Kultūras ziņas

Pasaules slavens akordeonists uzstājas Latvijā

Kultūras ziņas

A.Hermaņa iestudētās operas tiešraide no Zalcburgas

1.Pasaules kara "Cafe Spleen" Akuratera muzejā

Jāņa Akuratera muzejā norisināsies akcija «Café Spleen jeb Augusts 1914»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas - Eiropas Kultūras galvaspilsētas programmā dzejnieka Jāņa Akuratera muzejā Rīgā no 12.augusta līdz 12.septembrim norisināsies akcija "Café Spleen jeb Augusts 1914".

Pirms 100 gadiem, 1914.gada vasarā, sākās Pirmais pasaules karš, kas, nesdams iepriekš nepieredzētu postu, izmainīja pasaules karti, sabiedrības vērtību sistēmu un dzīvesstilu. Šo notikumu aculiecinieks un dalībnieks bija arī latviešu dzejnieks Jānis Akuraters (1876-1937). Savā autobiogrāfijā viņš rakstīja, ka pasaules karš "pēkšņi visam saules pilnam gaišam laikam darīja galu, pāršķiezdams ar savu mistisko zobenu" arī viņa sapņus un likteni.

1916.gada novembrī Jānis Akuraters brīvprātīgi iestājās Krievijas armijas sastāvā izveidotajos Latviešu strēlnieku pulkos. Viņš kā brīvprātīgais tika ieskaitīts Otrajā latviešu brigādē. Savā dienasgrāmatā 1916.gada 23.novembrī, neilgi pēc iestāšanās strēlniekos, Jānis Akuraters rakstīja, ka viņam bijusi saruna ar latviešu virsniekiem par veicamajiem uzdevumiem, viens no tiem - kara hronikas rakstīšana.

Tā bija īpaša latviešu karavadoņu, Zemgales pulka komandiera Jukuma Vācieša stratēģija - savā karapulkā iekļaut dzejniekus, māksliniekus, mūziķus, neliekot viņiem kaujās būt pirmajās kareivju rindās, bet nosūtot pildīt sanitāra, korespondenta, kara hronista pienākumus, liekot šiem izsmalcinātajiem, jūtīgajiem, estētisko pārdzīvojumu alkstošajiem redzēt kara nežēlību, līķu kaudzes, nāvi un karavīru drosmi un tādā situācija runāt patriotiskā mākslas valodā, kas iedvesmotu latviešu strēlniekus. Tas bija ceļš uz savu Latvijas valsti.

Šī dīvainā fenomena apzināšanai būs veltīta akcija "Café Spleen jeb Augusts 1914".

Akcijas nosaukums ir aizgūts no Akuratera stāsta "Café Spleen", kas vēsta par strēlnieku - dzejnieku un mākslinieku - kara situācijā pašu radīto "cilvēcisko patvērumu", kad vakaros kādā lauku pirtiņā, fonā dunot kara troksnim, viņi pulcējās kopā, dzēra tēju, dziedāja un runāja par dzīvi un mākslu "viņpus" kara lauka.

Kā jau vēstījām, akcijas norises laikā Jāņa Akuratera muzeja dārzā būs izveidota savdabīga "Café Spleen" - armijas telts, kur veselu mēnesi notiks dzejas un mūzikas vakari, teatrālas performances un pasākumu cikli, kas stāstīs par dzejnieku, mākslinieku, komponistu kara laukā, par cēloņiem un sekām un laikmetu sasaukšanos.

Pasākumu ciklu "Jānis Akuraters divos laikmeta nogriežņos" veidos divas akcijas. Pirmā - "Maģiskais teātris - ieeja tikai jukušiem. Akuraters vai Hese?" būs veltīta dzejnieka Jāņa Akuratera personības un mākslinieka tapšanas laikam, kas sakrita ar 1905.gada revolūciju, kad tauta sacēlās pret cara režīmu un vācu muižnieku virskundzību un patvaļu. Lai izprastu mākslinieka personības tapšanu, akcijas veidotāji izmantos Hermaņa Heses romāna/esejas "Stepes vilks" matricu. Akcijā "Maģiskais teātris - ieeja tikai jukušiem. Akuraters vai Hese?" režisora Viktora Jansona lasījumā un komentāros skanēs Jāņa Akuratera dzeja paralēlēs ar Hermaņa Heses "Stepes vilku" un Jura Kulakova speciāli akcijai komponētas dziesmas ar Jāņa Akuratera vārdiem.

Otra akcija ciklā "Jānis Akuraters divos laikmeta nogriežņos", kuras nosaukums ir "Café Spleen". Jukums Vācietis un latviešu dzejnieki Pirmā pasaules kara mistērijā", turpinās mākslinieka personības analīzes tēmu vēstures krustcelēs. Tajā skanēs gan Jāņa Akuratera stāsts "Café Spleen", gan speciāli akcijai komponētās Jura Kulakova dziesmas ar Jāņa Akuratera, Kārļa Skalbes, u.c. autoru vārdiem par strēlnieku tēmu. Tās izpildīs Miervaldis Jenčs un Ieva Akurātere.

Otru akciju ciklu "Cafe Spleen jeb Augusts 1914" veidos izrāde/dialogs "Šillera "Laupītāji" trīs atklāsmēs". Akcijā režisors Viktors Jansons (varbūt iejūtoties Vecā Mora lomā) dialogā ar Reini Suhanovu (kurš varbūt iejutīsies abos Mora dēlos - Kārlī un Francī) mēģinās rast atbildes uz dažādiem jautājumiem.

Tēmai "Mūzika kara laukā" būs veltīts Andreja Selicka radītais jaundarbs "Pulkvedis Jukums Vācietis. Dziesma". Skanēs arī komponista veidotas apdares un aranžējumi strēlnieku dziesmām, tautasdziesmām, strēlnieku pulku komponistu radītajam un mūziķu izpildītajam repertuāram. Šo strēlnieku muzikālo sarunu izpildīs solisti Ieva Parša, Māris Jēkabsons, Andrejs Selickis un instrumentālistu grupa.

22.augustā notiks literārs vakars, kad kopā ar literatūras zinātnieci Maiju Burimu un apmeklētājiem tiks lasīts un komentēts Jāņa Akuratera romāns "Ugunīgie ziedi" - viens no pirmajiem romāniem latviešu literatūrā, kas vēsta par latviešu strēlnieku cīņām Pirmā pasaules kara laikā.

Rīgas svētku laikā 16.augustā pasākumā "Tilti un pārigājēji" būs iespēja redzēt oriģinālos kinodokumentus par laika posmu no 1910. līdz 1919.gadam. Kino vēsturniece Inga Pērkone iepazīstinās ar kino situāciju Pirmā pasaules kara laikā un 1921.gadā uzņemto, bet līdz mūsdienām nesaglabāto latviešu spēlfilmu "Laiku viesulī", kuras scenārija autors bija Jānis Akuraters. Būs iespēja arī redzēt Jura Podnieka dokumentālo filmu "Strēlnieku zvaigznājs" (1982) un režisora Aleksandra Rusteiķa spēlfilmu "Lāčplēsis" (1930).

6.septembrī akcijā "Baltās nakts" notiks Literārās akadēmijas Jāņa Rokpeļna Dzejas meistardarbnīcas jauno autoru lasījumi "Nakts. Nenoteikts mirdzums". Šodienas jaunie un topošie dzejnieki jaunradītos dzejoļos runās gan par Pirmā pasaules kara skatījumu no vēstures distances, gan par kara tēmas aktualitāti mūsdienu kontekstos. Būs arī jauno mākslinieku veidota gaismas instalāciju izstāde un Vitālija Vinogradova sagatavotā video reportāža par dzejas pasākumiem.

Akcijas laikā Jāņa Akuratera muzejā būs apskatāmas arī trīs izstādes, kuru atklāšana notiks 14.augustā.

Stikla mākslinieku Ingunas Auderes (Latvija) un Maikla Rodžera (Michael Rogers, ASV) kopīgi veidotā izstāde "Mēness un Naglas. Degt" būs kā vizuāla metafora Neiznīcināmajam cilvēkā brīdī, kad dvēsele, sapņu un īstenības skarta, tiecas pēc patvēruma. Pārtapšana, atjaunošanās, dziedinājums ir mākslinieces Ingunas Auderes atslēgvārdi. Maikla Rodžera interešu lokā ietilpst pagātnes liecību aktualizējums jaunos kontekstos. Aizejošā laika, vai drīzāk, pārlaicīgā tvērums dažādās izteiksmēs ir kopīgā iezīme viņu abu atšķirīgajā daiļradē.

Akuratera mājas Gaišajā salonā atvērtajā izstādē "Dzejnieks/strēlnieks/mākslinieks - portrets" būs apskatāmi Konrāda Ubāna, Valdemāra Tones, Jēkaba Kazāka, Jāzepa Grosvalda un citu mākslinieku veidotie strēlnieku, strēlnieku dzejnieku un strēlnieku mākslinieku portreti.

Trešā izstāde "Mans vectēvs, mans vecvectēvs strēlnieks - vecāsmātes pūra skapī" būs kā lietu un atmiņu skices. Izstādes autors - Viktors Jansons.

Akcija "Cafe Spleen jeb Augusts 1914" noslēgsies 12.septembrī ar pasākumu "Nāves lauks un… Pirmā pasaules kara apoteoze".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti