Kultūras ziņas

Lūznavā turpinās džeza renesanse

Kultūras ziņas

Atklāts mākslas un zinātnes festivāls "Trauslā realitāte"

Jaunas ekspozīcijas Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī

Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī jaunas vēsturiskās ekspozīcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jelgavā, Svētās Trīsvienības baznīcas tornī, atklātas jaunas ekspozīcijas torņa trīs stāvos – sākot no stāsta par Jelgavas vēsturi un kāzu tērpiem cauri gadsimtiem un visbeidzot – apskatāma arī pašai baznīcai veltīta telpa ar telpisku video instalāciju.

Nozīmīgas pārmaiņas piedzīvojis Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornis, kur atvērtas jaunas digitāli interaktīvas vēstures ekspozīcijas, kas veltītas Jelgavas pilsētas vēsturei, simboliem un pārmaiņām, kā arī modei cauri gadsimtiem un baznīcas vēsturei.

Torņa Ekspozīciju un apsaimniekošanas nodaļas vadītāja Vineta Reknere stāsta: "Šajās ekspozīcijās apmeklētāji var izbaudīt vēstures stāstus ar dažādām maņām – gan skatoties, gan klausoties, gan iejūtoties vēstures notikumos, varbūt pat uzlaikojot virtuāli kādu senu rotu vai pielaikojot kāzu tērpu. Mūsu ekspozīcijas koncepcija saucas "Duālā realitāte", tāpēc ka mēs cenšamies ar mūsdienu cilvēka skatienu no mūsdienu redzespunkta paskatīties uz senatnes notikumiem, uz tiem cilvēkiem, kas šeit ir dzīvojuši, uz tiem stāstiem, kas šeit ir risinājušies."

Torņa trijos stāvos jaunās ekspozīcijas veidojusi piecu dizaina, arhitektu, multimediju un programmēšanas iekārtošanas biroju grupa kā laikmetīgu interjera instalāciju, kur redzamos eksponātus papildina jaunākās multimediju tehnoloģijas.

"Solavi" ekspozīciju grupas vadītājs Ints Bērziņš norāda: "Mēs visu veidojām caur dažādu tehnoloģisko prizmu, apvienojot vēsturisko, seno, ar pašu, pašu jaunāko un mūsdienīgāko. Piemēram, šis eksponāts "Mūsdienu Jelgava jeb Jelgavas karte" ir ļoti izaicinošs, jo mums vajadzēja parādīt dažādas senas vēsturiskas kartes ar mūsdienu skatījumu, tāpēc mēs izmantojām tādu tehnoloģiju kā paplašinātā realitāte, kur caur dažādiem slāņiem varam kā projekcijā šeit ieraudzīt Jelgavu dažādos laika griežos. Tā ir duāla realitāte, duāla vēsture, saliekot kopā mūsdienas ar vēsturisko."

Turpinot iepazīstināt ar ekspozīciju, torņa Ekspozīciju un apsaimniekošanas nodaļas vadītāja Vineta Reknere skaidroja:

"Tad, kad laika līnijā mēs esam atvēruši un paskatījušies uz īpašajiem notikumiem un izlasījuši par īpašajiem Jelgavas notikumiem, tālāk jau ar animācijas palīdzību mēs stāstām par Jelgavas vēsturi, skatoties no sešiem laika posmiem."

Izklaidējošākā ekspozīcija veltīta kāzu tematikai cauri gadsimtiem. Izveidots arī fotografēšanās stūrītis, kurā var pielaikot dažādu laikmetu kāzu tērpus.

Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīca tika sagrauta 1944. gada jūlijā kara izskaņā, taču ārējās sienas palika. Pilnībā baznīcu iznīcināja 1954. gadā, atstājot tikai torni militārām vajadzībām, jo tas ir augstākais punkts Jelgavā.

DJA arhitekts, dizainers Didzis Jaunzems stāsta: "Piektais stāvs ir par Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcu, mēs šobrīd atrodamies tornī, bet pašas baznīcas vairs nav, un mēs šeit gribējām uzburt šīs baznīcas sajūtu, nevis to veidojot kā tādu repliku, bet kā laikmetīgu mākslas instalāciju. To mēs ar datorprogrammatūru palīdzību atdzīvinājām dažādos mērogos un kā sava veida skulptūru sakausējām vienotā veselumā. Caur ekrāniem mēs ieraugām, kāda šī baznīca bijusi visā tās krāšņumā."

Jaunā digitālā ekspozīcija Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī patiesībā aizsākas jau pagalmā ar jaunu unikālu uzpildes staciju, kas domāta gan mobilajiem telefoniem, gan velosipēdiem, gan ar jaunu informācijas centru. Bet par pašas baznīcas atrašanās vietu liecina vien ar sarkaniem bruģakmeņiem izklāta kontūra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti