Labrīt

Kriņicas ekonomikas foruma galvenā tēma - Eiropas nākotne nākamajās desmitgadēs

Labrīt

Krievvāciešu atbalstītā partija "Alternatīvā Vācija"- paradoksāli nostājas pret migrantiem

Kultūras kanons: Jānis Dripe par Gunāru Birkertu

Jānis Dripe: Gunārs Birkerts ir īsts gaismas arhitekts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Divu nedēļu garumā Latvijas Radio aktualizē Latvijas Kultūras kanonā iekļautās vērtības. Šoreiz - arhitekta Jāņa Dripes stāstījums par nesen mūžībā aizgājušā pasaulslavenā arhitekta Gunāra Birkerta veikumu, kas arī iekļauts mūsu Kultūras kanonā.

"Pilnīgi noteikti, ka Gunārs Birkerts Latvijas arhitektūras vēsturē ir īpaša parādība," uzsver Jānis Dripe. "Īpaša ar to, ka pamatā viņš visus darbus ir radījis savā mītnes zemē Amerikā un tomēr nācis no Latvijas. Viņš, protams, ir ierindojams arī citu pasaulē strādājošu, pazīstamu arhitektu zvaigznājā."

Starp izcilajiem arhitektiem Dripe min Andreju Andersonu, Eiženu Janišu, Andreju Legzdiņu un Jāni Salmani, tomēr norāda, ka Birkerta gadījums ir īpašs, jo "viņš ir pirmais patiesi pasaulē atzītais arhitekts" un "viens no lielākajiem pēckara Amerikas Savienoto Valstu modernistiem".

"Viņš nav komerciāls arhitekts. Viņa rokai pieder bibliotēkas, muzeji, baznīcas, skolas. Tas ir Gunāra Birkerta pamatvēstījums pasaulei. (..) Trīs viņa darbi ir iekļauti ASV 150 visu laiku labāko būvju sarakstā," turpina Dripe.

"Viņš ir īsts gaismas arhitekts. Viņš strādā ar apjomu, atspīdumiem, gaismu," norāda Dripe.

"Kā vainagojums Gunāra Birkerta radošajai biogrāfijai - viņš ir dāvājis Latvijai izcilu būvi - Latvijas Nacionālo bibliotēku, kur visas šīs ekspresīvā modernista, gaismas arhitekta lietas sintezējas vienā tēlā, kur ir ļoti daudz naratīva, kur ir daudz Latvijai simbolisku lietu, kur ir rainiska sākotne, kur ir stikla kalna mirdzums un vieds saturs. Tā ir veiksmes formula, kas piepildīta ar lielu darbu," stāstījumu noslēdz Dripe.

Tieši 6.septembrī Nacionālajā bibliotēkā notiks arī nesen mūžībā aizgājušajam arhitektam veltīts piemiņas pasākums.

Plašāk par arhitekta Gunāra Birkerta veikumu - Latvijas Kultūras kanona mājaslapā.

Latvijas Kultūras kanons izveidots pirms nepilniem 10 gadiem – ar mērķi izcelt mūsu nācijas sasniegumus. Tagad, gaidot valsts simtgadi, Latvijas Nacionālā bibliotēka atjaunojusi kanonam veltīto mājaslapu, kā arī izveidojusi īpašu tam veltītu orientēšanās spēli, kas norit pa visu Gaismas pils ēku.

Mājaslapā varam ieklausīties dažādu nozaru speciālistu teiktajā par kanona vērtībām, un dažas viņu atziņas dzirdēsim arī rubrikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti