aizdevumu šo lielo pasākumu sagatavošanai.” Programmas kopējais apjoms ir 6 miljoni.

Kultūras nozares pārstāvji aktualitātēm var sekot līdzi KM mājaslapā

KM ikvienu iedzīvotāju aicina izzināt arī plašo #Ēkultūras piedāvājumu. 

KONTEKSTS:

OVG piedāvātais 4 soļu plāns paredz:

1. solis – no 7. aprīļa  

(ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 400. Salīdzinājumam: 23. martā šis rādītājs bija 379,2):

  • izglītība pēc reģionālā principa – klātienē 1.–6. klase, 12. klase, rotācijas princips 7.–11. klasei (divas dienas nedēļā klātienē), stundas ārtelpās;
  • individuālās konsultācijas telpās;
  • interešu izglītība/ profesionālās ievirzes izglītība ārtelpās grupās (līdz 10 cilvēkiem);
  • profesionālajā izglītība – profesionālās kvalifikācijas iegūšanai nepieciešamā profesionālā praktiskā saturu apgūšana telpās grupās (līdz 5 cilvēkiem);
  • nodarbības ārtelpās (līdz 10 cilvēkiem) jauniešiem un pusaudžiem, kuri pakļauti sociālās atstumtības riskam, personām ar atkarībām (pēc reģionālā principa), individuālās konsultācijas telpās;
  • pulcēšanās divu mājsaimniecību ietvaros ārtelpās (līdz 10 cilvēkiem);
  • darbojas visas tirdzniecības vietas, t.sk. ielu tirdzniecība un ielu tirdzniecības organizēšana. Brīvdienās tirdzniecības centros ar platību virs 7000 m2 strādā tikai:
    • pārtikas,
    • higiēnas,
    • dzīvnieku barības,
    • optikas preču veikali,
    • aptiekas,
    • grāmatnīcas,
    • pakalpojumu sniegšanas vietas, piemēram, ķīmiskā tīrītava, apavu remonts, banku filiāles;
  • piketi un gājieni (līdz 10 cilvēkiem).

2. solis – no aprīļa beigām

(ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 320):

  • profesionālajā izglītība – profesionālās kvalifikācijas iegūšanai nepieciešamā profesionālā praktiskā satura apgūšana klātienē grupās (līdz 10 cilvēkiem);
  • profesionālās kvalifikācijas eksāmeni klātienē grupās (līdz 10 cilvēkiem), centralizēto eksāmenu kārtošana (līdz 10 cilvēkiem);
  • 9. klasei obligātie diagnosticējošie darbi 27.–29.aprīlī klātienē grupās (līdz 10 cilvēkiem);
  • muzeju/bibliotēkas/kultūrvietas apmeklējums individuāli (25 m2 uz cilvēku);
  • pulcēšanās divu mājsaimniecību ietvaros telpās (līdz 10 cilvēkiem);
  • bēres līdz 10 cilvēkiem (bez 2 mājsaimniecību ierobežojuma);
  • ēdināšana ārtelpās;
  • sporta inventāra noma telpās;
  • tirdzniecības centri arī brīvdienās strādā pilnā apjomā (bez ierobežojumiem);
  • praktiskās braukšanas apmācības AM, A1, A2 un A kategorijas vadītāja tiesību iegūšanai, un noslēguma pārbaudījuma kārtošana;
  • atcelt ierobežojumus praktiskām mācībām dzelzceļa, autosatiksmes, jūrniecības un aviācijas apakšnozarē, pasažieru pārvadājumu, kravu pārvadājumu un bīstamo kravu pārvadājumu jomā, kas nepieciešamas C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D, DE, TRAM, TROL kategorijas un bīstamo kravu pārvadāšanai.

3. solis – no maija

(ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 250):

  • nodarbības sporta zālē individuāli 50 m2 uz vienu cilvēku (peldbaseinos 25) un ne vairāk kā 8 cilvēki vienlaicīgi telpā);
  • sports ārtelpās ar vienas treniņgrupas lielumu līdz 20 audzēkņiem;
  • 1.–6. un 12.klase klātienē visā valstī, pārējās klases atbilstoši reģionu principam;
  • centralizētu eksāmenu kārtošana skolās un augstskolās;
  • skaistumkopšana pilnā apmērā;
  • ēdināšanas pakalpojumi iekštelpās;
  • brīvdabas pasākumi (auto/laivu) ar kontrolētu/ierobežotu apmeklētāju skaitu un epidemioloģiskās drošības pasākumiem.

4. solis – no jūnija

(ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 200):

  • sporta sacensības bez skatītājiem;
  • atļauti fotopakalpojumi telpās;
  • interešu izglītība telpās;
  • nometnes bērniem un jauniešiem;
  • kultūras jomas pasākumi ārtelpās, apmeklētāju skaits tiks vērtēts, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju.

Pēc tam sekotu organizēts ienākošais tūrisms ar "zaļajiem sertifikātiem", kultūras jomas pasākumi telpās, pieaugušajiem profesionālās pilnveides/tālākizglītības praktiskās daļas apguve klātienē grupās (10 cilvēki).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti