Kultūras ziņas

Miķeļa Mūrnieka akti Tallinas ielas kvartālā

Kultūras ziņas

Sāk informatīvo kampaņu "Atrastā Latvija"

Kā pandēmija ietekmē lasīšanas paradumus?

Kā pandēmija ietekmē lasīšanas paradumus? Pētnieki aicina piedalīties aptaujā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau otro gadu dzīvojam pandēmijas apstākļos, kas, nenoliedzami, ietekmē mūsu ikdienu. Arī lasīšanas paradumus. Lai noskaidrotu, vai un kā tie ir mainījušies, Latvijas Nacionālās bibliotēkas pētnieki jau otro pavasari aicina iedzīvotājus piedalīties aptaujā. Tā palīdzēs saprast, piemēram, vai lasām vairāk vai tieši pretēji – mazāk un vai grāmatas palīdz atslēgties no lielā informācijas apjoma un sakaitētām emocijām.

Lasīšanas paradumu pētniecība Latvijas Nacionālās bibliotēkas interešu lokā bija arī pirms pandēmijas, taču pērn pavasarī, ņemot vērā ārkārtas situācijas ierobežojumus, sabiedrībā parādījās jaunas individuālas un publiskas lasīšanas tradīcijas. Tas mudināja izsludināt aptauju ar mērķi noskaidrot, kā pirmo divu pandēmijas mēnešu laikā Latvijā mainījās iedzīvotāju lasīšanas paradumi. Ar lasīšanas paradumiem pirms gada dalījās vairāk nekā 1300 respondentu, un aptaujas rīkotāji atzīst, ka sabiedrībā pirms gada valdīja entuziasms un nopietna apņemšanās pievērsties lasīšanai.

“Zināms pacēlums lasītāju vidū bija tajā pirmajā aptaujā. Nu ir laiks, nu tik lasīsim. Bija skolotāji, un bērnu vecāki bija skeptiskāki. Bet man liekas, ka pēc šī gada esam sasnieguši kaut kādu jauno normalitāti, kur lasītāju nav kļuvis mazāk. Iespējams, pat vairāk un lasīšana kļuvusi vēl sarežģītāka,” stāsta Nacionālās bibliotēkas ekspozīcijas “Grāmata Latvijā” vadītāja Maija Treile.

Arī šī gada aptaujā izvēlēts divu mēnešu periods, lai iegūtos datus varētu salīdzināt.

Vai grāmata ir glābiņš no pēdējā laikā sabiedrībā aktuālā digitālā noguruma? Tas ir tikai viens no Nacionālās bibliotēkas rīkotās aptaujas jautājumiem.   

Maija Treile skaidro: “Šobrīd jau ir iestājusies cita realitāte, kur mēs esam samierinājušies ar šiem apstākļiem. Un droši vien, ka daudzas lietas ir kļuvušas jau vairāk par paradumiem.”

Aptauja ir anonīma, bet iegūtos datus iecerēts izmantot tālākā Nacionālās bibliotēkas pētījumā. Atzīmējot 500 gadadienu, kopš izdota pirmā grāmata latviešu valodā, lasīšanas vēsturē un paradumos tiks balstīta arī Nacionālās bibliotēkas topošā pastāvīgā ekspozīcija, ko plānots atklāt 2025. gadā. Piedalīties aptaujā un kļūt par daļu no procesa, ko pētnieki dēvē par cilvēces lasīšanas paradumu evolūciju, iespējams līdz maija beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti