Jaunu veidolu ieguvusi Aizputes novadpētniecības muzeja ekspozīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jaunu veidolu ieguvusi Aizputes novadpētniecības muzeja ekspozīcija „Aizputes vēsture laikmeta griežos”, kas tapusi, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) un novada pašvaldības atbalstam. Jaunā ekspozīcija ceļos laikā no 13. gs. līdz pat mūsdienām, iepazīstinot ar 700 gadsimtu lielu laika nogriezni. Ekspozīcijas veidotāji izcēluši nozīmīgas detaļas un saistošus faktus vai lietas, kas saistītas ar kādu laikmetu un cilvēku dzīvi Aizputē.

Jaunu veidolu ieguvusi Aizputes novadpētniecības muzeja ekspozīcija
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

26 kvadrātmetros ietilpināti septiņi gadsimti. Tas nebija viegls uzdevums, saka Aizputes novadpētniecības muzeja vadītāja Jolanta Berga. Arī iepriekš mazajā telpā atradusies muzeja ekspozīcija, taču tā tika veidota 2002. gadā. Laika zobs bija darījis savu un radās nepieciešamība ķerties klāt jaunam projektam. Jaunā muzeja ekspozīcija „Aizputes vēsture laikmeta griežos” tapusi trīs gadu laikā, piesaistot arī vietējos meistarus.

„Daudzi priekšmeti ir no muzeja krājuma. Vēl tika meklētas lietas arī pašu aizputnieku krātuvītēs. Ir lietas, ko nevar atrast mājās, un tie ir arheoloģiskie eksponāti, tādēļ klaudzinājām pie Kuldīgas un Ventspils muzeja kolēģu durvīm. Mums tika viesmīlīgi atvērtas krātuvju durvis un mēs saņēmām deponētos priekšmetus, kas papildina ekspozīcijas vēstījumi,” stāsta Jolanta Berga.

Muzeja ekspozīcijas gala izkārtošanu un veidošanu uzņēmās kuldīdzniece Krista Karlsone. Pirms tam bija veikti priekšdarbi, uzsver Krista Karlsone.

„Mēs jau varējām iepazīties ar vizuālo koncepciju, kas bija ļoti labi izstrādāta, mums jau bija sagatavots materiāls, arī pētnieciskā daļa bija nopietni pastrādājusi."

Tas bija sarežģīts izaicinājums - plašo materiālu padarīt vieglāk saprotamu un kompaktu, turpina Krista Karlsone. 

„Stāsts sākas ar laiku, kad Aizputes teritorijā dzīvoja kurši, tad sākas Livonijas laiks. Tālāk ejam cauri visai Aizputes vēsturei. Ekspozīcija ir sadalīta daļās. Tas nav klasisks sadalījums, kādu redzam parasti. Sadalījums veidots tieši no Aizputes skatu punkta. Kas tad notiek ar Aizputi, kad vietvaras sastāvā ir Aizpute – apriņķis, rajons, novads. Ekspozīcija noslēdzas ar šodienu,”  Krista Karlsone stāsta par unikāliem priekšmetiem, kas Aizputes ekspozīciju padara īpašu. Viens no tādiem eksponātiem ir jaunlatvieša, folklorista, publicista un dzejnieka Friča Brīvzemnieka brilles, kā ari citi eksponāti. 

„Tās ir lietas, kas no parasta ir priekšmeta kļūst par muzeja priekšmetu ar stāstu. Viens no tiem ir kartonāžas fabrikas ražota papīra vienreizlietojama krūzīte, trauciņš, turklāt nelietots, kas atradās muzeja krājumā. Sapratām, ka tā būs viena no pērlēm. Interesants fenomens, kad šajā laikā mainām plastmasu pret papīru," atklāj ekspozīcijas veidotāja.

Jaunajā ekspozīcijā ir daudz liecību no padomju gadiem, arī no izsūtīšanas skaudrajiem notikumiem. Par aizputnieku dzīvi vēsta fotogrāfijas un improvizēta Aizputes iela, kas caurvij ekspozīciju no sākuma līdz beigām, uzdodot arī retorisku jautājumu beigās, kāda būs Aizpute nākotnē, jo atkal gaidāma novadu reforma. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti