Kultūras ziņas

Latvijas Nacionālās operas un baleta sezonas jaunumi

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Atjaunotā māja Vecpilsētas ielā

Jelgavā ar seno pilsētas arhitektūru iepazīstina atjaunotā 18. gadsimta ēkā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šīs nedēļas nogalē Latvijā un daudzviet Eiropā tiek atzīmētas Kultūras mantojuma dienas. Šogad to ietvaros ikviens var apmeklēt vairāk nekā 40 tikko restaurētas senās celtnes. Tostarp arī dzīvojamo ēku Vecpilsētas ielā Jelgavā. Savulaik nolaista un piedzīvojusi atjaunošanu, tagad tā stāsta par 200 gadu senu arhitektūru un cilvēkiem.

"Restaurācijas uzdevums ir saglabāt, kā tas bija. Tātad visas vecās cemmes, kurām arī ir ap divsimt gadu, visas šeit ir atstātas un saglabātas," skaidro "Māja Vecpilsētas 14" ekspozīcijas kuratore Jana Eveliņa. 18.gadsimtā celtā dzīvojamā ēka ir piedzīvojusi iemītniekus ar dažādiem tikumiem un brīnumainā kārtā izdzīvojusi Otrajā pasaules karā, kad Jelgava bija pārvērsta par drupām.

Eveliņa skaidro, ka jau no 1990. gadu otrās puses ēkā neviens nedzīvoja, taču, tā kā tā bija valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, to nedrīkstēja nojaukt. Ēkas atjaunošana sākās pirms četriem gadiem, bet paši būvdarbi ilga pusotru gadu. To laikā ēka tika pacelta par aptuveni 40 centimetriem, sasniedzot mūsdienu ielas seguma līmeni. Bet galvenais bija saglabāt un restaurēt autentiskās detaļas – koka konstrukcijas, ķieģeļus un tamlīdzīgi. Tāpat arī atklāt senos sienas gleznojumus.

Ēka ir Jelgavas pilsētas īpašums. Tā atjaunota gan par Eiropas Savienības, gan pašvaldības līdzekļiem. Plānots, ka turpmāk tā būs kā apskates objekts. Viens no retajiem, kas stāsta par seno Jelgavas arhitektūru.

Māja Jelgavā, Vecpilsētas ielā 14, ir viens no objektiem, kas apmeklējams Eiropas Kultūras matojuma dienās. Tās notiks šīs nedēļas nogalē un tradicionāli ikvienu aicina apmeklēt atjaunotas vēsturiskas vietas un ēkas.

Šogad Eiropas Kultūras mantojuma dienu sarakstā iekļauti vairāk nekā 40 atjaunoti objekti, no kuriem lielāko daļu var apmeklēt ikviens interesents. Eiropas Kultūras mantojuma dienas Latvijā noritēs jau 28. reizi, un šoreiz to moto ir "Atbildība par nākotni".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti