Izstāžu zālē «Arsenāls» notiks lekcija par Aukstā kara laika spiegošanas metodi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mākslinieks Tailers Koburns vieslekcijā "Attālinātā novērošana", kas norisināsies 13. februārī izstāžu zālē "Arsenāls", stāstīs par savu aktuālo projektu, kurā pēta īpašu spiegošanas metodi, kuras pamatā ir telepātija un parapsiholoģija, medijus informē Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) pārstāvji.

Attālināto novērošanu Aukstā kara laikā attīstīja gan Amerikāņu, gan PSRS puses.

Lekcija ir daļa no Latvijas Laikmetīgā mākslas centra izstādes "Nenorunātās tikšanās" programmas. Mākslinieks Tailers Koburns (Tyler Coburn) stāstīs par "attālinātās novērošanas" (angļu val.: "remote viewing") vēsturi, īpaši pievēršoties ASV militārajām operācijām un metodes pielietojumam tā kontekstā.

Pēdējo gadu laikā Koburns ir pievērsies tā dēvētās "attālinātās novērošanas" izpētei, kas ir paņēmiens jeb metode, kas ar ekstrasensoro uztveri mēģina apgūt kādas nezināmas teritorijas vai objektus. Šo metodi Aukstā kara laikā spiegošanas nolūkos centās attīstīt ASV un PSRS un tās "izveidē" tika iesaistītas personas, kurām it kā piemita telepātijas spēja, mentāli pārvietojoties laikā un telpā atklājot ienaidnieka teritorijas. Vēlāk šie "redzējumi" tika fiksēti gan rakstiski, gan zīmējumos, gan pat tikuši veidoti atveidi mālā.

Koburns pievērsīsies arī sava veida spekulācijām, izprotot rezonansi starp "attālinātās novērošanas" un mūsdienu novērošanas un datu uztveršanas formām.

Tailers Koburns ir mākslinieks un rakstnieks, kurš dzīvo Ņujorkā. Viņa darbi tikuši eksponēti Pompidu centrā Parīzē, Konsthall Bergenā, Hayward Gallery Londonā; Para Site, Honkongā un Art Sonje Center, Seulā. Viņa teksti publicēti: e-flux journal, Frieze, ArtReview, Dis, Mousse, LEAP un Rhizome.

Lekcija notiks angļu valodā.

LLMC izstāde "Nenorunātās tikšanās" pievēršas zinātniskās fantastikas iespaidam Latvijas kultūrtelpā pagājušā gadsimta otrajā pusē, atsaucoties uz izstāžu sēriju "Zinātne un zinātniskā fantastika" (1975-1982), kā arī aptver mūsdienu mākslinieku darbus, kuros, iztēlojoties alternatīvas nākotnes iespējas, izcelti šobrīd aktuāli feminisma, ekoloģijas un politikas jautājumi. Projekta nosaukums "Nenorunātās tikšanās" aizgūts no Brāļu Strugacku tāda paša nosaukuma stāstu krājuma, kas izdots Rīgā 1987. gadā.

Lekcija norisināsies šī gada 13. februārī pulksten 18.00 LNMM izstāžu zālē "Arsenāls".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti