Kultūras ziņas

Jaunā Rīgas teātra ēku iekonservēs

Kultūras ziņas

"Krieva āda" – Daces Rukšānes jaunais romāns

Izstāžu zāle "Arsenāls" pārmaiņu gaidās

Izstāžu zālē «Arsenāls» pavasarī plānota arī iekštelpu renovācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar cerībām jauno gadu sāk Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle “Arsenāls”. Teju 200 gadu senā ēka, kurai pirms dažiem gadiem Rīgas pašvaldība piešķīra pilsētvidi degradējoša objekta statusu, šopavasar piedzīvos restaurāciju. Būvprojekta otrās kārtas izstrādi, kas paredz “Arsenāla” iekštelpu renovāciju un izstāžu zāļu platības dubultošanu, iecerēts pabeigt jūnijā, un aptuvenās izmaksas varētu sasniegt 11 miljonus eiro. Finansējums gan vēl jāatrod un jāapstiprina valdībā.

Ēkas apsaimniekotājs – “Valsts nekustamie īpašumi” – agrā pavasarī sola sākt bijušās muitas noliktavas fasādes atjaunošanu un logu restaurāciju. Vienlaikus ir sākts darbs pie restaurācijas projekta 2. kārtas, kurai gan pagaidām nav finansējuma, toties ir skaidri uzdevumi.

19. gadsimta klasicisma stila celto ēku, kādreizējo muitas noliktavu, muzeja vajadzībām pielāgoja pagājušā gadsimta 80. gados. Bet 2015. gadā Rīgas lielākā izstāžu zāle “Arsenāls” ieguva grausta statusu, kas paredz paaugstinātu īres maksu. Tādēļ pašsaprotami, ka ēkas apsaimniekotājs “Valsts nekustamie īpašumi” beidzot nolēmis sākt ēkas renovēšanu. Jau noslēgts līgums ar pilnsabiedrību “ReRe Meistari 1”.

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” pagaidu valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits stāsta, ka būvniecības darbus plānots uzsākt agri pavasarī:

“Viss atkarīgs no laika apstākļiem. Būvniecības apjoms ir ēkas ārējā daļa, fasāde, logi, durvis, dzega. Tiks savesta kārtībā ēkas ārējā fasādes daļa.”

Būvdarbu pirmā kārta izmaksās vairāk nekā pusotru miljonu eiro, un atjaunotā ēkas fasāde sabiedrību varētu priecēt 2021. gada pavasarī.

Jānis Ivanovskis-Pigits uzsver, ka būvdarbu pirmā kārta nepārtrauks muzeja darbību.

Tomēr, gaidot “Arsenāla” fasādes atjaunošanu, izstāžu zāles darbinieki sākuši atbrīvot muzeja telpas un krātuves, uz jauno glabātuvi Pulka ielā pārvedot teju trīsdesmit tūkstošus eksponātu.

“Vecie, vēsturiskie logi tiks restaurēti. Loģiski viņi ir jāizņem. Šajā periodā iekštelpās, protams, ka mākslas darbi nevar atrasties,” stāsta izstāžu zāles “Arsenāls” vadītāja Elita Ansone.  

“Problēma ir tā, ka mēs laika grafiku nevaram paredzēt un mums neviens to grafiku nevar precīzi pateikt, jo noteiktā kārtība ar konkursiem, apstiprināšanām un naudas piešķīrumiem nav droši paredzama.”

Pēdējo kosmētisko remontu “Arsenāla” izstāžu zāle piedzīvoja pirms 20 gadiem, taču apmeklētājiem nepieejamās muzeja krātuves un administrācijas telpas nav atjaunotas vairāk nekā 30 gadus.

Elita Ansone, rādot glezniecības krātuvi, komentē: “Maz kur Latvijā ir telpas, kas saglabājušās ar 80. gadu krāsojumu.”

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle “Arsenāls” savu darbību plāno pārtraukt un apmeklētajiem durvis slēgt 24. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti