Jaņa Rozentāla 150.gadadiena iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

UNESCO svinamo dienu kalendārā 2016. - 2017.gadam iekļauta no Latvijas pieteiktā Jaņa Rozentāla 150.gadadiena, tā nolemts UNESCO Ģenerālās konferences 38.sesijā, kas norisinājās Parīzē no 3. līdz 18.novembrim.

Kā pastāstīja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas pārstāve Ieva Švarca, Jaņa Rozentāla 150.gadadiena, kas tiks atzīmēta 2016.gada martā, iekļaušanai UNESCO svinamo dienu kalendārā pieteikta, izceļot viņa darbu latviešu glezniecības skolas attīstībā un novērtējot ieguldījumu Baltijas reģiona mākslas procesu modernizācijā. Jaņa Rozentāla darbība un jaunrade, kurā savijas nacionālās identitātes un eiropeizācijas centieni, sasaucas ar UNESCO mērķiem un ideāliem par kultūru daudzveidību un starpkultūru dialogu.

Nākamgad Latvijā paredzēta plaša programma Jaņa Rozentāla 150.gadadienas atzīmēšanai, ko piedāvās vairāki Latvijas muzeji un citas kultūras iestādes. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izcilā klasiķa jubileju atzīmēs ar plašu retrospektīvu izstādi, kas noritēs no 12.augusta līdz 30.oktobrim, sadarbojoties ar privātkolekcionāriem un muzejiem Latvijā un Somijā, tostarp ar somu klasiķa Akseli Gallena-Kallelas muzeju.

Sadarbībā ar izdevniecību “Neputns” paredzēts laist klajā apjomīgu Rozentāla darbu reprodukciju albumu, ko papildinās fotogrāfijas un citi dokumentāli materiāli. 2016.gada rudenī paralēli izstādei iecerēta starptautiska zinātniskā konference “Janis Rozentāls un viņa laikmets”. Jaņa Rozentāla gadam veltīto programmu Latvijā koordinēs Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

Jau kopš 1956.gada UNESCO ar tās dalībvalstīm atzīmē dažādu personību un notikumu apaļās jubilejas, katrus divus gadus veidojot un apkopojot šīs īpašas gadadienas UNESCO svinamo dienu kalendārā. Tādējādi tiek izcelta šo personību un notikumu loma izglītības, kultūras un zinātnes attīstībā, kā arī skaidrota to nozīme miera kultūras un starpkultūru dialoga veicināšanā.

Līdzās Jaņa Rozentāla 150.gadadienai UNESCO svinamo dienu kalendārā iekļauti šādi notikumi: krievu izcelsmes mākslinieka Vasilija Kandinska 150.gadadiena, spāņu rakstnieka Migela de Servantesa 400.gadadiena, grieķu zinātnieka un filozofa Aristoteļa 2400.gadadiena, kā arī 1000.gadadiena kopš Kazahstānas pilsētas Almati dibināšanas un Franču Zinātņu akadēmijas dibināšanas 350.gadadiena.

Līdz šim UNESCO svinamo dienu kalendārā 2012. - 2013.gadam tikai iekļautas tādu Latvijas ievērojamu personību kā rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa 150.gadadiena, komponista Jāzepa Vītola 150.gadadiena un ķīmiķa Paula Valdena 150.gadadiena. UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010. - 2011.gadam bija iekļauti X Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Savukārt 2014. - 2015.gada kalendārā tika atzīmēta Jāņa Cimzes 200.gadadiena un Gotharda Frīdriha Stendera 300.gadadiena 2014.gadā, Kurzemes literatūras un mākslas biedrības 200.gadadiena, Raiņa un Aspazijas 150.gadadienas 2015.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti