Jēruma-Grīnberga: Baznīcu naktī Anglikāņu draudzes durvis būs plaši atvērtas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Par spīti pozitīvajai sarunai, kas ceturtdienas priekšpusdienā notikusi starp Latvijas Romas katoļu baznīcas un Anglikāņu baznīcas Latvijā vadītājiem, šogad vairs nav iespējams atcelt anglikāņu baznīcai atteikumu piedalīties “Baznīcu naktī”, bet tas neko nemainīs anglikāņu draudzes darbībā – baznīcas durvis 5. jūnijā būs vaļā, Latvijas Televīzijas raidījumā “Diskusija. 100g kultūras” pauda Anglikāņu baznīcas Latvijā vadītāja Jāna Jēruma-Grīnberga.

“Baznīcu nakts” nav domāta kā evaņģelizācijas pasākums, tā ir iespēja cilvēkiem iepazīties ar bagāto Latvijas baznīcu kultūru,” skaidroja Jēruma-Grīnberga.

Ceturtdienas priekšpusdienā notikusī tikšanās ar Latvijas Romas katoļu baznīcas galvu Zbigņevu Stankēviču noritējusi sirsnīgā gaisotnē, taču pieņemtais lēmums par liegumu anglikāņu baznīcai piedalīties “Baznīcu naktī” nav atceļams. Savukārt rudenī plānots uzsākt sarunas par nākamā gada “Baznīcas nakts” norisi un dažādo konfesiju izpratni par ekumēnisko pasauli, pauda Anglikāņu baznīcas Latvijā vadītāja.

Savukārt Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes dekāne Dace Balode skaidroja, ka šajā kontekstā svarīgi saprast, pēc kādiem principiem kristīgās draudzes vienojas, kas ir un kas nav tām piedrīgs. Būtiski ir radīt vietu ekumēnismam, kurā viedokli neuzspiestu konfesija, kas ir senāka vai lielāka.

“Šajā gadījumā ir vispirms lēmums un tikai tad – sarunas, bet ir nepieciešamība, lai būtu otrādi,”  sacīja Balode.

Romas katoļu baznīcas Latvijā priesteris Andris Kravalis piekrita, ka ekumēnisms Latvijā ir tradīcija, taču tas nevar tikt realizēts uz patiesības rēķina.

"Ir daži morāles jautājumi, kuros nevaram atkāpties,” pauda priesteris. 

Kravalis stāstīja, ka katoļu baznīca vienmēr gājusi dialoga ceļu, baznīcu vienotība parādījusiess arī konkrētā lēmumā par nevēlēšanos “Baznīcu nakts” pasākumos sadarboties ar Anglikāņu baznīcu, taču oficiāla vēstule, kuru būtu parakstījuši visi konfesiju līderi, nav bijusi. Šajā gadījumā runa bijusi par konsultatīvu ieteikumu, bet lēmumu par atteikumu pieņemis kultūras pasākumu rīkojošais nodibinājums.

Jēruma-Grīnberga piebilda, ka anglikāņu draudze par savu misiju uzskata iespēju dot patvērumu cilvēkiem, kas tiek vajāti, tāpat kā neatstumt homoseksuālos draudzes piederīgos, taču dievkalpojumus praida laikā negrasās rīkot. 

Kravalis arī norādīja, ka līdz šim nesaskaņas radījusi Anglikāņu baznīcas saistība ar praida pasākumu, taču, tā kā pēc sarunas izrādījies, ka konkrētas saikne tomēr nepastāv, katoļu baznīca atvērta turpmākam dialogam.

Jau ziņots, ka šī gada 5.jūnijā otro gadu pēc kārtas norisināsies kultūras notikums "Baznīcu nakts". Šogad kopumā 136 baznīcās visos novados - Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē un Latgalē - cilvēki būs aicināti iepazīt Latvijas dievnamu un klosteru kultūras un garīgo mantojumu.

Savu dalību pasākumā pieteica arī Sv. Pestītāja Rīgas anglikāņu draudze ar savu dievnamu, taču saņēma oficiālu atteikumu, kurā norādīts, ka trīs lielāko tradicionālo konfesiju - luterāņu, katoļu un pareizticīgo - vadītāji vienojās, ka vēlas, lai "Baznīcu nakts" ir tradicionālo kristīgo konfesiju rīkots pasākums un citas draudzes tajā nepiedalās. Šis arguments gan neiztur kritiku, jo Latvijā anglikāņu baznīca Latvija atzīta vēl pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti