Labrīt

Regīna Ločmele: Rēzeknes mēra izslēgšana no "Saskaņas" partijas nākotni neapdraud

Labrīt

Eksperts: Japānai ir vairāk jāpalīdz Ukrainai karā pret Krieviju

Durvis ver jauna kultūras un atpūtas vieta Liepājā - Pegaza pagalma viesistaba

Jauna kultūras un atpūtas vieta Liepājā – Pegaza pagalma viesistaba

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šajā nedēļas nogalē durvis ver jauna kultūras un atpūtas vieta Liepājā – Pegaza pagalma viesistaba. Ieceri radīt vietu mūzikas un mākslas notikumiem, kur gaidāmi ne tikai koncerti, bet arī izstādes, īstenojusi Liepājā jau labi zināma komanda "Liepaja Music". Pegaza pagalma viesistabā gaidāmi regulāri džeza mūzikas vakari, kā arī notikumi, kas iepazīstinās ar pasaules mūziku, bet šajā sestdienā būs pirmais koncerts plašākai publikai.

Liepājas mūziķi jau gatavojas mēģinājumam Pegaza pagalma viesistabas mājīgajās telpās, kur kuras malkas kamīns. Brīdī, kad Latvijas Radio tiekas ar Pegaza pagalma viesistabas saimniekiem, tur vēl valda liela rosība, lai pabeigtu iekārtot telpas. Jaunā kultūras vieta atrodas Liepājas Universitātei piederošā ēkā pilsētas vēsturiskajā centrā blakus Siena tirgum, netālu no mākslinieka Ulda Rubeža lielformāta sienas gleznojuma "Pegazs". Par atrašanās vietu un nosaukuma – Pegaza pagalma viesistaba – rašanos vairāk stāsta Irita Kalēja: "Pegazs visu laiku ir dzīvojis un dunējis pakausī, pirmkārt, lielformāta sienas gleznojums, otrkārt, Pegazs ar savu pakavu izsita avotu, no kura parādījās ūdens, un no šī ūdens visi radošie smēlās iedvesmu. Tā kā mēs esam arī radošās jomas pārstāvji, tad katrā ziņā Pegazs ar savu radošumu ir klātesošs, tāpēc ir Pegaza pagalms."

Par vēsturisko Liepājas pagalmu Irita Kalēja jautājusi arī pilsētas vēsturiskās arhitektūras pārzinātājam Gunāram Silakaktiņam, kurš atklājis pagalma pielietojumu senākos laikos. Kas jaunajā kultūrtelpā atradies padomju laikos un kas vēl senāk, stāsta Irita Kalēja: "Te ir bijušas garāžas ar visām bedrēm, te ir bijusi mākslas skola ar mākslinieku darbnīcām. Senos laikos te ir bijusi zirgu iebrauktuve, to var redzēt pēc arkas. Vecos laikos atbrauca saimnieki, piesēja pie steliņģa savu zirgu, tad gāja uz tirgu iepirkties, uz traktieri sadzerties un tad nāca pie sava zirdziņa un pa iebrauktuvi ārā, tā zirdziņš savu saimnieku aizveda mājās."

Irita Kalēja un Jānis Ivuškāns, kultūras un atpūtas vietas "Pegaza pagalma viesistabas" iz...
Irita Kalēja un Jānis Ivuškāns, kultūras un atpūtas vietas "Pegaza pagalma viesistabas" izveidotāji

Mūsu laikos caur seno iebrauktuvi plūdīs mūzikas un mākslas ļaudis, kuri aicinās apmeklēt dažādus notikumus. Pirmie pasākumi pagalmā notika jau pagājušā vasarā, stāsta viens Pegaza pagalma viesistabas veidotājiem. Jānis Ivuškāns ir trompetists un mūzikas aranžētājs, kurš savulaik izveidoja muzikālo apvienību "Liepaja Music Orchestra". Tagad būs iespēja pulcēties pašu izlolotās un mājīgās iekštelpās, intīmākā atmosfērā, kur nav vietas simtiem cilvēku, bet gan dažiem desmitiem. Piektdien gaidāms notikums šaurākam lokam, taču jau sestdien publisks pasākums.

Jānis Ivuškāns: "Šo piektdien mēs prezentēsim manu vinila plati, līdz ar to atskaņosim dzīvajā. Sestdien pirmajā daļā būs Aivars Hermanis ar Laimi Rācenāju. Otrajā daļā būs trīs pūtēji, Ainars Virga, Aija Andrejeva, Ivo Fomins, būs krāsaini un jauki."

Jau nākamajā otrdienā gaidāms džeza mūzikas vakars. Tā jau ir iedibināta tradīcija Liepājā, bet tagad mūziķi klausītājus sagaidīs Pegaza pagalma viesistabā.

"Otrdien būs pirmais viesistabas "jam session" koncerts. Tā līnija, kas man mūžīgi ir sekojusi, šeit atkal atsāksies un, cerams, ar jaunu sparu. Ja apstiprinās Iritas uzrakstītos projektus, tad mums būs iespēja tikt pie ārzemju māksliniekiem un solistiem, kas būs daudz krāsaināk," turpina Jānis Ivuškāns.

Viesistabā iecerēti ne tikai tematiski pasākumi ar spāņu un citu pasaules mūziku, bet arī teātra notikumi un izstādes, atklāj Irita Kalēja: "Martā nāks klajā multimediāla ekspozīcija "Izdīgt kā zālei caur asfaltu". Tas ir "Skolas somas" atbalstīts projekts. Šajā telpā jauniešiem interaktīvā veidā mēģināsim parādīt, kā radošiem cilvēkiem bija jāizdzīvo, jācīnās padomju laikā. Ar kādiem zemtekstiem jārunā. Esam runājuši ar vēstures skolotājiem, jaunieši nesaprot tos laikus. Viņi nestādās priekšā, ka nevari runāt visu ko vēlies, ka nebija mobilā telefona, jo tagad var visu paskatīties uzreiz. Tā būs sadarbība ar SIA "Šarmants" un Ritvaru Emberktu – mums top multimediālā ekspozīcija."

Līdz šim komandas "Liepaja Music" vārds Liepājā izskanējis saistībā ar koncertiem uz ūdens, vismaz pagaidām viņi izlēmuši šos koncertus nerīkot, bet pievērsties Pegaza pagalma viesistabas attīstībai, kam iecerēts piesaistīt gan pašvaldības, gan Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti