Jelgavas novads grib atņemt zemniekam Aspazijas mājas un zemi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aspazijas jubilejas gads ar nedrošību par nākotni aizrit dzejnieces dzimtajās mājās "Daukšas" Zaļenieku pagastā. Jelgavas novada dome grib atpirkt vēsturiskos namus un teju 65 hektārus zemes no lauksaimnieka, kam pati pašvaldība deviņdesmito gadu beigās īpašumu ļāva iegādāties. Pašlaik tikai zemes tirgus vērtība ir vairāk nekā pusmiljons eiro. Novada dome savu lēmumu zemniekam īpašumu atņemt lielākoties gan balsta nepatiesos argumentos, un kā patiesais iemesls tikt pie vērtīgās zemes un ēkām izskan novada vadības vēlme izgādāt īpašumu pietuvinātam uzņēmējam.

Kultūras darbiniece Madlēna Bratkus ar vīru zemnieku Tālivaldi "Daukšas" nopirka 1990. gadu beigās no tā laika Jelgavas rajona padomes un Zaļenieku pagasta. Darījuma summa par sarkano ķieģeļu māju, kūti, pirti un 65 hektāriem zemes bija 22 tūkstoši latu jeb vairāk nekā 31 tūkstotis eiro.

Vēl pavasarī, kad Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas reizē Latvijas Radio klausītājus iepazīstināja ar abu dzejnieku memoriālajām vietām Latvijā, "Daukšu" saimniece Bratkus cerīgi stāstīja par Aspazijas dzimto māju atjaunošanas plāniem.

Tomēr padomju gados uzceltā un nu demontētā vējtvera vietā arvien ir tikai pamati. Pagājušā gada nogalē Jelgavas novada būvvalde konstatēja, ka veranda nojaukta un mājas iekšpusē sijas pret jaunām nomainītas nesankcionēti. Tas bija viens no iemesliem, kādēļ gada nogalē novada dome teju vienbalsīgi lēma izmantot atpakaļpirkuma tiesības un pašvaldībai atgūt par tādu pašu summu, kā īpašums pārdots. Domes lēmuma pamatojumā teikts, ka Bratkus nav nomaksājuši teju 3000 eiro nekustamā īpašuma nodokli. Tāpat pretēji pirkuma līgumā minētajam "Daukšās" neesot sarīkots neviens Aspazijas atceres pasākums. Zemnieks Tālivaldis Bratkus domes argumentus atspēko.

"Uz to lēmuma pieņemšanas dienu parāda vairs nebija," saka zemnieks, stāstot, ka šogad "Daukšās" notikuši daudzi atceres pasākumi.

Aspazijas piemiņai "Daukšās" pat izveidota memoriālā istaba, par atceres pasākumu rīkošanu pati Jelgavas novada dome piešķīrusi pateicības rakstus. Savukārt kārtējā gada nodokļa maksājums kavēts vien pāris mēnešus.

Dome "Daukšas" gribējusi atgūt tik steidzīgi, ka īpašniekiem par savu lēmumu paziņojusi tikai šā gada sākumā, bet ar pārmetumiem iepriekš nav vērsusies. Bratkus stāsta, ka par domes ieceri uzzinājis no neoficiāliem avotiem.

Auglīgā Zaļenieku zeme pašlaik tiešām ir ļoti vērtīga arī naudas izteiksmē, jo hektāra tirgus cena ir līdz 8000 eiro, bet viss īpašums, atskaitot Aspazijas mājas, pat līdz pusmiljona eiro vērtē.

Jelgavas novada domes deputāts Kārlis Rimša no Reģionu apvienības toreiz balsoja par īpašuma atņemšanu. Tagad viņš uzskata – domes vadība viņu un citus deputātus apmuļķojusi.

Jelgavas novads, pat ja "Daukšu" zemi atgūtu, visticamāk, to ilgi nepaturētu sev. Par to liecina pēdējā domes sēdē novada vadītāja "zaļzemnieka" Ziedoņa Caunes teiktais, argumentējot pārdesmit pašvaldības hektāru izsolīšanu.

Šaubas par Jelgavas novada domes vēlmi atgūt "Daukšas" pastiprina fakts, ka pašvaldība par to runāt negrib. Pēc teju nedēļu ilgas runātāja meklēšanas dome komentēt sūta ārpakalpojumā nolīgtās juristu firmas pārstāvi Aldi Jēgeri. Viņš saka - "Daukšas" un zemes atpakaļpirkšanai kāju priekšā aizlikusi tiesvedība, jo zemnieks Bratkus devies uz tiesu nostiprināt īpašumtiesības.

"Šobrīd lēmuma izpilde nav iespējama, jo šā gada martā zemesgrāmatā ir fiksēta aizlieguma atzīme," norāda Jēgeris.

Novada dome pirmajā tiesas sēdē pārstāvēta nebija, tāpēc tiesa pārcelta uz pavasari.

Pērnā gada beigās pirms lēmuma par "Daukšu" atgūšanu Jelgavas novads pēc valsts iejaukšanās uz laiku atteicās no Caunes drauga vietējā zemnieka atpirkt Lielvircavas kultūras namu. Domes iecerētais darījums bija acīmredzami neizdevīgs pašvaldībai, jo pirkuma summa bija 570 tūkstoši eiro jeb desmit reižu lielāka par ēkas kadastrālo vērtību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti