Jelgavas novads sameklē jaunu veidu, kā īpašniekiem atņemt Aspazijas dzimtās mājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jelgavas novada dome lielā steigā sameklējusi jaunu veidu, kā censties atgūt savulaik pārdotās "Daukšas", dzejnieces Aspazijas dzimtās mājas, un vērtīgāko īpašuma daļu - 65 hektārus zemes ap tām. Pēc tam, kad pašvaldībai ar apšaubāmiem argumentiem neizdevās likt lietā atpakaļpirkuma tiesības, šonedēļ dome sanākusi uz ārkārtas sēdi, kurā nolemts - kādreizējā Jelgavas rajona padome pirms 17 gadiem Aspazijas mājas un vērtīgo zemi pārdevusi prettiesiski.

Jau vēstīts, ka "zaļzemnieka" Ziedoņa Caunes vadītā Jelgavas novada dome spītīgi cenšas pašvaldības īpašumā atgūt dzejnieces Aspazijas mājas un zemi, ko 90.gadu beigās pārdeva tā laika Jelgavas rajona padome un Zaļenieku pagasta padome. Toreiz īpašumu par 22 000 latu nopirka Madlēna un Tālivaldis Bratkus.

Tagad zemes vērtība vien ir ap pusmiljonu eiro un novada dome to grib atgūt sev. Tāpēc īpaši sasauktā ārkārtas sēdē domes vairākums nolēma, ka jau pašā sākumā dzejnieces mājas un zeme Bratku ģimenei pārdota prettiesiski.

"Ir skaidrs, ka 1998.gadā Zaļenieku pagasta padomes un Jelgavas rajona padomes pieņemtie lēmumi, uz kuru pamata bija balstīts pirkuma līgums, ir prettiesiski, jo arī tajā laikā rajona un pagastu pašvaldības nevarēja pārdot īpašumu bez izsoles. Protams, ir minēti gadījumi, kad varēja, bet konkrēti šajā gadījumā arī toreiz, 1998.gadā, bija jārīko izsole," skaidro viens no īpašuma atņemšanas kvēlākajiem aizstāvjiem Nacionālās apvienības deputāts Aigars Strupulis.

Jelgavas novada domes lēmums, ka Aspazijas mājas pārdotas nelikumīgi, seko 17 gadus pēc tam, kad tā laika rajona padome un Zaļenieku pagasts īpašumu pārdeva. Šis ir jau otrais Jelgavas novada mēģinājums vērtīgo īpašumu atņemt zemniekiem.

Kā ziņots, pirms nedēļas dome atteicās no domas atpirkt ēkas un 65 hektārus zemes. Deputāti attapās, ka pašvaldības algoto juristu sagatavotie argumenti nav pietiekami, jo nodokļa parāds bija nomaksāts, Aspazijas atceres pasākumi rīkoti lielā skaitā, bet padomju gados piebūvētā un tagad nelikumīgi nojauktā veranda bijusi teju sabrukusi.

Bratku ģimene uzskata, ka Jelgavas novads par visām varītēm viņiem grib īpašumu atņemt ar apšaubāmiem argumentiem. "Absurds. Vai tiešām man kā pircējam jābūt tik zinošam visās juridiskajās lietās un jāpārliecinās, vai šis darījums ir fiktīvs vai nav fiktīvs, vai ir tiesisks vai ir netiesisks? Mēs nejūtamies vainīgi par to, ka šī brīža deputāti var atļauties paziņot, ka tas ir bijis prettiesiski. Ko mums darīt par to, ka mēs, labticīgi cilvēki, kuri ir iegādājušies šo īpašumu, sākuši savu dzīvi pirms 18 gadiem kā pilnīgi jauna zemnieku saimniecība, pārdzīvojuši lielu ekonomisko krīzi, tagad izrādās, ka viss ir citādāk, viss ir beidzies," saka Madlēna Bratkus.

Beidzies gan tik drīz viss nebūs. Pavasarī vēl gaidāma tiesa, kurā Bratku ģimene vērsusies, lai "Daukšas" ar visu zemi ierakstītu Zemesgrāmatā uz viņu vārda. Tāpat pašlaik nav īsti skaidrs, cik likumīgs un ar kādām juridiskām sekām ir Jelgavas novada domes jaunākais lēmums, ka rajona padome īpašumu pārdevusi prettiesiski.

Iepriekš izskanējis, ka novada vadītājs Caune un viņam pietuvinātie juristi īpašumu tik spītīgi cenšas atgūt, jo to noskatījis kāds cits. Dome tādas versijas noraida.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti