Kā attīstās «Provodņiks»? Rūpnīca Sarkandaugavā pārtop par radošo kvartālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sarkandaugavā, vienā no senākajiem rūpniecības rajoniem, aktīvi tiek attīstīts radošais kvartāls "Provodņiks", bijušās rūpnīcas industriālajā atmosfērā vienkopus pulcējot visdažādākās mākslas un kultūras aktivitātes. Tā kā šī ir samērā jauna kultūrvieta Rīgas ainavā, tā aicina māksliniekus sadarboties un veidot jaunu kultūrtelpu mākslai un atpūtai Rīgā. 2. jūlijā tur notiks pasākums "Mākslas plezīrs" ar izstādēm, dzejas lasījumiem, ekskursijām, spēlēm un mūziku.

Radošā kvartāla pārvaldnieks Mārtiņš Šimis atklāj, ka ēkas platība kopā ir 35 000 kvadrātmetri. Te vietu raduši gleznotāji, galdnieki, noliktavas, mākslinieku darbnīcas un pulcējas "cilvēki, kuri kaut ko rada vai glabā to, ko radījuši".

Ēka sākotnēji būvēta kā telpas gumijas galošu rūpnīcai, kad sākās Pirmais pasaules karš, visas iekārtas tika aizvestas projām. Tad te vietu atrada daudzi mazi uzņēmēji, bet pēc Otrā pasaules kara šeit darbu sāka Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca – ražoja elektromotorus, detaļas, un visiem zināmais ir veļasmašīnas "Rīga".

Radošā kvartāla "Provodņiks" nosaukums saistīts ar Krievijas cara laikiem un ēkas vairāk nekā 130 gadus garo vēsturi, kas sākās 1888. gadā ar franču-krievu kopuzņēmuma "Provodņiks" izveidi, kas ražoja gumijas izstrādājumus.

2. jūlija pēcpusdienā radošajā kvartālā "Provodņiks" sāksies "Mākslas plezīrs". Kvartāla pasākumu organizatore Laura Upeniece skaidro: "Tas ir tāds kā mēģinājums piedāvāt jaunu platformu jaunajiem māksliniekiem, dažāda veida māksliniekiem – gan mūziķiem, gleznotājiem, fotogrāfiem... Parādīt to, ka šajās telpās un arī teritorijā tu vari savu mākslu izrādīt un arī radīt uz vietas. Tā bija mana iniciatīva šo plezīru izveidot. To tā nosaucu tāpēc, ka notiek pēcpusdienā – tāda brīva laika atpūta un pie reizes redzi, ko jaunieši vai arī jau profesionāļi dara mākslas jomā."

Kvartāla "Provodņiks" radošā direktore Annija Marija Silanagle uzsver: "Mēs mēģinām piesaistīt dažādus radošos cilvēkus, arī nākt pašiem ar savām iniciatīvām, veidot pasākumus, iesaistīties un atbalstīt. Rīt notiks "Mākslas plezīrs", kur notiks radošās aktivitātes, būs apskatāmas trīs izstādes, viena būs Baibas Ābelītes darbu izstāde, un tad būs vēl divas izstādes, viena fotoizstāde no darbiem, kas tapuši "Provodņikā", tāpat būs arī dzejas lasījumi un būs arī mūzika ārtelpā uz brīvdabas skatuves. Šobrīd notiek arī Industriālā mantojuma dienas, sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību mēs rīkojam lekcijas un seminārus, kas aktualizētu, ko iesākt ar šīm pamestajām telpām, lai dzirdētu arī profesionāļu viedokli un savu pieredzi citu kvartālu attīstībā un lai kopīgiem spēkiem risinātu mūsdienu problēmas un domātu par tālākiem risinājumiem."

Nākamā lekcija ir paredzēts 13. jūlijā, tajā runās dizainere Liene Jēkabsone no projekta "Sampling".

Mākslas plezīra laikā būs aplūkojama Madaras Bodnieces izstāde "Gleznas telpā". Par saviem iespaidiem viņa saka: "Es sākumā atnācu apskatīties rūpnīcu un kā te viss izskatās, un pirmā atklāsme bija, ka manas gleznas ir pilnīgi citā stilistikā nekā šī rūpnīca, jo šeit ir smagnējs, urbāns, rūpniecisks interjers. Un vajadzēja kaut kā nojaukt šo barjeru, tādēļ mēs radījām  papildu telpu, kas nojauc barjeru starp maniem darbiem un šo rūpnīcas vidi. Telpa telpā. Bet skatoties uz šo būrīti, nojumi, vasarnīcu, imitēto mākslinieka studiju, te var spēlēties ar domu, kas tas ir."

Iesaistot visu ģimeni un bērnus,  "Mākslas plezīra" notikumos ar galda spēlēm un galvlaužiem piedalīsies vieni no pirmajiem šīs ēkas nomniekiem, ģimenes uzņēmums – "Solid Wood gifts". Galdnieks un spēļu radītājs Kārlis Dzelzītis atklāj: "Rīt mēs izklaidēsimies kopā ar apmeklētājiem, dodot spēlēt spēles, liekot risināt galvlaužus, pārbaudot, vai sanāk vai nesenāk. [..] Ievācoties šajā mājā, esmu ievācies vietā, kurā, es lepojoties saku, kurā ir sākusies pasaules kosmoloģija, jo vienā no šīm mājām, arī blakus atradās tikpat liela ēka, vienā no tām kā praktikants strādājis Frīdrihs Canders, bez kura diez vai būtu lidojuši kosmosa kuģi. To uzzinot, es gribēju atrasties šeit, šajā mājā, kurā šī kosmosa garša saglabājusies."

Ēkas saimnieks turpinās attīstīt radošo kvartālu "Provodņiks", lai nākotnē šī teritorija būtu piemērota gan darbam, gan dzīvošanai un atpūtai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti