Izziņota Cēsu Mākslas festivāla programma; māksliniekus iedvesmojuši mīti un rituāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šī gada 10. jūlijā Cēsīs tiks atklāts piecpadsmitais Cēsu Mākslas festivāls, kas veltīts mītiem un rituāliem. Atklāšanas dienā Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā aizsāksies laikmetīgās mākslas izstāde “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli”, būs skatāma skaņas un kustības izrāde "Danse macabre" (“Nāvesdeja”), kuras idejas autori ir komponists Edgars Mākens un mākslinieks Krišs Salmanis. Festivāla noslēgumā Cēsu pils parka estrādē izskanēs Riharda Vāgnera operas “Valkīra” trešais cēliens.

“Mūsu šīgada festivāla vadošais temats ir “Mīti un rituāli”. Mīti vienmēr bijuši klātesoši kultūras telpā.

Pāri laikiem cilvēce mītos meklējusi savu eksistenciālo jautājumu skaidrojumus, vienlaikus radot sev jaunus mītus.

Veidojot programmu, tieši mūsdienu laiku redzējām kā ļoti pateicīgu mītu un rituālu šķetināšanai un pārradīšanai. To darām gan ar izstādes, gan ar muzikālās programmas starpniecību. Mums liels prieks, ka skatītājiem varam piedāvāt ar vienu no mītiem sastapties Cēsu pils parka estrādē – Riharda Vāgnera operas “Valkīra” koncertiestudējumā, kas norisināsies 14. augustā, piedaloties izciliem, starptautiski atzinību guvušiem Vāgnera solistiem. Ar Andri Pogu diriģenta un Viesturu Kairišu – režisora lomā, tas atkal būs neaizmirstams notikums,” stāsta festivāla direktors Juris Žagars.

Cēsu Mākslas festivāla atklāšana gaidāma 10. jūlijā pulksten 20.00, kad Cēsu Laikmetīgās mākslas centra pagalmā būs skatāma skaņas un kustības izrāde "Danse macabre" (“Nāvesdeja”).

"Leļļu balets, Nāve ar elektrisko ģitāru, muzikālais zāģis, skaņas mistērija un kustības burleska – viss kā sendienās, kad nāvesdeja bija tvaika nolaišanas mehānisms sabiedrībā,"

atzīmējuši izrādes veidotāji. Izrādes horeogrāfs būs Rūdolfs Gediņš.

No 10. jūlija Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā būs skatāma izstāde “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli”, kurai jaunus darbus radījuši mākslinieki: Aija Zariņa, Miķelis Fišers, Andris Eglītis, Ģirts Muižnieks, Krista un Reinis Dzudzilo, Katrīna Neiburga un Vika Eksta. Izstāde, kuras nosaukums aizgūts no mākslas vēsturnieka un kuratora Džeimsa Kahila (James Cahill) grāmatas "Flying Too Close to the Sun", pētīs mītu un mitoloģijas ietekmi uz mūsdienu kultūru. Tā iecerēta kā mākslasdarbu kopums, veidojot stāstu par mītiem un parādībām, kas saistījuši mūsdienu mākslinieku uzmanību, iedvesmojot viņus nodoties to izpētei. Izstādes kuratore ir Daiga Rudzāte. Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā izstāde būs apskatāma līdz 15. augustam.

Cēsu mākslas festivālā vienmēr tiek iekļauts grandiozs mūzikas notikums Cēsu pils parka estrādē. Šovasar tas būs Riharda Vāgnera operas “Valkīra” trešā cēliena koncertiestudējums, ko varēs skatīties 14. augustā pulksten 21.00. Četru operu cikla “Nībelunga gredzens” otrā daļa “Valkīra” ir viena no Riharda Vāgnera slavenākajām operām. Galvenos varoņus iemiesos Lielbritānijas operdziedātāja Ketrīna Fostere, Liene Kinča un Egils Siliņš. Valkīru lomās būs Latvijas Nacionālās operas solistes, muzicēs arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, un diriģēs Andris Poga. Koncertiestudējuma režisors būs Viesturs Kairišs.

31. jūlijā pulksten 19.00 Cēsu Svētā Jāņa baznīcā notiks koncerts “Debespulkstenis”. Tajā klausītājus priecēs saksofonists Aigars Raumanis, sitaminstrumentālists Ernests Mediņš un ērģelnieks Aigars Reinis. Izskanēs latviešu komponistu Alfrēda Kalniņa, Artura Maskata, Platona Buravicka, Andra Dzenīša, Ata Stepiņa un Selgas Mences skaņdarbi.

Sadarbībā ar koncertzāli “Cēsis” ieplānota Ditas Rietumas kinoizlase “Mīti un rituāli”. Tāpat iecerēts teātra izrāžu cikls Grand Prix.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti