Kultūras ziņas

Kate Krolle un Reinis Bērziņš jaunajā izstāžu zālē "TUR"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Izveidoti septiņi maršruti Latvijas bagātību jaunatklāšanai

Izveidoti septiņi maršruti Latvijas bagātību jaunatklāšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vairāk nekā 80% iedzīvotāju vismaz reizi gadā apmeklē apskates vietas Latvijā, un puse šovasar jau ieplānojusi doties ekskursijā pa dzimteni. Tā secināts aptaujā par Latvijas iedzīvotāju ceļošanas paradumiem. Ticams, ka šos rādītājus varētu iespaidot Kultūras ministrijas informatīvā kampaņa un tikko dienasgaismu ieraudzījušais izdevums "Atrastā Latvija", kas aicina apmeklēt vairāk nekā 60 Latvijas kultūras un dabas vērtības.

Septiņu gadu darbs, 68 miljonu eiro investīcijas un vairāk nekā 60 atjaunoti kultūras mantojumu objekti, kuru pārvērtības apkopotas Kultūras ministrijas informatīvajā kampaņā "Atrastā Latvija" un tāda paša nosaukuma grāmatā.

Vairāk nekā 400 lapaspušu biezais izdevums latviešu un angļu valodā dienasgaismu ieraudzījis gan taustāmā, gan virtuālā formā.

Vēsturnieks, Latvijas Vēstures institūta direktors Gvido Straube stāsta: "Te ir daudz bilžu, tas vien padara to grāmatu interesantāku, cilvēkiem patīk tomēr redzēt. Tāpat ir fakti, es pašķirstīju, manuprāt, ļoti interesanti objekti Latvijā, visās Latvijas malās [..] Starpkaru posmā 20., 30. gados, ja nemaldos, "Atpūtā" bija tāds uzsaukums – apceļosim Latviju! Te atkal tāda jauna kampaņa, un tas ir interesanti."

Atrast un jaunatklāt grāmatā iespējams arī Siguldas Jauno pili. Atjaunotā pils iekļuvusi arī kampaņas visbiežāk apmeklēto un visaugstāk novērtēto objektu desmitniekā.

Kultūras un dabas mantojuma objekti sakārtoti septiņos jau gatavos maršrutos. Siguldas Jaunā pils atrodama maršrutā, kam dots nosaukums "Baltijas ceļš". Katram no ceļiem ir savs vēstnesis. Piemēram, "Gaismas ceļam", kas līkumo pa Alūksnes pusi, vēstneša loma iedalīta aktrisei Antai Aizupei.

"Kaut gan mēs dzīvojam Rīgā, mēs uz Alūksni braucam bieži, un es tiešām jūtos kā tāds Alūksnes vēstnesis. Tiešām daudzi cilvēki prasa un arī iesakām, kur iet un ko darīt," atklāj aktrise.

Bet "Māras ceļam", kas vijas pa Latgali, vēstnese ir dziedātāja Dināra Rudāne, kura uzsver: "Man galvenais prieks ir par to, ka agrāk vienmēr jebkur, kur mēs braucām, bija tā, ka tu nevarēji ieiet iekšā, jo – te mums ir renovācija, te nedrīkst, jo brūk; bet tagad viss ir restaurēts, vismaz tās vietas, par kurām mēs runājam, – mēs varam ieiet iekšā, apskatīties, sajust emocijas, iedomāties sevi tajā laikā."

Lai vēl vairāk veicinātu iedzīvotāju interesi atrast un iepazīt kultūras bagātības, izveidota arī spēle, kas ar uzvarētāju apbalvošanu noslēgsies septembrī. Paralēli tam atbildīgie lauza galvas, kur rast līdzekļus, lai turpinātu atjaunot Latvijā esošo kultūras mantojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti