Kultūras ziņas

Jau rīt gaidāmi Muzeju nakts pasākumi visā Latvijā

Kultūras ziņas

Aija Andrejeva un "Very Cool People" izspēlē Vudstokas renesansi

Jūrmalas muzejam - 60

Jūrmalas muzejs ar izstādi svin 60. gadskārtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad Jūrmalas muzejam aprit 60. gadskārta, un 13. maijā tur tiek atklāta izstāde "Jūrmala. Muzejs. Sešdesmitie".

Par godu savai jubilejai Jūrmalas muzejs šovakar atklāj izstādi par aizvadītā gadsimta sešdesmitajiem gadiem – "Jūrmala. Muzejs. Sešdesmitie", kas ir arī visas Jūrmalas pilsētas sākotnes laiks.

"Vienlaicīgi ar muzeja dibināšanu notika arī Jūrmalas pilsētas priekšsēdētāja Arnolda Deglava saruna ar kolekcionāru Mārtiņu Pormani, un muzejs ir vienmēr lepojies, ka muzejam ir ne tikai vēstures kolekcijas, bet arī mākslas kolekcija," stāsta muzeja direktore Inta Baumane. "Tā saucamā Pormaņu kolekcija mums ir kā zelta fonds, jo tā ir ļoti daudzveidīga, kurā ir apskatāmas gleznas un mākslas darbi no dažādiem laika posmiem, vecākās gravīras ir no 18. gadsimta, ir slavenu autoru darbi."

Savā pastāvēšanas laikā Jūrmalas muzejs vairākkārt mainījis gan nosaukumu, gan atrašanās vietu.

Inta Baumane skaidro: "Muzeja pirmā ēka atradās Majoros, Jomas ielā 43, diemžēl līdz mūsdienām viņa nav saglabājusies, bet šai ēkai ir ļoti interesanta vēsture, jo, atšķirībā no daudziem citiem muzejiem Latvijā, Jūrmalā muzejs tika izveidots tikai padomju laikā un šajā ēkā pirmais muzejs bija tā laika Revolūcijas muzeja filiāle. Pēc kāda laika šīs telpas tika nodotas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam kā filiāle. Darbojās tikai vasaras periodā. Tad kad nodibināja Jūrmalas pilsētu 1959. gada beigās, tad arī nolēma, ka pilsētai ir vajadzīgs savs muzejs, kurš strādā visu gadu."

Sešdesmitie gadi pasaulē raksturīgi kā pretrunīgs, lielu pārmaiņu laiks, vienlaikus tos sauc par vētrainajiem, stilīgajiem un leģendārajiem sešdesmitajiem.

"Izstādē tiks izmantoti galvenokārt krājuma priekšmeti no Jūrmalas muzeja, kas mums ir krājušies no pašiem pirmsākumiem līdz mūsdienām, to papildinās dažas fotogrāfijas no privātiem arhīviem, bet ne tikai fotogrāfijas, ne tikai tērpi, bet arī dažādi aksesuāri," stāsta muzeja direktore. "Apmeklētāji arī varēs palasīt uz vietas 60. gadu dzejnieku dzejas grāmatas, jo šajā laikā iznāk Imanta Ziedoņa grāmata "Motocikls", Ojāra Vācieša dzejas grāmatas, kā arī Vizmas Belševicas darbi. Pašķirstīt 60. gadu žurnālus, paklausīties mūziku, un būs iespēja noskatīties fragmentus no divām dokumentālām filmām."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti