Jūnija vidū notiks jau 27. ceļojošais festivāls «Vadātājs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jūnija vidū – 16. un 17. jūnijā - gaidāmas jau 26. un 27. ceļojošā festivāla pieturvietas - 16. jūnijā “Vadātājs” viesosies Raunas Mazajā skolā, kas pazīstama kā senā Raunas pils muižas pārvaldnieka ēka, savukārt 17. jūnijā festivāls dosies uz Ziemeru pils muižu Alūksnes novadā.

Sestdien, 16. jūnijā, Raunas Mazajā skolā festivāla “Vadātājs” programmā būs komiķa Rūdolfa Kugrēna jaunākā izrāde “Prieks”, Nadjas Bokovikovas dejas un verbālās mākslas simbioze “Dievs vārdā Ņižinskis”, kas veltīta diženajam krievu dejotājam Vaclavam Ņižinskim (krievu valodā ar subtitriem latviešu valodā), informēja ceļojošā festivāla “Vadātājs” publicitātes koordinatore Aiga Leitholde.

Koncertēs dziedātājs, komponists, ģitārists Kārlis Kazāks un basģitāriste Maija Ušča, kā arī grupa “Jūk”. Festivāla laikā apmeklētāji varēs apskatīt mākslas un vēstures priekšmetu ekspozīcijas un Rīgas Dizaina mākslas vidusskolas 2. fotogrāfu kursa izstādi.  Radošās darbnīcas organizēs Raunas Mākslas studija.

Savukārt svētdien, 17. jūnijā, Ziemeru pils muižas “Vadātājā” būs skatāma komiķes Aivas Birbeles solo stendapa izrāde, un ar lekciju/diskusiju “Latvijas nenovērtētākās filmas” piedalīsies kino profesionāle Agnese Logina un kinorežisore Liene Linde.

“Patiesībā latviešu kino ir ļoti bagāts - tik bagāts, ka neviens īsti to pat līdz galam nenojauš. Tik ir daudz bagātību, kuras vēl nav izceltas ārā, par kurām zina salīdzinoši maz cilvēku. Par dažām tādām bagātībām runāsim šajā lekcijā.  Piemēram, par zināmā mērā jau kulta filma "Ceļojums uz Tukumu''.

1994. gadā Andreja Ēķa režijā tapusī īsfilma bez īsta satura un bez jebkādas loģikas ir viena no latviešu kino specifiskākajām filmām. Radīta pilnīgi anarhiskos apstākļos, tā pastāv ārpus pierastās kino valodas un iezīmē 90. gadus kā periodu, kurā jaunas kino valodas meklējumi ir svarīgāki par skatītāja ērtību, “ teica Agnese Logina.

Ziemeru pils muižā dzirdēsim arī komponista Edgara Mākena solo koncertu. Ar performanci skatītājus priecēs spilgtā mūziķe Elizabete Balčus, kura 2018. gadā jau ir paspējusi uzstāties 30 dažādās zemēs. Vakara noslēgumā uzstāsies grupa “Jūk”.

“Šie divi “Vadātāji” viennozīmīgi būs ieturēti ļoti mājīgā noskaņā. Grupa “Jūk” noteikti aicinās klausītājus teju vai uz skatuves, lai publika un mūziķi būtu kā pie viena galda, vienā teltī vai pie viena ugunskura. Ja kāds vēlas piespēlēt kādu instrumentu, var droši paķert līdzi,“ aicina Edgars Šubrovskis, grupas “Jūk” dalībnieks. Alternatīvā folkloras grupa “Jūk” uzstāsies gan Raunas Mazajā skolā, gan Ziemeru pils muižā.

Festivālā, kā jau ierasts, skatāma arī filmu programma – šogad Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas jaunāko īsfilmu izlasei dots nosaukums “Kāpēc apklusa mūzika?”. Tajā iekļauti maģistra studiju programmas trešā semestra mācību darbi – etīžu cikls “Kino gleznas” (2018), ko veidojuši režisori Signe Birkova, Elita Kļaviņa, Marta Elīna Martinsone, Ieva Norvele, Māris Bezmers, Gunta Gaidamaviča, Adriāna Roze, Dāvis Dreimanis un Jānis Jozauskis un kura ietvaros kinovalodā pārtulkotas dažādas latviešu un pasaulslavenu mākslinieku gleznas. Programmu papildina bakalaura programmas studentes Tīnas Zariņas komēdija "Augstāk, tālāk, stiprāk” (2017) un režisora Rinalda Zelta diplomdarbs “Silts klusums” (2016), kā arī režisores Diānas Daukstes komiskā dokumentālā filma “VOVAS”, kas šopavasar izrādīta Rīgas Pasaules filmu festivālā.

Ieeja festivālā bez maksas, sākums abās norises vietās – plkst. 16.00.

Ceļojošais mūzikas un mākslas festivāls “Vadātājs” ir draudzīgs gan ģimenēm ar bērniem, gan jauniešiem. Ieeja pasākumā ir bez maksas, un festivāls gaida ikvienu, kuram ir interese par mūsdienu kultūras aktualitātēm. Festivālu organizē biedrība “HI” un to atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti